Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Mitől lehet instabil a bicikli?

Mitől lehet instabil a bicikli?

Figyelt kérdés

Általánosan instabilnak érzem a biciklit, minél gyorsabban megyek, annál jobban,sokszor érzem úgy, hogy elvesztem az uralmát felette.

Sokáig nem volt ilyen gondom vele, simán mentem vele nyolcvannal is aszfalton, vagy 30-40 körüli sebességgel terepen és még ha mondjuk ki is pörgött a fara vagy az első kereke olykor-olykor, sosem éreztem úgy, hogy elvesztem felette az uralmat. Szervizben is volt, a kerekek centrirozva, az agyak zsirozva lettek a fektarcsakat is kiegyengették.

2020. aug. 28. 08:36
 1/9 anonim ***** válasza:

Akkor vagy benned van a hiba, vagy a kormanycsapagyra tudnék még gondolni, ha minden más tényleg rendben.

A bringa egyensúlyát a tömegközéppont és a kormány tengelye adja... mikor balra dőlne a bringa, akkor jobbra fordul a kormany, ad magának egy lendületet arra, mikor jobbra dőlne, akkor balra... minél nagyobb a tempó, anál kosebb ilyen korrigalások kellek.

2020. aug. 28. 11:06
 2/9 anonim ***** válasza:

bár én nem vagyok ennyire extrém bringás, az egyik bicajomnál én is érzek hasonlót. van olyan, hogy egyenesen nem tudok vele menni. még józanul sem ! :D

már szétszedtem összeraktam ezt azt rajta hátha találok valamit, de semmit. nagyon frusztráló. főleg mert az a kedvenc kerékpárom.

lehet a váz van elrepedve?

2020. aug. 28. 11:09
 3/9 anonim ***** válasza:
Vagy esetleg még egy féloldalas gumikopás
2020. aug. 28. 11:10
 4/9 anonim ***** válasza:
hm... kormánycsapágy.... na azt viszont nem néztem meg és már elég régen is cseréltem....
2020. aug. 28. 11:20
 5/9 anonim ***** válasza:

Buktál vele, azóta ilyen? Esetleg villa lett cserélve?

Előbbi esetben valamilyen görbülést, utóbbi esetben a megváltozott utánfutást gyanítanám, mint ok.

(Utánfutás: itt a második képen a kis piros vonal: [link]

2020. aug. 28. 14:27
 6/9 anonim ***** válasza:
Egyszerű: felemeled a váznál fogva a bringa elejét és kicsit elbillented jobbra/balra. Az első kerék a levegőben van, csak a csapágysúrlódás hat. Ha a kormánycsapágy nem szoros, akkor a legkisebb elbillentésre is elfordul a kormány.
2020. aug. 28. 14:37
 7/9 anonim ***** válasza:
Kormány csapágy lógás, kerék rögzítő kilazulása, kopott gumi.
2020. aug. 28. 19:24
 8/9 anonim ***** válasza:

Kormány/villa kotyogás.

Kerék kotyogás.

Kőzép csapágy kotyogás.

Illetve én patent pedállra váltáskor éreztem/èrzem ezt,nem is merek vele 63nál tőbbet menni. Nem mintha sűrün lenne...

2020. aug. 28. 20:45
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Zoligyerek: Felemeltem a bringa elejét jobbról is balról is, és mindkét esetben nagyon könnyen felém csuklott a kormány. Leellenőriztem figyelve, hogy teljesen egyenesben tartsam a kerékpárt és teljesen egyensúlyban a kormányt és egy kis mozgatásra a kormány rögtön befordult felém.

Ezután zártam a villát, behúztam a fékeket és elkezdtem előre hátra rángatni ellenőrizve, hogy a kormány csapágy kotyog -e de kotyogást nem érzékltem.

2020. aug. 29. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!