Négy év box után milyen önvédelmi rendszert érdemes elkezdeni? Van amelyik működik élesben? Tapasztalattal rendelkezők váladzát várom.
A boxot azért kezdtem el, hogy meg tudjam védeni magam. Mert anno történt egy incidens ami nagyon megviselt. Nem tudtam magam megvédeni.
A box miatt nagyobb lett az önbizalmam.
Váratlanul ismét olyan helyzetbe kerültem amikor meg kellett volna magam védeni de sajnos kudarc lett belőle.
Most úgy érzem elpazroltam négy évet. Lehet, hogy abbahagyom vagy másba kezdek még nem tudom.
28/f
Egyetértek a többiekkel, de hogy a boksznak nincs védelme kesztyű nélkül az túlzás szerintem.
El lehet hajolni, ki lehet táncolni.
Jó nem mindenki Ali meg Tyson, de valamit csak tanítanak egy edzésen.
Bizony-bizony, kedves kérdező! Ez az ominózus önvédelmi mentális sík problémája, melyről már számtalanszor írtam. A fizikai síkot tekintve négy évnyi box tudással abszolút előnyben kéne lenned egy átlagos kocsmai suttyóval szemben. Te azonban mégis alárendelt helyzetbe kényszerültél. Miért van ez? Ha az alábbi linkekre kattintasz, akkor elolvashatod ezzel a problémakörrel foglalkozó értekezéseimet:
https://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok_..
https://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__extrem-sportok_..
https://www.gyakorikerdesek.hu/sport-mozgas__egyeb-kerdesek_..
A fizikai síkot tekintve hiába rendelkezel négy évnyi, nyolc évnyi, vagy akár tizenkét évnyi box tudással, ha a mentális síkot tekintve te alapvetően egy olyan személyiség vagy, aki konfliktuskerülő, könnyen ledominálható, nem igazán mer visszaütni, határozatlan fellépésű. Hiába járnál le az ökölvívás mellett "önvédelmi rendszernek" eladott edzésekre is, az legjobb esetben is csak a fizikai síkhoz tenne hozzá valamit, a mentális sík azonban genetika, neveltetés és szocializáció függvénye. Mondok egy testközeli példát! Én ugyan végzettségem szerint informatikus vagyok, azonban egy szlovák falusi parasztcsalád sarja. Nagyapám, nagybátyám, édesapám úgy nevelt engem, hogy sose kezdeményezzek atrocitást, azonban ha az atrocitás megtalál, akkor álljak bele keményen, határozottan és oldjam meg. Kamaszkoromban igen rossz társaságban tengettem napjaimat, arra azonban kiváló volt, hogy ebben az időben megtanultam, hogyan is néznek ki valójában azok a nevezetes "utcai bunyók". Ez az én genetikám, ez az én neveltetésem, ez az én szocializációm. Te minden bizonnyal egy teljesen másfajta család leszármazottja vagy, akit teljesen más metodika szerint neveltek és teljesen más közegben szocializálódott. Ez önmagában semmi negatívumot nem jelent. Arra azonban magyarázatot ad, hogy te miért nem vagy olyan domináns egyén, aki képes lenne uralni az önvédelem mentális síkját is. FEJLŐDNI AZONBAN MINDIG LEHET ÉS KELL IS!
Eszedbe ne jusson abbahagyni a boxot! A legkitűnőbb küzdősportok egyikét űzöd. Jómagam is ezzel foglalkozom immáron tizenegy éve. Ha valahol kiépülhet reális harci rutinod, akkor az az ökölvívás. Járj le a tréningekre szívvel-lélekkel! Szoktasd hozzá az egész testedet a fájdalomhoz és evolváld a támadótechnikádat még intenzívebben, hiszen a kocsmai verekedések alapja az "ökölharc". Fejleszd a támadási stratégiádat, ugyanis ezen a téren gondolom akadnak deficitek. Kezek mindig állmagasságban, könyökök mindig behúzva! Védd a fejedet és a bordáidat! Bátran alkalmazd a kettős fedezéket, azonban sose maradj benne pár másodpercnél tovább! Alapállás laza, enyhén rogyasztott vállszéles terpesz, egyik láb mindig előrébb. Az ütések elől mindig dinamikusan mozogj el, gyakorold a dukkolást! A box tréningek mellett pedig tessék összejárni szabadidődben edzőtársaiddal, vagy egyéb küzdősportot űző személyekkel és előre tisztázott szabályrendszer szerint, előre megszabott védőfelszerelésben sparringeljetek pár menetet. Én például havonta legalább egyszer kesztyűzöm thai boxer és birkózó cimboráimmal pont azért, hogy a kéztechnikám mellett a rúgástechnikám és a dobástechnikám is fejlődjön.
A végére pedig egy hatalmas közhelyet szeretnék elírni, ez a közhely azonban az önvédelem alapelve: SOSE HÁTRÁLJ MEG!
#CHRILLEX
Sűrített Levegő, ez mind igaz, de az még mindig nem igaz, hogy a boksznak semmi védelme.
CHRILLEX nevű hozzászólóval tökéletesen egyetértek.
Ezek a kakaskodások már sokszor a szóváltásnál eldőlnek, ha le tudnak dominálni már az elején, bele tud mászni a képedbe és lekönyökölni, akkor egyértelműen veszítesz.
Mindenesetre fel a fejjel és folytasd!
"Sűrített Levegő, ez mind igaz, de az még mindig nem igaz, hogy a boksznak semmi védelme."
Igen, de ez honnan jött?! Azt mondtam, hogy a Boxnak kesztyű nélkül gyenge a védelme. Nem az, hogy semmi nincs.
Régen már leírtad szerintem párszor, hogy semmi védelme, bár akkor még kicsit radikálisabb véleményed volt. Szerintem már csak megszokásból írtam.
De most tényleg úgy írtad, hogy "kesztyű nélkül gyenge a védelme". Mondjuk ez sem 100% helyességű, de nem szeretnék tovább tépelődni egy mondaton.
Te egyébként nagy harcművész vagy, ahogy látom és szerintem te vagy most az egyik, aki tartja ebben a kategóriában a lelket. Szval nem nyalás, de akkor is respect.
Igen, elkezdtem Boxolni, így jobban látom a dolgokat. Az a különbség kettőnk között, hogy te az utcai parasztból indulsz ki (a kérdést tekintve neked van igazad), én viszont képzett harcosok elleni küzdelemból. Én azt mondom, hogy egy másfél, 2 éve Boxolót sem fog már egy átlag paraszt megütni. Túl lassú hozzá, az meg az összes résen keresztbe verné. De egy jó oktatásban részesített Kung-fus, Thai Boxoló, Savatés ellen (például) nem elég a hajolgatás és táncolás. Persze, hogy jó, mert, hogyne volna az, de nem elég, sőt, magasabb szinten, agresszívabb, támadékonyabb stílusok ellen (Baji Quan, Choy Lay Fut, Tongbei, és ezeknek még nagyjából az oktatása is jó) nem elég a Boxoló védelme, mert egyszerűen nem lehet csak hajolgatni, kell a védekező kéztechnika is, azt viszont a Box nem tud. Oké, gyakorolják a Pak-Saut, de azt teljesen más kivitelezni hatalmas Boxkesztyűben hatalmas Boxkesztyű ellen, mint pusztakézzel, pusztakéz ellen.
Szóval, a magunk szemszögéből mindkettőnknek igaza volt. Csak én hibám, hogy én nem az átlag ember ellen készülök, hanem tapasztaltabb ellen.
#23: Ha lehetne több zöldet nyomni a válaszolta, akkor egész este nyomnám! Abszolút igazad van. Kérdező: a sparring haverokkal valóban hasznos, én is csinálom gyakorta. Ha van kedved, csatlakozz.
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!