Igaz, hogy endorfin termelődik az agyban ha átlépjük a tűréshatárainkat? Vagyis ha tovább csináljuk az edzést miután elkezdett fájni?
Én nem érzek ilyet, de lelkileg persze jól tud esni.
Van, akinek akkor is termelődik, ha beüti valamijét, irigylem :)
Ezt olvastam:
Leginkább a hosszútávú, aerob sportok fokozzák az endorfintermelést: a futás, úszás, gyaloglás, tenisz, kardioedzés stb. Ilyenkor a holtpontot elérve, amikor már úgy érzed, nem bírod tovább, a termelődő endorfin elmossa a fáradtságot és a fájdalmat, és tovább tudsz menni. A teljesítmény újra fokozódik, és az agyban is érezhető a változás. Ez a hatás az edzés után órákkal is tart!
Forrás: [link]
Mondjuk sokmindent már nem hiszek el a neten de kipróbálom.
Nem, vagyis nem ilyen egyértelmű.
Létezik egy úgy nevezett flow élmény, amit sportolóknál figyeltek meg (főleg olyan sportágakban, amikor hosszú ideig tart a mozgás, mint a futás vagy a kerékpározás). Ilyenkor valóban endorfin és egyéb anyagok termelődnek, amik miatt hirtelen elszáll a fáradtságod, úgy érzed, bármennyit bírsz, boldog vagy, etc.
A probléma az a flow élménnyel, hogy nem ismert az előidézésének a módja, nekem például eddig életem során 2x jött össze, a több száz másik alkalommal meg fájt a tűréshatár átlépése, nem boldoggá tett :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!