Hogy lehet legkönnyebben visszatenni a leesett kerékpár láncot?
Régi, 6 sebességes, Shimano váltós bringámról ma leesett a lánc (hátsó keréken van 6 fogaskerék).
Emelkedő előtt váltottam, éreztem, hogy nem kapta el, de ilyen máskor is szokott lenni, ha tovább tekerek és váltogatok közben, mindig sikerül. Most sajna nem, leugrott a lánc. Hazatoltam, mert nem voltam már messze és otthon sikerült valahogy visszaerőszakolni, de küzdöttem vele. Le volt csúszva a középső tárcsáról és hátul a fogaskerekekről is, két helyen be is szorult. Le kellett szednem a láncvédőt is, hogy hozzáférjek, persze, nyakig olajos lettem.
Már vagy 20 éve nem esett le a lánc, rémlik valami egyszerű módszer a visszarakására, de sajnos már nem emlékszem rá, akkor sem én tettem vissza.
Ha megismétlődne és távol lennék itthonról, hogyan tudom a legegyszerűbben vissza helyezni? Mert nem biztos, hogy a küzdelmem szakszerű volt.
én is úgy szoktam, hogy váltok ellentétes irányba és lassan tekerem, akkor visszaugrik.
ha nagyon nem megy, akkor visszafordulok és lejtőn lefelé próbálom
ha beszorult akkor ez a módszer nem megy.
ha nagyon beszorul akkor feszegetni, szerelni kell, más megoldás nincs!
javaslom tarts magadnál szerszámot, egy kis rongydarabot, de a legjobb - ebben a vírusos időben ha van nálad 1-2 pár gumikesztyű és nem leszel olajos! amikor végeztél kifordítva veszed le és a kocs belül marad, nem lesz más sem olajos.
Köszönöm!
Nem volt nálam semmi, mert csak a piacra ugrottam el, mostantól lesz a táskámban villáskulcs, gumikesztyű és rongy.
Az volt a gond, hogy valahol elöl beszorult a lánc, ezért nem tudtam hátul ráhúzni a fogaskerékre, nem ért el odáig.:(
Miután a "szorulást" megszüntettem, már sikerült. Fejre is fordítottam, mert így jobban hozzáfértem.
Lehet, hogy már meglazult a lánc, mert kicsit kerreg a váltó és a 6-os sebességet nehezen veszi be, most is ott dobta le.
Mondjuk, másfél éve nem használtam (előtte viszont rendszeresen), ráférne már egy karbantartás, 28 éves, nem mai darab.
Köszönöm a válaszokat!
Takarítás már megvolt, fogkefével pucoltam és meg is olajoztam.:)
Lehet, hogy a váltóállítás lesz a megoldás. Köszönöm!
Amúgy, ha a váltód jól be van állítva, plusz nem a legótvarabb xar, akkor az elöl leeső láncot simán a váltót a lánckerék felé húzva, a pedált tekerve vissza lehet léptetni a láncot a lánckerékre anélkül, hogy megállnál.
Hátul már gázabb a helyzet, ott vagy a küllőkhoz, vagy lefelé leesve meg a villához be tud szorulni.
De egyébként a láncnak nem kell olajban úsznia és akkor nem leszel olyan koszos.
Ezért jók a lánckenő spray-k, lefújod a láncot, bemegy a lé oda, ahova kell, kívül meg szárazra törlöd az egészet és nincs mocsok.
A láncleesés oka tényleg rossz váltóbeállítás, mocsok a láncon vagy megszorult láncszem szokott lenni.
Ez van, a bringát karban kell tartani, akkor is, ha erre nincs kötelező műszaki vizsga.
Ez bizony úgy esett le, hogy beszorult, két helyen is.:(
Azért lepődtem meg, mert a 28 év alatt ilyen talán kétszer fordult elő, amikor még új volt nekem a váltós bringa, de akkor nem volt "szorulás".
Azóta mentem vele és nem volt probléma, de a váltón valószínűleg állítani kell, mert folyamatosan hallok valami enyhe kerregést, hiába veszi be rendesen a sebességet.
A lánckenő sprayt kipróbálom, köszönöm!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!