Strava. Ha 1200 m szintemelkedés megtétele a cél, de a délalföldi síkon élek, akkor azt úgy is összehozhatom, ha az egyetlen dombocskára felmegyek 25-ször?
Azt hiszem az 1200 m emelkedőnek nem egy egybefüggő folyamatos emelkedőnek kell lennie. (Vagy tévedek???!)
Csak hogy egy bringázáskor legyen benne 1200 m emelkedő. Viszont ha én emelkedőre megyek, ezeken a tájakon utána lejtő következik. Akkor a lejtő távolsága kivonódik ebből, vagy sem? Vagy csak az a lényeg, hogy akármennyi lejtő is van vagy sík, 1200 , emelkedő is legyen?
És amit a strava mér, az pontos lehet vajon?
Hol lehet megnézi mennyi az emelkedő egy útnál?
És ez a Correct Elevation tapasztalatod szerint milyen irányba szokott korrigálni? Úgy értem több emelkedést/lejtést produkál, vagy épp kevesebbet?
(Igazából jelen esetben egy kihívás teljesítése lesz a cél, és nem az, hogy én magamnak pontosan tudjam az adatokat. Bár más szempontból ez sem utolsó szempont..)
A "correct elevation" ugyanannyira használhatatlan, mint a "correct distance", én nem javasolnám, főleg nem Alföldön, ahol nem biztos, hogy a töltés vagy bucka, amire felmész, szerepel a Strava által használt domborzati térképen (ellenkezője is előfordul, pl. domboldalban a mesterséges síkra épített futópályán a térkép alapján körönként "emelkedő" van).
Egyébként én is a barometrikus magasság mérős órát javaslom. Az enyém nem ilyen, GPS alapon meg a kis emelkedők nagyon pontatlanok, plusz teljesen síkon is belekerül 20 km-en 40-50 m nem létező szintemelkedés, illetve kör útvonalon 10-20 méter az eltérés az azonos helyen lévő rajt és cél között.
Bármelyik útvonaltervezőbe felteszed az útvonalat, szépen összeadja az emelkedéseket.
Akár bikemap.net, akár merretekerjek.hu, de még a google maps is így számolja. Külön az emelkedést, és külön a lejtőket.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a valós szintemelkedés örök rejtély marad mindig is. Nekem a barometrikus mérő és a strava közt simán van akár 20% eltérés. Általában a strava számol magasabb értéket.
A barometrikusnál is előfordul, hogy ugyanaz a rajt és a cél, a szintre mégis mást mutat, mert az időjárás megtréfálja (azonos szinten sem állandó a légnyomás). A különböző útvonaltervezők is eltérő szintet írnak ugyanarra az útvonalra.
Jelen esetben amúgy mindegy szerintem. Strava számításai szerint meglesz a cél, és máskor úgyis ahhoz viszonyítod majd az eredményt.
#6!
Ez inkább azt igazolja, hogy működödik mindkettőben a funkció és a pontosságuk megegyezik. De csak az időjárás tudja megtréfálni.
A kérdésre:
Az Alföldön nem valószínű, hogy sziklafal peremén a GPS pontatlansága miatt lényeges eltérés lesz a mért és a valós szintemelkedés között.
Egy versenyen, pl. a most hétvégi Bükk MTB Maratonon is kb. 2500 méter szintemelkedés lesz 94 km-en... Ugye tudjuk, hogy Mo-on nem lehet egyben ennyit mászni.
7:
A sima GPS-es méréssel tapasztalataim szerint épp az Alföldön lehet a legnagyobb relatív hibát produkálni szintemelkedés mérésben. Míg egy nagyon sziklás magashegyi terepen, ahol sok hibát okoz a többutas jel, mondjuk 1500 méterből lesz 1300-1700 között valami, addig Alföldön ha van mondjuk összesen 20 méter szintemelkedés, az annyira kicsi, hogy 5 métertől 100 méterig bármit mérhet a GPS.
ember! hol van kis hazánkban 1200 m folyamatos emelkedő?
há' gondolk má' bele! mennyi a Kékes? :DDDDD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!