Mennyi az átlagsebességetek? Hol járnak az "én montival átlag 30-35-öt megyek" bicajosok?
Örökké azt olvasom, hogy jönnek itt az emberek a hatalmas átlagsebességükkel, vastag gumikkal, stb. Őszintén szólva nekem a nagy átlagsebességem durván 20 körül mozog aszfalton. (ebbe beleértve a munkába járást, nyári túrázásokat, mindent) És mindezt úgy, hogy pl idei balatonkörön alig volt, aki elment mellettem, én annál inkább más mellett (jó, ott mondjuk ilyen 22-23 körüli átlag jött ki a végére) Akik elmentek mellettem azok is leginkább országútis bringások. Velencei kört egész sokat megyek, nagyon, de nagyon ritka, hogy bárki elmenne mellettem, ha mégis, akkor szintén outisok nagyrészt. Budapesten élek, belvárosba, rakparton stb sokat bringázok és szintúgy nagyon ritka, hogy bárki megelőz, ha mégis, akkor vagy valami vagánykodó fiatal srác aki 100 méter után már csak gurulgat és visszaelőzöm, vagy valami sietős ételkiszállító. Vagy a Margit szigeten az outisok.
Akik azt állítják (gyakorlatilag mindenki :D) hogy neki montival megvan a 30-35 ös átlag, azok csak szeretnek kamuzni, vagy nem mérik normálisan, vagy valahol olyan helyen tekernek, ahol én nem szoktam? Ez most nem ilyen önfényezés, mert nekem cross bicajom van vékony kerékkel és abszolút nem gondolom, hogy ez valami szédítő nagy átlagsebesség, csak nem értem ezeket a vagány csávókat, akik beszélnek össze vissza.
Volt olyan ismerősöm, aki "10 perc alatt beér munkába" (7km) de mikor elmentünk bicajozni vissza kellett fognom magam, mert ő "nem akart sietni". Mi értelme ennek a nagyotmondásnak?
Ha elolvastad a kérdést, őszintén kiváncsi vagyok, hogy Nektek mennyi a (mért) átlagsebességetek és milyen bicóval. De nem az, hogy egyszer mentem lejtőn 2 km-en egy 35 ös átlagot oszt azt mondom, hanem mondjuk a sokezres átlag mennyi.
Sokan egyszerűen csak megnézik az órájukat, amikor jobban haladnak és azt mondják átagnak.
Sokan az átlag bűvöletében élnek és az tekerés elejét és a végét levágják, hogy csak az a rész maradjon meg, ahol folyamatosan tekertek.
Mindkét esetben le kell vonni kb. 5 km/h-t.
Általában már jó, ha 20-as átlag felettit megyek, mert vagy a város, vagy a hegy, vagy a terep miatt így alakul. 25.0-ás átlagot éjszaka sem tudok elérni a városban, megállok a pirosnál.
Viszont
Balaton kör 26 x 1.5 slicken: 32 km/h
Leányfalu - Tahi 26 x 2.25: 31 km/h
Pomáz - Budakalász 29 x 2.35: 37 km/h
(100 km-es) MTB maratonon 16 - 18 km/h átlagokat szoktam menni.
Vannak nálam sokkal erősebbek, akik tényleg tudnak városon kívül 35-ös átlagot montival, de ők nem büszkélkedő fajtából valók.
12:
A Balaton kör gondolom nem nyáron volt, amikor a kerékpár útvonalat követve át kell verekedni magad a strandok előtt, Tagore sétányon, Petőfi sétányon, várakoznod a vasúti lámpákon, majd átverekedni magad az ott felgyűlt tömegen.
Nyáron volt, de teljesítménytúra keretei között, ami gyakorlatilag versenyt jelentett. Régen volt, talán még nem is volt készen a kerékpárút mindenhol. Sokat vezettem, de természetesen nem csak én.
Karékpárúton biztosan nem próbálnám meg a kerülést, annak semmi értelme.
A 30-35 km/h átlag éppenséggel hihető, ha valaki kizárólag hosszabb, jó minőségű úton megállás nélkül teker, jelentősebb szintemelkedés nélkül, lakott területen kívül.
Normál városi közlekedés során az én esetemben az átlag 14-15 km/h körül van, kényelmes 27-30 km/h haladás mellett. Ez alig haladja meg a gépkocsik átlagát...
18!
Az alsó kategóriás montik mindig kicsi nagytányérral voltak szerelve, az újakon pedig 1x hajtás van. Ha nem 10-es a hátsó legkisebb lánckerék, akkor tényleg nem lehet nagy tempót menni. Gyanítom, hogy az öcséd bringáján taposópedál van. Ez sem segíi a hatékony pörgetést.
A lényeg, hogy nem az áttétel a legnagyobb korlátozó tényező.
Amióta van strava, meg egy csomó facebook- os bicajos csoport, elég könnyen felmérhető, hogy milyen tempókat szoktak az emberek elérni.
Egyébként még az országútisok nagy részének is csak álom a 35-ös átlag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!