Védett területen csak engedéllyel lehet járművel (jelen esetben kerékpár) közlekedni, na de így?
Jogszabály kimondja mi a védett terület, helyrajzi számilag meg is lehet nézni. Ha én nem ott akarok a mezőn / hegyen tekerni? Akkor is szabálysértést követek el?
Ezzel az erővel már amint letérek a közútról, szabálysértést követek el, egy sima földúton tekeréssel is...?
Úgy tűnik semmit se lehet már manapság.
Erdőtörvény 90. § (1) b)
"Az erdőben abban az esetben lehet a megjelölt turistaúton kerékpározni és lovagolni, a megjelölt kerékpáros úton lovagolni, ha az együttes használat lehetősége jelzéssel az adott turistaúton vagy kerékpáros úton megjelölésre került."
Magyarán, ha nincs kerékpáros piktogram akkor coki onnan a bringásoknak.
Ilyen meg alig van. Itt az Északi-Középhegységben csak olyanról tudok ami aszfaltos, vagy legalábbis murvás, de nem rendes terep. Éljen.
"az Északi-Középhegységben csak olyanról tudok ami aszfaltos, vagy legalábbis murvás"
Mármint turistaút? Mert az idézett szöveg arról szól.
Igen, ha a jogszabályból indulunk ki, akkor csak ott lehet bringázni, ahol ez kifejezetten megengedett. De ez pont olyan, mint a csengő meg a küllőprizma: elvileg lehet érte büntetni, de ÖNMAGÁBAN ezért nem szoktak. Nem nagyon hallottam még olyanról, hogy békésen, csendben a hegyi úton kaptató montist megbírságoltak volna. 60-nal a kirándulók között csapató, kurjongató, állatokat ijesztgető DH-sokat már sokkal inkább, de ez valahol jogos is.
A fokozottan védett természetvédelmi terület más, ott semmilyen járműnek nincs helye és ezt be is tartatják szigorúan.
De mivel nem kaptam megnyugtató választ, ezért gondolom nagyon sokan nem is tudják mit lehet és mit nem, vagy pedig pont nem járnak ilyen helyen (bár eleve, ez a kerékpáros topic eléggé halott, úgy látom).
Csak az MTB hazai forgalmazásának mi értelme, ha szinte csak aszfalton lehet vele menni.
#6 eddig az első konkrét válasz, köszönöm.
Egyébként, még annyit, ahogy én értelmezem a természetvédelmi- és erdőtörvényt, csak védett területen nem lehet kerékpározni. A védetteken kívül pedig, ami nem forgalom elől elzárt terület, ott erdei úton lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!