Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Hogy lehet legkönnyebben...

Hogy lehet legkönnyebben visszatenni a leesett kerékpár láncot?

Figyelt kérdés

Régi, 6 sebességes, Shimano váltós bringámról ma leesett a lánc (hátsó keréken van 6 fogaskerék).

Emelkedő előtt váltottam, éreztem, hogy nem kapta el, de ilyen máskor is szokott lenni, ha tovább tekerek és váltogatok közben, mindig sikerül. Most sajna nem, leugrott a lánc. Hazatoltam, mert nem voltam már messze és otthon sikerült valahogy visszaerőszakolni, de küzdöttem vele. Le volt csúszva a középső tárcsáról és hátul a fogaskerekekről is, két helyen be is szorult. Le kellett szednem a láncvédőt is, hogy hozzáférjek, persze, nyakig olajos lettem.

Már vagy 20 éve nem esett le a lánc, rémlik valami egyszerű módszer a visszarakására, de sajnos már nem emlékszem rá, akkor sem én tettem vissza.

Ha megismétlődne és távol lennék itthonról, hogyan tudom a legegyszerűbben vissza helyezni? Mert nem biztos, hogy a küzdelmem szakszerű volt.

#leesett lánc
2020. jún. 9. 18:15
 1/10 anonim ***** válasza:
71%
Én úgy emlékszem, hogy rárakod amennyire tudod, aztán megtekered.
2020. jún. 9. 18:34
 2/10 A kérdező kommentje:
Valahogy így csináltam, csak elég nehézkesnek tűnt.:)
2020. jún. 9. 18:53
 3/10 anonim ***** válasza:
56%

én is úgy szoktam, hogy váltok ellentétes irányba és lassan tekerem, akkor visszaugrik.

ha nagyon nem megy, akkor visszafordulok és lejtőn lefelé próbálom

ha beszorult akkor ez a módszer nem megy.

ha nagyon beszorul akkor feszegetni, szerelni kell, más megoldás nincs!

javaslom tarts magadnál szerszámot, egy kis rongydarabot, de a legjobb - ebben a vírusos időben ha van nálad 1-2 pár gumikesztyű és nem leszel olajos! amikor végeztél kifordítva veszed le és a kocs belül marad, nem lesz más sem olajos.

2020. jún. 9. 20:30
 4/10 tothp ***** válasza:
100%
Hátul felteszed a láncot arra a lánckerékre, ahol a váltó szerint lennie kell. A lánc alsó oldalát elöl megfogod és szépen a pedál hátrafelé tekerésével együtt ráilleszted a lánctányér fogaira. Addig követed kézzel, míg végig a helyére kerül. A bringát fejre se kell fordítani miatta. Nagyjából 5-10 másodperces művelet. A fiam 6 évesen tanulta meg, mert rendszeren lebohóckodta a láncot.
2020. jún. 9. 20:45
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Nem volt nálam semmi, mert csak a piacra ugrottam el, mostantól lesz a táskámban villáskulcs, gumikesztyű és rongy.

Az volt a gond, hogy valahol elöl beszorult a lánc, ezért nem tudtam hátul ráhúzni a fogaskerékre, nem ért el odáig.:(

Miután a "szorulást" megszüntettem, már sikerült. Fejre is fordítottam, mert így jobban hozzáfértem.

Lehet, hogy már meglazult a lánc, mert kicsit kerreg a váltó és a 6-os sebességet nehezen veszi be, most is ott dobta le.

Mondjuk, másfél éve nem használtam (előtte viszont rendszeresen), ráférne már egy karbantartás, 28 éves, nem mai darab.

Köszönöm a válaszokat!

2020. jún. 9. 21:11
 6/10 tothp ***** válasza:
Olyan van, hogy a lánc beszorul a lánckerék tövénél. Akkor picit tovább tart. A kerregésre első körben egy váltóállításal kéne megpróbálkozni. De lehet, hogy egy alapos takarítás is segít rajta.
2020. jún. 10. 06:47
 7/10 A kérdező kommentje:

Takarítás már megvolt, fogkefével pucoltam és meg is olajoztam.:)

Lehet, hogy a váltóállítás lesz a megoldás. Köszönöm!

2020. jún. 10. 12:33
 8/10 Wadmalac ***** válasza:
100%

Amúgy, ha a váltód jól be van állítva, plusz nem a legótvarabb xar, akkor az elöl leeső láncot simán a váltót a lánckerék felé húzva, a pedált tekerve vissza lehet léptetni a láncot a lánckerékre anélkül, hogy megállnál.

Hátul már gázabb a helyzet, ott vagy a küllőkhoz, vagy lefelé leesve meg a villához be tud szorulni.

De egyébként a láncnak nem kell olajban úsznia és akkor nem leszel olyan koszos.

Ezért jók a lánckenő spray-k, lefújod a láncot, bemegy a lé oda, ahova kell, kívül meg szárazra törlöd az egészet és nincs mocsok.

A láncleesés oka tényleg rossz váltóbeállítás, mocsok a láncon vagy megszorult láncszem szokott lenni.

Ez van, a bringát karban kell tartani, akkor is, ha erre nincs kötelező műszaki vizsga.

2020. jún. 12. 10:50
 9/10 anonim ***** válasza:
Ha elöl esik le a középcsapágy felé, akkor nekem a Wadmalac által írt módszer be szokott válni. Kifelé nem szokott leesni, ott amúgy a nadrágszárvédő visszaterelné (ha van). Ha hátul esik le, akkor viszont azonnal megállok, mert ott nagyon be tud szorulni, ha erőlteti az ember.
2020. jún. 12. 18:24
 10/10 A kérdező kommentje:

Ez bizony úgy esett le, hogy beszorult, két helyen is.:(

Azért lepődtem meg, mert a 28 év alatt ilyen talán kétszer fordult elő, amikor még új volt nekem a váltós bringa, de akkor nem volt "szorulás".

Azóta mentem vele és nem volt probléma, de a váltón valószínűleg állítani kell, mert folyamatosan hallok valami enyhe kerregést, hiába veszi be rendesen a sebességet.

A lánckenő sprayt kipróbálom, köszönöm!

2020. jún. 12. 23:52

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!