Kezdőoldal » Sport, mozgás » Kerékpározás » Tárcsa fék vagy V fék? ( ár,...

Tárcsa fék vagy V fék? ( ár, szervizelés gyakorisága, hatékonyság)

Figyelt kérdés
2019. nov. 4. 20:15
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
V-fek is satura fogja a kereket, ha megfelelően van belőve, tarcsa nem fog nagyobbat, csak adagolhatóbb.
2019. nov. 5. 22:24
 12/19 anonim ***** válasza:
Nem értem, hogy szerintetek miért nincs különbség hatékonyságban. Hátsó kereket a gagyi fék is állóra fékezi, de az elsőt megfelelő tapadás esetén rohadt nehéz, legalábbis az én mázsás testsúlyommal. Nekem V-fékkel még nem sikerült, de lehet, hogy csak nem volt igazán jó V-fékem. Az olcsóbb tárcsa sem tudta. Az XT az első fék, ahol már nincs komoly hiányérzetem fékerőben, de elől még el tudnék viselni erősebbet. Városban kevésbé szempont, de terepen egy ujjal fékezve is legyen elég fékerő, különben gyengül a fogás.
2019. nov. 5. 22:44
 13/19 anonim ***** válasza:

#12 nek. szinte mindenkinek a fékje gyengébb elöl...(aki nem tud blokkolni)? Fura lenne.

Szerintem rosszul nézed problémát.

2019. nov. 6. 07:10
 14/19 anonim ***** válasza:

13 vagyok.

Az első keréken sokkal több a suly,meg "tolod" is magad előtt.

A blokkoláshoz sokkal több erő kell ott.

2019. nov. 6. 07:48
 15/19 anonim ***** válasza:
Sehol nem írtam az ellenkezőjét. Félreértettél. Azt mondom, hogy pont emiatt elől a legtöbb fékkel nem lehet maximális lassulást elérni, mert nagyobb fékerőt lehet kifejteni, amire csak komoly tárcsafék alkalmas szerintem. Legalábbis úgy, hogy az adagolható is legyen. A hátsó kereket tényleg lehet gagyi v-fékkel is blokkolni.
2019. nov. 6. 16:39
 16/19 Alex Fly ***** válasza:
@12: és mégis, miért akarod, hogy irányíthatatlan legyen a kerékpárod az első kerék blokkolása miatt? Nem estél eleget?
2019. nov. 6. 19:28
 17/19 anonim ***** válasza:

Nem blokkolni akarom, csupán a határán tartani. A blokkolás képessége a kérdés. Ha fék nem képes rá, akkor nem elég erős. Egy jó jármű fékrendszerében mindig van tartalék. Ez egy átlag bringáról nem mondható el. Igaz, a könnyű felépítés miatt a villa sem feltétlenül szereti.

Mondhatnám példának a gravelom a sram hydro fékkel is, 160-as tárcsával. Hátra elég, elöl kevés. Aztán lehet, hogy a karbon villa nem díjazná, ha úgy fogna, mint a montin. Engem mindenesetre zavar, mert megszoktam, hogy pár méteren belül meg tudok állni, ha kell. Itt jobban előre kell gondolkodni.

2019. nov. 6. 20:03
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha abból indulok ki, hogy a jobb tárcsafékeket egy ujjal lehet használni, szinte erőkifejtés nélkül, és mindig, minden körülmények közt tudják ugyanazt a kifinomultságot, fékerőt (szárazon, vizesen, porban, sárban, hidegben, melegben, kopottan) a tárcsafék mindenképp előnyösebb.

A hidraulikus fékeket nem nagyon kell szervizelni, mivel teljesen zárt rendszer.

Évente betét csere, + ha nyúlósnak érződik, akkor légtelenítés, esetleg rátöltés, de ez is inkább a sokadik év használat után szükséges és nem egy nagy művelet.

Egyszer kell megvenni, és utána van egy jó féked, ami kényelmes, igénytelen, megbízható.

A felni fék esetében nagy erőt kell kifejtened a fékkarra, hogy fékerőt produkálj. Nehezen adagolható. A fékkar útjának nagy részében lényegében semmi sem történik. A felni általában koszos, ezért a fékpofa gyorsan kopik - folyamatosan változik a nyomáspontja és a hatásfoka.

MTB-nél, ahol a fékeket a bringa irányítására használod, a v-fék hamar kevés lesz. Közlekedésre viszont okés.

Mechanikus tárcsaféknél nincs meg a kényelem, de az adagolhatóság és a tartósság igen, és ez ugye nagyon olcsó is.

2019. nov. 11. 21:24
 19/19 anonim ***** válasza:

90kg -vagyok, a dirt street, 10 eves bringamon amit utcára használok, szerintem varosban nincs gyorsabb, magyarazhat nekem valaki fixikről meg stb marhaságrol, előttem meg nincs akadály, 80cm-ig bármi felett át bunnyzok.

Na a lényeg, elől is v fékem van, es ha satura húzom, akkor fejreállok... Illetve nem, mert csak felállok elsőkerékre es pattogok... Mert az poén... Persze 100bol egyszer, általában csajok szeme láttára ez nem jön össze és egyszerűen pofára esek...

2019. nov. 12. 07:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!