Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Világító bicikli szelepsapkáér...

Világító bicikli szelepsapkáért büntethet a rendőr?

Figyelt kérdés
2020. júl. 26. 17:27
 1/9 anonim ***** válasza:
71%
Miért büntetne?? Nem büntet.
2020. júl. 26. 17:33
 2/9 anonim ***** válasza:
56%
Ezt hol hallottad kérdező?
2020. júl. 26. 17:38
 3/9 anonim válasza:
100%

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet:

(1) A járművön csak olyan fajta, olyan színű, oly módon elhelyezett és annyi világító-, illetőleg fényjelző berendezést szabad alkalmazni, amilyent és amennyit a rendelet előír vagy megenged.

Valamint:

116. § * (1) A kerékpárt fel kell szerelni

...

d) egy előre fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpával,

e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,

...

(2) Az (1) bekezdés d) és e) pontjában meghatározott világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is. A világító berendezések által kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

Tehát ha nagyon szigorúan vesszük, a rendelet szövege alapján megbüntethet.

De normális rendőr nem büntet azért, ha az előírtnál többet teszel azért, hogy látható legyél a forgalomban. Tedd fel bátran a világító szelepsapkát, ha egyébként rendben van a bicikli és szabályosan közlekedsz, nem lesz gond!

2020. júl. 26. 17:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A macskaszemet is előírja a rendelet, de annak hiánya miatt se büntet normális rendőr. A nem normális meg úgyis talál valamit ha meg akar büntetni.
2020. júl. 26. 20:20
 5/9 anonim ***** válasza:
18%

elvileg büntethet, mert nem a - fentebb idézett - törvény szerint van megvilágítva a kerékpár

de valszeg nem fog kukacoskodni.

az már más kérdés, hogy úgy néz ki egy ilyentől a kerékpár mint a búcsús céllövöldés bódé.... fúúúúj!

2020. júl. 27. 00:10
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Én sem szeretek karácsonyfát csinálni a bringából, de a gyerek bringájára vettem világító szelepsapkát és télen lehet, hogy veszek magamnak is. Oldalról nagyon megnöveli este a láthatóságot.

Egyszer sem szólt a rendőr.

2020. júl. 27. 00:41
 7/9 Hozé don Padrafos ***** válasza:
100%
Nem foglalkoznak vele. Előre hátra kellőképpen világítasz, küllőprizma vagy fényvisszaverő csík van a gumin, sötétben mellény, lakott területen kívül nappal is van rajtad mellény. Ha ezt látják messziről, már nem is akarnak megállítani. Max, ha látják, hogy piás vagy és összevissza mész. Én mentem már novemberi ködben úgy, hogy színes világító zsinórok voltak a vázra tekerve, és nem szóltak.
2020. júl. 27. 06:41
 8/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Első kerékre fehéret, hátsóra pirosat.

Akkor aztán a legkukacosabb rendőr sem fog beléd kötni.

De semmiképpen sem a normál üzemi első-hátsó lámpa helyett, hanem azok mellé használd.

A tiritarkán, forgásnál képet kirajzolgató ledes kínai csodákat azért nem erőltetném, az szerintem már a rendőr provokálása.

[link]

2020. júl. 27. 14:09
 9/9 anonim ***** válasza:
Nem.
2020. júl. 29. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!