Tárcsa fék vagy V fék? ( ár, szervizelés gyakorisága, hatékonyság)
#12 nek. szinte mindenkinek a fékje gyengébb elöl...(aki nem tud blokkolni)? Fura lenne.
Szerintem rosszul nézed problémát.
13 vagyok.
Az első keréken sokkal több a suly,meg "tolod" is magad előtt.
A blokkoláshoz sokkal több erő kell ott.
Nem blokkolni akarom, csupán a határán tartani. A blokkolás képessége a kérdés. Ha fék nem képes rá, akkor nem elég erős. Egy jó jármű fékrendszerében mindig van tartalék. Ez egy átlag bringáról nem mondható el. Igaz, a könnyű felépítés miatt a villa sem feltétlenül szereti.
Mondhatnám példának a gravelom a sram hydro fékkel is, 160-as tárcsával. Hátra elég, elöl kevés. Aztán lehet, hogy a karbon villa nem díjazná, ha úgy fogna, mint a montin. Engem mindenesetre zavar, mert megszoktam, hogy pár méteren belül meg tudok állni, ha kell. Itt jobban előre kell gondolkodni.
Ha abból indulok ki, hogy a jobb tárcsafékeket egy ujjal lehet használni, szinte erőkifejtés nélkül, és mindig, minden körülmények közt tudják ugyanazt a kifinomultságot, fékerőt (szárazon, vizesen, porban, sárban, hidegben, melegben, kopottan) a tárcsafék mindenképp előnyösebb.
A hidraulikus fékeket nem nagyon kell szervizelni, mivel teljesen zárt rendszer.
Évente betét csere, + ha nyúlósnak érződik, akkor légtelenítés, esetleg rátöltés, de ez is inkább a sokadik év használat után szükséges és nem egy nagy művelet.
Egyszer kell megvenni, és utána van egy jó féked, ami kényelmes, igénytelen, megbízható.
A felni fék esetében nagy erőt kell kifejtened a fékkarra, hogy fékerőt produkálj. Nehezen adagolható. A fékkar útjának nagy részében lényegében semmi sem történik. A felni általában koszos, ezért a fékpofa gyorsan kopik - folyamatosan változik a nyomáspontja és a hatásfoka.
MTB-nél, ahol a fékeket a bringa irányítására használod, a v-fék hamar kevés lesz. Közlekedésre viszont okés.
Mechanikus tárcsaféknél nincs meg a kényelem, de az adagolhatóság és a tartósság igen, és ez ugye nagyon olcsó is.
90kg -vagyok, a dirt street, 10 eves bringamon amit utcára használok, szerintem varosban nincs gyorsabb, magyarazhat nekem valaki fixikről meg stb marhaságrol, előttem meg nincs akadály, 80cm-ig bármi felett át bunnyzok.
Na a lényeg, elől is v fékem van, es ha satura húzom, akkor fejreállok... Illetve nem, mert csak felállok elsőkerékre es pattogok... Mert az poén... Persze 100bol egyszer, általában csajok szeme láttára ez nem jön össze és egyszerűen pofára esek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!