Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Miért a mountain bike lett a...

Miért a mountain bike lett a menő?

Figyelt kérdés

Emlékszem, valamikor a '90-es évek közepén kezdődött a "monti" őrület, ekkor árasztották el a hipermarketeket a széles, ballonos gumikkal szerelt 18 sebességes MTB-nak csúfolt bringák, amik küllemükben ugyan hasonlítottak az igazi hegyi terepre gyártott kerékpárra, de kis túlzással még egy kert végi dombról való leugratás után is szétestek. Ilyet vettek azok is, akik csak a közértbe jártak vele, ezekre szerelték a kosarat a mamik... holott a keskeny gumis, nagyobb kerékkel szerelt bringák ezekre a célokra sokkal megfelelőbbek lettel volna.

Miért a mountain bike lett a "menő" bringa, miért ez a kategória tarolta le a piacot? Miért vették mint a cukrot olyanok is, akik életükben nem használták még csak földúton sem? Emlékszik még valaki a kategória egyeduralmának történetére?

2020. máj. 17. 23:14
 1/9 MGéza ***** válasza:
100%
Pont azért mert "menő" volt. Sokan az orosz és Csepel országúti bringákat leszámítva akkor láttak kerékpáron váltót először. Akkoriban volt az összecsukható kemping, a női meg férfi vázas 28-as, több rozsdával mint festékkel :) Az újdonság erejével hatott egy ilyen bicikli és mivel trendi volt, új és népszerű, az összes áruház azt vette a kínálatába, pont úgy ahogy a bilivasrugós fully kezdett terjedni 2000 környékén. Hát nagyjából így.
2020. máj. 17. 23:37
 2/9 anonim ***** válasza:
84%
Nekem akkoriban volt pár éves a hagyományos bringám, 28-as, 6 sebességes városi és mikor bejöttek a montik, le akartam cserélni, mert megtetszettek. Szerencsére végül nem tettem és a jó kis régi bringa azóta is életben van, már 30 éves. Defekteken kívül sok baja nem volt. Nyilván nem ugratgatásra használom, de azért jártam vele hegyekben is. Tavaly megkérdeztem a szerelőt, hogy mégis mennyi ideig képesek ezek jól üzemelni, azt mondta, kb. a végtelenségig. Azóta nagyobb becsben tartom.:)
2020. máj. 17. 23:50
 3/9 anonim ***** válasza:

Mert újdonság volt és óriási szabadságot adott.

Emlékszem, hogy milyen fura érzés volt először erdőben bringázni.

2020. máj. 18. 01:43
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

arra volt igény...

azt sem tudta senki, hogy mi az és mire való de megvette, mert mindenki azt vett.

aztán az első tekerésekkor rájöttek, hogy boltbajárni nem jó, gyorsan nem lehet vele menni, a vastag gumi miatt nagy az ellenállása, nem jó rajta ülni, stb.

és jöttek az ripikusan magya átalakítások - csomagtartó, gyerekülés, fordítva felrakott koskormány, ... stb :D

nekem volt olyan (idős bácsi) kollégám aki nagytányér-kónuszon ment vele mindenfelé, mert nem tudta hogyan kell váltani....

Most meg mindenki városi terepjárót vesz - amit akarnak az emberek azt gyártanak, azt árulnak.

2020. máj. 18. 11:03
 5/9 anonim ***** válasza:

Jaja, volt ilyan fogalom, hogy city bike.

De azért láttuk be, sokkal praktikusabb a városban, mint egy outi.

Az olcsó montikon nem kell annyira előre hajolni, nem kell legalább 7 barra fújni, a széles gumi nem csúszik ki alólad egy kavics miatt.

Aki 15-20 km/h-val közlekedik, az úgyis a séta tempóhoz viszonyít, nem azt nézi 30-40 km/h-val is mehetne. (Ahhoz is neki kell feszülni egy outinál.)

2020. máj. 18. 11:14
 6/9 anonim ***** válasza:
Szerintem nem menobb a tobbi kategorianal. Tortenetesen nekem korabban volt mtb-om es azt csereltem orszagutira mert azt vettem eszre, hogy alig megyek terepen.
2020. máj. 18. 19:38
 7/9 anonim ***** válasza:
A 80as évek végére szoci fecske es kemping bringak után gagyi bmx másolatok jöttek be hazai gyártásként a filmek klippek hatására . Ez után pár évvel a Baywatch es másik HBO-s bringás járőr sorozatban voltak trekkingek mtbk . Azokból alig lehetett beszerezni profit de ontották a boltok a kinai taiwani indiai giccseket , aztán ráállt erre az ipar . Sajnos vagy kikerülhető a biztonsági szabalyozás vagy nem ellenőrzik a behozatalt sem a minőséget . Full műanyag törős fék és váltokarok ,élesre hasadós nyereg canti fék stb amik balesetet okoznak . Most is lehet kapni pár helyen ....
2020. máj. 21. 13:03
 8/9 anonim ***** válasza:
52%
1996 előtt csak canti fék volt. A V-fék egy ideig felsőkategóriás cucc volt. Mire lecsorogtt a V-fék az alsóbb katergóriákba, megjelent a Shimano tárcsaféke. De nagyon sok műanyag V-féket adtak el ebben az időben a "tescós bike"-okon.
2020. máj. 21. 16:27
 9/9 anonim ***** válasza:
Az én városi bringám 1991-es és fém V-fékkel és (6 sebességes) Shimano-váltóval van szerelve. A fék egyszer volt javítva, a váltó még sosem, hibátlanul működik.
2020. máj. 21. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!