Miért zsibbadnak és fájnak a kezeim, ujjaim amióta futár vagyok? Hogyan tudom ezt kezelni, megszüntetni? 23L
Több dolog is lehet a háttérben.
Részben, amit írsz: a markolat, a kesztyű, a bicaj.
Lehet a helytelen tartás: a kormányt enyhén behajlított könyökkel érdemes fogni, a feszesen nyújtott kar miatt zsibbadhat a kezed, fájhat az egész karod és a vállad is.
Zsibbadhat és fájhat attól is, ha túl sok súly nehezedik a kézfejedre (például túlságosan hátra van húzva a nyereg, túl hosszú a kormányszár, de akár maga a bicaj nagyobb méret, mint ami a testnagasságodhoz dukálna).
Nem hátrány az sem, ha a core-izmok rendben vannak (sokat lehet velük korrigálni azon, ha túl nagy súly van a kezeiden).
Milyen kormány?
A bicaj mérete megfelelő?
Mennyire erősen markolod a kormányt?
Szóval sok oka lehet...
nyereg jól be van állítva?
ha túl sok terhelés esik a kezedre (előre lecsúszol a nyeregól) az okozhatja.
Illetve még egy dolog:
hátizsákot használsz ha jól gondolom.
az jó? illik rád?
Simán el tudják a pántjai nyomni a hónaljadnál/válladnál az idegeket, ereket és emiatt lehet zsibbadás.
én ezért vettem csomagtartót és arra táskát - bár ez futárkodásnál nem megoldható gondolom.
Sziasztok!
Régen tettem fel a kérdést...írok, hátha segít majd másnak is.
Azóta is még enyhén zsibbad-fáj, merevecske reggelente a kezem, két hónap múlva lesz egy éve, hogy elkezdődött.
Már tavaly nyáron jártam 10 napos fizios kezelésre, amiután nem történt semmi. Ugyanúgy zsibbadt és fájt reggel, az ujjak behajlítása nehéz volt, stb. és igazából az orvos meg sem vizsgált a covid miatt, csak beszélgettünk a kezemről. Úgy értem, hogy meg se fogta a kezem.
Az őszi-téli időszakban mindenféle kollagént szedtem és reumás teszteket csináltam, de úgy tűnt semmi baj nincs az ízületeimmel.
Idén januárban felkerestem egy gyógytornászt, fizioterepeutát és azóta már látom az alagút végét.
A lényeg, hogy nem a kezemmel történt vmi, vagyis nem csak, hanem a futár hátizsák nyomta nagyon a nyaki csigojáim, plusz a sok ágyból laptopozás... De a történet nem itt kezdődött, hanem itt élesedett ki a fő probléma.
Hátgerinc ferdülésem van, főleg azért, mert 10-14 éves koromban klasszikus gitárt tanultam, amelyben egy speciális ülést, pozíciót kellet felvennem, ami abszolút asszimetrikus, kifordítja a testemet bal oldal irányba.
Január óra járok heti 1x manuális nyújtásra és van egy gyakorlatsorom, ami nyújtásokból áll össze, ezt mindennap el kell végeznem. Továbbá minden sport vagy aszimmetrikus mozgás után (gitározás) fontos kinyújtanom a használt izmokat... Fontos lett volna 10-14 éves koromban is. És még az alvás pozicióm sem volt megfelelő, mert hason aludtam évek óta, balra kifordítva a fejem és ez is terhelte a nyaki csigojáim.
Manapság is reggelente még zsibbad a kezem, de csak enyhén és inkább csak a jobb kezem. Ha összehajtom az ujjaim, akkor érzek enyhe fájdalmat, feszülést, de ez egyre jobb lesz.
Rajtam is múlik, hogy milyen rendszeresen végzem a gyakorlataimat.
Üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!