Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Négy év box után milyen...

Négy év box után milyen önvédelmi rendszert érdemes elkezdeni? Van amelyik működik élesben? Tapasztalattal rendelkezők váladzát várom.

Figyelt kérdés

A boxot azért kezdtem el, hogy meg tudjam védeni magam. Mert anno történt egy incidens ami nagyon megviselt. Nem tudtam magam megvédeni.

A box miatt nagyobb lett az önbizalmam.

Váratlanul ismét olyan helyzetbe kerültem amikor meg kellett volna magam védeni de sajnos kudarc lett belőle.

Most úgy érzem elpazroltam négy évet. Lehet, hogy abbahagyom vagy másba kezdek még nem tudom.

28/f

2017. okt. 26. 11:14
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
Szerintem mentálisan blokkoltál le. Csináld tovább, ne add fel, menj el thai-box edzésre is. Minden válaszadó hasznosan válaszolt a kérdésére, ki is merítettek mindent a témában, úgyhogy szerencsés kérdező vagy! 😊✌
2017. okt. 27. 09:35
 12/29 A kérdező kommentje:

Valóban rosszul reagáltam a helyzetre.

Hamarabb kellett volna ütni és akkor másképp alakul.

Köszi mindenkinek a hasznos válaszokat!

2017. okt. 27. 10:42
 13/29 anonim ***** válasza:

Korbács leírta tökéletesen a lényeget, a többiek is jó dolgokat írtak.

Illetve más egy edzésen küzdeni, viszonylag barátinak mondható körülmények között, edzőtársakkal együtt küzdeni, mint amikor az utcán vagy teljesen egyedül egy kötözködő alakkal.

Közel engedni pedig sose engedd közel a támadód, ne adj neki esélyt, mert felülkerekedik.

Velem is történt már meg sok minden, főleg gyerekként, kamaszként. Nem kell feladni.

2017. okt. 27. 13:12
 14/29 anonim ***** válasza:
0%

"Túl közel voltunk egymáshoz.

Kettösfedezékbe vonultam mikor megindult, kaptam egy jobb könyököst fejre mire ütöttem volna, közbe rátaposott a hátsó lábamra és elestem."

Élő példa rá, hogy egy sport, miért nem hatékony az utcán. Kettősfedezék a legrosszabb védekezési módszer csupasz ököllel szembe. Keress olyan edzést, ahol nem használnak ugynevezett boxkesztyü féleséget, max ökölvédőt. Egy olyan helyen, ahol a védekezés nem merül ki abból, hogy megpróbálsz a kezeid közé bújni. Egy olyan helyet, ahol nem tilos egyszerre mindkét kezet használni, gondolok itt arra, meglehet fogni a társ fejét miközben adod neki a könyököst pl. Keress olyant, ahol nem tilos megfogni, megragadni a másikat, sőt ahol szinte kötelező a önvédelem elsajátitása végett. Az össze küzdősort kilőve.

2017. okt. 28. 07:07
 15/29 anonim ***** válasza:

Marhaság, 14-es! 2 okból is. 1) a kérdező csinálta rosszul. Ha nem engedi közel, hanem időben felismeri a helyzetet és leüti egyből, akkor most nincs kint ez a kérdés. 2) amit felsoroltál, az például a Muay Thaira nagyon szépen illik, vagy a Jiu-Jutsura is akár a fogások és bontások miatt, de ne aggódj, egy Savatés is rádfog utcán és behúz egy térdesbe akkor is, ha az az ő szabályrendszerében amúgy tilos lenne.

A Box védelme valóban gyenge kesztyű nélkül, de az összes többi küzdősporté már jó abszolút, pláne a Thai Boxé kiemelkedő.

Én annak örülök, hogy most egy Boxoló kapott ki, mert ha Wing Tsunt csinált volna, ugyanígy vesztett volna, csak akkor nem kapott volna értelmes választ a kérdező, mert csak jöttek volna a "A Wing Tsun s***r", "XD ennyit a csingcsungról XD menj Boxolni", aztán a kérdező elmegy Boxolni 4 évet és utána megint megverik, mert nem mindig a stíluson múlik minden, sőt, többnyire nem is azon múlik.

Hála annak, hogy Boxolt, most az oldal laikus állománya is szembesült azzal, hogy egy Boxoló nem verhetetlen, illetve, hogy az emberen mennyi múlik egy utcai szituációban, hogy hogy reagál. 14-es, nem tudom mire célzol, hogy Karate, vagy Krav Maga, vagy bármi, ugyanúgy veszített volna, mert a kérdező hibája az volt, hogy nem jól reagálta le a szituációt. Mostmár tudja, hogy legközelebb neki kell ütni először.

2017. okt. 28. 09:34
 16/29 anonim ***** válasza:

Itt szerintem inkább mentális síkon történt a probléma. Veszélyhelyzetben máshogy gondolkodtál mint kellett volna, megesik az ilyen. Agyban tedd rendbe a dolgokat és nem lesz baj.

Amúgy a japán jitsut ajánlom, 4 év ökölharc után az nagyon nagyon jó lenne neked. Krav magáról és defendóról nem tudok véleményt alkotni, nem voltam soha edzésükön, én jitsuzom. Szerintem nagyon hasznos utcára, de csakis ha van ökölharcos tapasztalatod, ami neked van.

De tényleg, ha agyban nem blokkolsz le és jól felméred a helyzeted, a box tudással is tökéletesen megoldottad volna.

2017. okt. 28. 15:44
 17/29 anonim ***** válasza:

amúgy lehet nem egyértelműen fogalmaztam a túl közel engedted dologgal.

mert helyesen úgy szól,hogy következmények és cselekvés nélkül engedted közel.

mert alapesetben a támadás megindításához közel kell kerülnöd,hogy dolgozni tudj.

a kettős fedezék meg lehet használható technika,csak nem a hagyományosan ismert értelemben.

pl defendóban úgy hívják,hogy defendo pajzs,kravban A block,én meg aktív kettős fedezéknek szoktam hívni.

ez annyi,hogy váratlanul felugrik a kettős fedezéked és robbanékonyan előrelépsz.

ha kellően váratlan és erős,akkor az ütő-fogó távon belül lévő támadót fel is lehet vele lökni,vagy egyensúlyból kibillenteni.

ennek következtében kinyílhat a védelme és könnyebben sebezhető.

a passzív kettős fedezék viszont nem vezet sehova.

ha megállsz benne,akkor lezsákolnak,fellöknek.

ha hátrálsz,akkor meg pont jó ütőtávban leszel végig a támadó belépéses vagy lendületből indított ütéseihez.

ezért előre érdemes menni vele.

2017. okt. 28. 21:25
 18/29 anonim ***** válasza:
Korbács, azt a kettősfedezéket akkor már meg kell kicsit dönteni, azaz feljebb vinni és az egyben könyök támadás is lehet. Mondjuk ezt gyakorolni kell, a Baji Quan ennek a mestere, de be lehet gyakorolni, hogy könyökkel nekironts valakinek. Ebben igazad van, ez tényleg egy effektív módja a kettősfedezék használatának.
2017. okt. 28. 22:17
 19/29 anonim ***** válasza:

inkább a keysi kfm a mestere a kettős fedezék nyitásnak.

nekik eleve az az alapállásuk és egészen közelről általában ezzel kezdenek és ebből indítanak minden továbbit.

2017. okt. 28. 23:41
 20/29 anonim ***** válasza:
Mondjuk ez igaz. A Baji Quan a Muay Thait megalázóan tud könyökölni, illetve a könyökfedezéke nagyon jó. A Keysi amúgy szimpatikus nekem, nagyon hasonlít a Shaolin Da Hong Quanra. Amennyire tudtam, koppintottam is. Sparringban párszor sikeresen használtam. 😁
2017. okt. 28. 23:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!