Mitől lehet instabil a bicikli?
Általánosan instabilnak érzem a biciklit, minél gyorsabban megyek, annál jobban,sokszor érzem úgy, hogy elvesztem az uralmát felette.
Sokáig nem volt ilyen gondom vele, simán mentem vele nyolcvannal is aszfalton, vagy 30-40 körüli sebességgel terepen és még ha mondjuk ki is pörgött a fara vagy az első kereke olykor-olykor, sosem éreztem úgy, hogy elvesztem felette az uralmat. Szervizben is volt, a kerekek centrirozva, az agyak zsirozva lettek a fektarcsakat is kiegyengették.
Akkor vagy benned van a hiba, vagy a kormanycsapagyra tudnék még gondolni, ha minden más tényleg rendben.
A bringa egyensúlyát a tömegközéppont és a kormány tengelye adja... mikor balra dőlne a bringa, akkor jobbra fordul a kormany, ad magának egy lendületet arra, mikor jobbra dőlne, akkor balra... minél nagyobb a tempó, anál kosebb ilyen korrigalások kellek.
bár én nem vagyok ennyire extrém bringás, az egyik bicajomnál én is érzek hasonlót. van olyan, hogy egyenesen nem tudok vele menni. még józanul sem ! :D
már szétszedtem összeraktam ezt azt rajta hátha találok valamit, de semmit. nagyon frusztráló. főleg mert az a kedvenc kerékpárom.
lehet a váz van elrepedve?
Buktál vele, azóta ilyen? Esetleg villa lett cserélve?
Előbbi esetben valamilyen görbülést, utóbbi esetben a megváltozott utánfutást gyanítanám, mint ok.
(Utánfutás: itt a második képen a kis piros vonal: [link]
Kormány/villa kotyogás.
Kerék kotyogás.
Kőzép csapágy kotyogás.
Illetve én patent pedállra váltáskor éreztem/èrzem ezt,nem is merek vele 63nál tőbbet menni. Nem mintha sűrün lenne...
Köszönöm szépen a válaszokat!
Zoligyerek: Felemeltem a bringa elejét jobbról is balról is, és mindkét esetben nagyon könnyen felém csuklott a kormány. Leellenőriztem figyelve, hogy teljesen egyenesben tartsam a kerékpárt és teljesen egyensúlyban a kormányt és egy kis mozgatásra a kormány rögtön befordult felém.
Ezután zártam a villát, behúztam a fékeket és elkezdtem előre hátra rángatni ellenőrizve, hogy a kormány csapágy kotyog -e de kotyogást nem érzékltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!