BJJ kiegészítés grapplinghez?
Ha te már jitsus vagy. Vagyis nem tegnap kezdted hanem x éve csinálod akkor nyugodtan csinálhatod. Lehet akár a birkózás vagy a judo is. Amelyik neked szimpibb.
Én most 20 évesen kezdtem el egy hónapja judora járni. És nincs gond. Tanítanak külön (mindig egy fekete övessel raknak össze egy régebbi rókával ha úgy tetszik hogy tanítson). Kedvesen fogadtak. Nem volt ez gond, hogy 20 évesen kezdtem el. Rendesek, kedvesek. Fogadtak. Kiegészítő sportként kezdtem el a 8 év Wado-ryu karate mellé. Pedig a te jitsuddal ellentétben nem dovó, földharc fojtó, feszítő stílus.
Birkózókat nevezik ugye a dobások, földevitelek királyának. Így ezért jó nagyon a BJJ mellé mert ők meg a földön mozognak otthon.
Judoban szintén sok a földrevitel. És ez is Gi-s sport. Venned nem kell ha kék vagy fehér a Gid. És BJJ meg a judo segít a No gi küzdelmekben és ez szintén igaz a Gi küzdelmekre.
"a judo segít a No gi küzdelmekben"
Ez pont nem igaz. A judosok no gi küzdelmekben a leggyengébbek. Sőt, kifejezetten szarok benne, ez tapasztaltam BJJ edzéseken, ott is voltak barna és fekete öves cselgáncsozók, no gi edzésen majdnem a kezdők is lenyomták őket. No gi-n a birkózók a legjobbak.
Kérdező én a helyedben birkóznék. Ha a földre vitelek, dobások és gáncsolások is érdekelnek, nem csak specifikusan a talajon való harc. Amennyiben a korodnál fogva nem tudsz találni olyan birkózó edzést ahol kezdőkkel is foglalkoznak, akkor ajánlom még az aikidót. Ez ugyan lágyabb a birkózáshoz és a judóhoz képest, de nagyon kifinomulttá teszi a dobásokat, eséseket, tompításokat és gurulásokat. Az aikido dobás technikák többségét a judoval ellentétben akkor is végre lehet hajtani, ha az ellenfeleden nincsen gi. Sok egykori bjj-s edzőtársam aikidózik is, az állásból történő földre vitelük javult is nekik, nehezebb is földre vinni őket. Gi-s küzdelmekbe amúgy nem rossz a judo, de ugye azt is macerás elkezdeni ennyi idősen.
Az a baj a birkózással és a judóval, hogy a legtöbb helyen nem oktatnak felnőtt kezdőket. Ellenben BJJ-n és aikidón oktatnak felnőtt kezdőket is.
Első kommentelő vagyok.
Abban adom az igazat teljes mértékben Rozsda Sárkánnyal, hogy a judo Givel tud a legjobban mindent. De azért ettől is függ ki, hogy űzi a judo már nem japán jiu-jitsu. Már messze van attól és versenysport, Olimpiai sport. De minden lehet verseny és versenysport. Ahogy harcművészet is lehet sok évtizedes munkával. Én a koromnál fogva is meg karatéból sem a verseny érdekel. A versenykarate vagy judo ami teljesen hasznavehetetlen főleg önvédelmről van szó. Mert pontokról szól. Önvédelemben nincs kesztyű, pont bíró....stb. Engem a trradícionális judo és karate érdekel. Az igazi. Japán jiu-jitsuznék is ezért de 100 km-re van a legközelebbi.
Lényeg, hogy én megkértem, hogy az edzőt meg akivel mindig vagyok, hogy judo Gi nélkül is mutassa meg tanítsa meg ugyanazt a technikát amit előbb Giben csináltunk.
Válaszoló. Akartam még ajánlani a sambot is. De mivel nem mondtad csak a judot meg birkózást így arra következtettem, hogy ezek vannak a közeledben mert azért sorolja fel az ember azokat a stílusokat mert ezek vannak a közelben. És nem 50 km-re, hogy oda vissza utazhass 100 km-ert.
Megint az első kommentelő vagyok.
Egyet értek egyébként az előttem szólókkal én is a birkózást mondanám mert a te célod a versenyzés, a versenysport. Az eredmények. És BJJ-n ugye Gi edzés van de ott vannak külön No gi edzések is. Direkt azért mert sokan azért mennek BJJ-zni mint te. Hogy grappling illetve MMA versenyeken induljon és kiegészítőként.
És a birkózás meg hozzásegít a dobásokhoz, földre vitelekhez és a No gi küzdelmekben szintén segít, hogy sokkal de sokkal jobb legyél. Sokszorosan.
Itt egy jó cikk a birkózásról. Érdemes. Nem teljesen birkózás. Inkább BJJ vs birkózás összehasonlítás. Erősségek, hátrányok.
Itt meg egy a judoról.
Első vagyok. Ismét. Videó. Nem a stílus neve a fontos.Te határozod meg a stílust. Te teheted naggyá illet te hozhatsz rá szégyent. Hanem a belefektetett munka, az idő múlása az évek, évtizedek eltöltése a szőnyegen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!