Egy profi ökölvívó le tudna győzni egy harcművész nagymestert?
Mondjuk egy aikido mestert, egy karate mestert, egy capoeira mestert és egy kungfu mestert.
Szabályok nincsenek és egy súlycsoportban vannak.
Bocsi elküldte véletlenül :D
Szóval ahogy sokan is mondták a küzdősportok javarészt ringbe valók. De ez is az egyéntől függ. Pl. egy shaolin szerzetes szerintem elég nagy áldozatokat hozott azért, hogy azon a szinten legyen. Ilyen alapon nem "fer" összehasonlítani egy olyan boxolóval mondjuk aki heti 3-4 szer 1,5 órát tud edzeni. És megint az egyéntől függ, hogy ki nyerne ha a szerzetes összefutna egy Lomachenko szintű boxolóval ott már nem tudnánk egyértelműen eldönteni, hogy ki az esélyes.
SűrítettLevegő nevű felhasználó válasza:
"A keleti harcművészetek ha van sparing, az már sport és nem harcművészet."
Ezzel be is bizonyítottad, hogy nem értesz a témához te sem.
Tegyük helyükre a dolgokat. Sparing, az szabályokhoz kötött, játékos, tehát nem ko értékü küzdelem. Van a dojo fight és a verseny fight. E három sem ugyan az. legalábbis nálunk. Na de a harmüvészet nem arról szól, hogy szabályok közt, akár dojoban akár versenyen küzdj. Harcmüvészet teljesen másról szól. jelenleg hazánkban nem igen van harcmüvészet oktatás, legalábbis a karateban. Sportolokat képeznek versenyekre. Van a szerencsés pár %, akik tényleg harcmüvészetet tanulnak. Igaz, nincs kockás hasunk, nem tudunk maratont lefutni, 100 fekvőtől is messze vagyunk, de mi nem mint sportként üzzük a karatet.
Azert... Nalunk versenyekre keszitettek fel minket. A verseny elotti honapban, megtanitottak mik a szabalyok es mit ne csinaljunk.
De elotte, a normalisan edzeseken azt h mit miert csinalunk, miert ez a neve h kifejtve mit jelent. H mi a lenyege a karatenak es igen, formagyakorlatokat - kumitet, technikakat. Azert mert jobb az eronletunk, tudunk versenyekre is menni nem azt jelenti, hogy mint harcmuvesz elbuktunk volna vagy ne ertenenk ne kapnank olyan edzest is.
Onmagaban a regi harcmuveszek nem csak egy ket orat foglalkoztak ezzel, de a vilag mar megvaltozott ha valaki minden idejet erre tudja forditani gratulalok neki de penzes szulok, fizetet versenyek nelkul nem tudom hogyan. Mert a "minden idejet" kicsit kizarja a 8-12oras melot :D jo is lehet az olyan munka ami annyit fizet h rendes harcmuvesz legyen aki talan meg oktat is.
Néha napi 16 órát dolgozok, ezért sokszor el sem jutok tanításra. (tanulás, nem edzés!)
DE! Ha van egy kis időm, már gyakorlom is a karatet. Ha kell, vezetés közben a csavaró kézmozdulatokat. Vagy egy katából kiragadott rész, hogy bontok, fogok majd végzek. Ehhez nem pénz kell, csak elszántság.
Napokban jelent meg egy cikk a budomagazin oldalán. Elefánt, oroszlán és a kihon cimmel. Keresettek rá.
Szerintem olvassatok utána a mma (pride) szabályrendszerének, mert lehet 1) lehet térde rúgni 2) van fonákütés, csak mivel használhatatlan a technika alig használják 3) kokennel is szabad ütni, semmi nem tiltja, csak mivel az ütőtávod nem lesz olyan hatékony ezért megint senki nem használja. Torkon ütni már egy 4-5 éve boxoló amatőrt sem tudsz, mert egyszerűen le van szegve az álla, ez az alapállás része. Egy profi ütésébe megint nem tudsz belekönyökölni, mert egyszerűen gyors. Én kb ugyanolyan helyre teszem magamban a kung fut, mint az aikidot. Egy olyan stílus ami magas szinten működik, de profi bunyóban JELENLEG nem állja meg a helyét. És pl. ugyanezt el tudom mondani a japán ju jitsuról is, amiból dan vizsgám van, tehát enyhén szólva elfogult vagyok, hogy egyszerűen a modern bunyóba nem fér bele. A belőle kifejlődött bjj és judo már annál inkább. El kell fogadni, hogy ma nem 60kgs az átlagember és minden bunyós izomtömeget épít. Kettlebellel, konditeremmel stb. Egy 90 kgs bunyóson, aki tud ütni, rúgni és ismeri azokat a technikákat amik földreviteleknél, fölharcnál kiszolgálják a testi erejét, egyszerűen nem működnek azok a technikák amik mondjuk egy képzetlen vagy félig képzett ember ellen. Ezért mondom, hogy pl. egyetlen egy old school kung fu mester sem tudná legyőzni John Jonest, mert kb a földön élő legjobb bunyósról beszélünk. Technikai tudása legalább olyan magas mint bármelyik mesteré, mert ő is több tíz éven gyakorolt napi több órát. Csak mellette azokat a technikákat amik működtek. Én kb azt hittem hogy a ju jitsu az everest csúcsa, amíg le nem mentem k1 meg boksz edzésre, ahol kb rájöttem hogy pont felködhetem magamat a gímmel, mert pont annyit ér valós harcban. Persze egy képzetlen embert bármilyen technikával meg lehet verni, csak egyszerűen próbálj csuklópörgetést csinálni egy birkózón, vagy judoson. Vagy belekönyökölni egy boxoló ütésébe. Vagy megütni egy mcgregort egy egy kung fus fonák ütéssel, vagy láncütéssel :D :D nem kérem senkitől, hogy kezdjen más sportot, csak annyit, hogy ne vesszen el a tradicionalitásban annyira, hogy minden ami keleti meg kung fus az biztos 1000x jobb mint az európai. Nem egy japán szamuráj vagy kínai kardmester egyáltalán nem bánt jobban a pengével az európai lovagoknál. Sőt sem a japán ju jitsu, sem a kínai kung fu nem volt hatékonyabb mint a középkori lovagok vagy római legionariusok vagy spártaiak harcmodora. Más volt de nem jobb. És ma 21. században már annyi információ áll lehetőségünkre hogy van alkalma mindenkinek összerakni , keverni (mixed martial arts) a bunyót. És kb a graice fivéreknek az mma ősattyainak ezzel is ment el az életük, hogy igyekeztek egy minél hatékonyabb harcrendszert összekovácsolni, egy modern kori gladiátorküzdelmet. És sikerült is nekik. Akkor 3 dolog volt tilos: harapni, szemet kinyomni, testnyílásokat feltépni. Ennyi. Bármilyen kung fus boxoló birkozó ju jitsus thai boxoló nevezhetett és ma is nevezhet, ahogy ma is. Nyitva áll a ketrec mindenki előtt hogy megmutassa stílusa elsöprő erejét, ez a szép benne.
Jah és kesztyűt az ellenfél miatt húzunk :D
Adom. Egy tobb harcmuveszetben, kuzdosportban jartas ember jobb lehet mint valaki aki csak egyet ismer. Ez teny, akinek tobb a tapasztalata tobb mindent ismer az jobb. Es leginkabb a tapasztalat szamit (mas is de egy tapasztalatlan ember hiaba atom valamiben siman megverik mert meglepodik mert ilyet meg nem latott es nem ehhez van szokva).
En tanulok japan kardmuveszetet de itt sem csak egy dolgot tanulunk mert szabaddabban vesszuk a dolgokat.
Es az h nem jobbak a szamurajok mint a lovagok nem azt jelenti h rosszabbak lennenek.
Es ne mondja senki h egy kard jobb mint egy katana. A katana technikailag jobb, nyilvan vannak kivetelek ahogy egy gyenge rosszul megcsinalt katanat is konnyeden keresztbe lehet torni egy lovagi karddal.
Mivel nincs tapasztalatom a lovagi kuzdelemben nem tudok nyilatkozni. Elfogult vagyok igy en a szamurajokra voksolok de azert itt is tudni kell h nem ugy mukodtek a dolgok mint ahogy a filmekben bemutatnak. Ket szamuraj kozti kuzdelem gyakran mindket fel halalaval jart. Es itt most nem a badass tobb mindenben jartas harcosokrol beszelek akik a tortenelmben maig fennt maradt a nevuk. Hanem azokrol akik tomegesen haltak meg a haborukban. Alapvetoen ilyen volt egy kuzdelem. Rengeteg serulessel es gyakran halallal.
Nem hiaba volt az a dojokban egy kuzdelemben szinte mindig olyan allasponton voltak h inkabb katanaval merkoztek meg mert fakarddal-bokkennel is ugyanugy megoltek volna a masikat csak az rosszabb, igy inkabb harcoltak katanaval hogy olyan serulest szereztek inkabb gyorsan legyen vege mintsem szenvedjenek ott a fakard okozta serules miatt.
Persze ennek most nem sok koze volt a kerdeshez xd
Egyenfuggo kinyerne es ket mester eseteben kuzdelmekkent az eredmeny sokszor eltero lehez. Mint ahogy mondta egy kommentelo az a lenyeg h ki hiabagik eloszor es h a masik ki tudja e ezt hasznalni.
"Egy profi ütésébe megint nem tudsz belekönyökölni, mert egyszerűen gyors."
Marharépaság. Tehát akkor ezzel azt mondod, hogy egy Boxoló ütését esélytelen védeni bármilyen formában is, azt biztos megeszed. Annál gyorsabb védekezési módszer, hogy a szád elé húzod a könyököd, nincs. Most az, hogy te ezt soha az életben nem gyakoroltad, az nem számít semmit, mert emberfüggő a harc, tehát te akkor ehelyett tudsz mást. De aki ezt gyakorolja minden nap, az ezt tudni fogja használni bármikor.
A másik, hogy működő és nem működő technika nem létezik. Ha én az ütésem előtt bukfencezek hármat és csak aztán ütök, akkor az is működni fog, ha minden nap 100x gyakorlom.
Azt, akit Honvéd beállít a legjobbnak, megnézném egy Majom stílusú szerzetes ellen a ketrecen kívül. Szerintem hamar csattanna a földön. Bár nem ismerem azt az embert, utánanézek, hogy miket tud és pontosítom a dolgokat. De gondolom Box, Thai Box, Birkózás, ilyeneket tudhat. Az a legnagyobb baja, hogy ő magasan harcol, a Majom meg mélyen. Ergo a szerzetest ütéssel aligha lehet támadni, rúgni meg lehet, de a szerzetes is azt akarja. Egyből befutna, testharc és már nyekkenhet is, tekintve a Majom kiváló testharci és földrevitelő képességeit. Persze ez nem feltétel, de megtörténhet.
A szamurájok a világ legjobb kardforgatói voltak és azért volt ezen kívül akkora tekintélyük, mert ha valami csoda folytán le is fegyverezték, pusztakezes harcban is nagyon erősek voltak. Kínában meg a Wudangosok voltak a legjobbak és rájuk is igaz volt ez. Európában a lovagok szintén ügyesek lehettek, ez tény. De azért nekik kellett az a páncél ott rajtuk. :)
Szóval ezt az MMA=utcai harc, ezt felejtsük el, mert már vicces nagyon. Az utca totál más. Máshogy reagál a szervezet, másak a reflexek, mások a begyakorolt mozgások (sokkal jobbak), más az erő, más szinte minden. Akik végig aljas technikákat gyakorolnak (keleti stílusok) valami előnyben lesznek azokkal, akik adok-kapok stílusokat gyakorolnak (nyugati stílusok). Az a kérdező, akit linkeltem, nagyon szépen leírja a valóságot. Megérné őt elolvasni és értelmezni is.
A másik, hogy a keleti stílusok mindegyike jóval többet harcolt utcán, jóval többször használták őket, mint a nyugati stílusokat. Tehát egyértelmű, hogy az evolúciós fejlődés hol haladt gyorsabban. De most a szátokba rágom kicsit:
Hogy lett a Box? Gondolták, hogy kell valami szórakoztatás a népnek. Ringbe, szabályok között bunyózzon kettő ember. Ennyi. Nem utcára készült a stílus (ez meg is látszik rajta).
Hogy lett a Kung-fu? Kellett valami önvédelemre. Ezért nem 2 perc alatt szedték össze a technikákat. Hanem csináltak egy stílust, és gyakorolták. És amikor jött az utcai harc, akkor a tanultak alapján tovább fejlesztették. És a következő harc már jobban ment, de még kicsit valami ott rossz, hát kijavították. És így tovább, egészen máig, mert a stílusok elérték a végleges formájukat, amik bizonyítottan működnek utcán! Ott fejlődtek ki, egyértelmű, hogy jók.
Hogy lett a Muay Thai? Ezt annó a szegények Kung-fujaként nevezték. Olcsóbb volt, de jó. Hogy kicsit érdekeset is mondjak nektek, a Muay Thaijal az akkori mesterek is úgy voltak, hogy nagyon jó stílus, de azért Kung-fu mesterrel nem jó összetűzésbe kerülni. Tehát a Muay Thai (nem a jelenlegi Thai Box, ami van Magyarországon!) mesterek elismerték, hogy a Kung-fu alatt vannak kicsivel. Jöttek Európából Boxolók, akiket a Muay Thai úgy eltiport, olyan játszi könnyedséggel, hogy menekültek haza bajnok Boxolók. Namost, ha a Muay Thai így eltiporta a Boxot, a Muay Thait pedig legyőzi a Kung-fu, akkor elég egyértelmű, hogy melyik stílusok az erősebbek. Persze ez napjainkban nem így van. Mármint ez a sorrend nincs így, ugyanis anno minden nap, több órás Kung-fu és Muay Thai edzések voltak, mindkettő képviselőinek a csontjai durván betonra edzve és a rengeteg küzdelem miatt bőséges rutin. Aztán jöttek a Boxolók, akiknek szintén kemény edzésük volt, de nem ennyire. És máris tehetetlenek voltak még a Kecske Kung-fu ellen is. :D
Hogy lett a Karate? Eljutott Okinawára a Kung-fu, a japánok ála leesett, úgy lenyűgözte őket, átvették és a saját mentalitásukat belehelyezték.
Szóval abszolút felesleges ezt ragozni, a keleti stílusokban nagyon sok rejlik, amit ma nem hoznak ki belőlük sehol, de aki olyan, mint mondjuk Rozsda Sárkány, hogy edz, ahogy tud és több stílusba belekostól és szerez rutint, tapasztalatot, ő ki fogja tudni hozni a Tai Chiból azt, amire az a stílus valójában képes és bármelyik Birkózót úgy fogja földhöz vágni, hogy vége a dalnak azonnal.
A láncütéssel begépelni egy Boxolót nem nagy tudomány, csak jól kell időzíteni, és jól kell tudni ütni. Tudtommal te is kaptál egy sorozatot, Honvéd, aminek azért lett vége, mert a haladó abbahagyta az ütést és helyette a combodra rúgott. Nem mondom, hogy utcán mi lett volna, mert utcán szerintem az első betalált horgod után feküdt volna, de ha nem uborka, felhúzza a vállát és beront és a feledzett öklével nekiáll csépelni, ami elől te kettősfedezékbe mész, akkor hidd el, elköszönhetnél mind a kettő kezedtől egy időre. Mert 20 év után nem tudtál elmenekülni egy 4 éve Wing Tsunozó láncütése elől. Szerintem nem olyan rossz technika az, pláne utcán egy meglepetéstámadásban. :)
Szóval én elhiszem, hogy Jiu-Jutsuval sem fogod megcsavarni egykönnyen a Boxoló kezét, de például egy Saskarom Kung-fu, vagy Imádkozó Sáska Kung-fu elkaphatja egy Boxoló kezét. Igaz, nem a szurkálót, de egy rendes egyenest simán. Miért ne? Ne mondd már, hogy amit minden nap 100x gyakorol egy ember éles harcban, azt nem fogja tudni kivitelezni, csak azért mert az ellenfele akkor egy Boxoló. :D Dehogynem. Elkapja, lefogja, stabilizálja, közben szétapossa a lábát, esetleg ha nagyon menekülni akar a Boxoló, akkor csak elkapja, beront, testharc, dobás és vége. És most nem a Boxot szidom, csak azt mondom, hogy rajtuk is ki lehet vitelezni BÁRMIT, ha azt a technikát eleget gyakoroltad.
Tessék,ennyit ér a nagy wingtsun a láncütéseivel
Az meg,hogy a szerzetesek pusztakézzel öltek fegyvereseket,mese habbal
59-es, nem kell a BS senkinek. Látjuk már, hogy semmit nem konyítasz a témához, menj és szerelj autót, vagy csináld azt, amihez értesz is. Mint írtam, nekem egy külső szemlélő úgy írta le, hogy Magyar Honvédet begépelte egy 4 éve Wing Tsunozó haladó, és, mint írtam, azért lett vége, mert a haladó befejezte, nem azért, mert Honvéd kitört volna. Persze mondom, ha ez így is volt, utcán elfeküdt volt a WT-s attól a horogtól, amit benyelt (valószínűleg), de ha nem, akkor ezzel a láncütéssel könnyen nyerhetett volna. Szóval semmi baj azzal, csak tudni kell használni. És higgyétek el, 2 éve napi szinten gyakorlom és még mindig nem jó. Nagyon nehéz egy ütéstechnika ez.
No, mindegy. Honvéd! Most tőled kérek 25 percet az életedből. Ez miért nem ér szart sem? Tényleg érdekelne a véleményed ezekről a technikákról és arról, amiről a mester beszél. Itt a link, majd tekerd az elejére, mert sajnos a közepéről indul valamiért. [link]
Köszi előre is a választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!