Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Igaz, hogy endorfin termelődik...

Igaz, hogy endorfin termelődik az agyban ha átlépjük a tűréshatárainkat? Vagyis ha tovább csináljuk az edzést miután elkezdett fájni?

Figyelt kérdés
2016. máj. 18. 23:31
 1/9 anonim ***** válasza:

Én nem érzek ilyet, de lelkileg persze jól tud esni.

Van, akinek akkor is termelődik, ha beüti valamijét, irigylem :)

2016. máj. 18. 23:57
 2/9 anonim ***** válasza:
Még nem bizonyították be tudtommal. Az, hogy valaki elkezdi élvezi lehet valami mazochizmus szerű dolog is.
2016. máj. 19. 10:54
 3/9 A kérdező kommentje:

Ezt olvastam:

Leginkább a hosszútávú, aerob sportok fokozzák az endorfintermelést: a futás, úszás, gyaloglás, tenisz, kardioedzés stb. Ilyenkor a holtpontot elérve, amikor már úgy érzed, nem bírod tovább, a termelődő endorfin elmossa a fáradtságot és a fájdalmat, és tovább tudsz menni. A teljesítmény újra fokozódik, és az agyban is érezhető a változás. Ez a hatás az edzés után órákkal is tart!

Forrás: [link]

Mondjuk sokmindent már nem hiszek el a neten de kipróbálom.

2016. máj. 19. 12:55
 4/9 anonim ***** válasza:
Én az úszással pont ezt tapasztaltam. Kb 45 perc után kezdtem fáradni, 60 percnél már úgy éreztem nem bírom tovább, aztán egyszercsak átváltott, és utána már minden további hosszal úgy éreztem h egyre jobb, és még órákig bírnám. Most már, hogy áltánosságban jobb a kondim, a 45 perc kitolódott, és nem szoktam elérni a holtpontot, mert 2 óránál többet időt úgy sem tudok rászánni egyszerre.
2016. máj. 19. 18:09
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem, vagyis nem ilyen egyértelmű.

Létezik egy úgy nevezett flow élmény, amit sportolóknál figyeltek meg (főleg olyan sportágakban, amikor hosszú ideig tart a mozgás, mint a futás vagy a kerékpározás). Ilyenkor valóban endorfin és egyéb anyagok termelődnek, amik miatt hirtelen elszáll a fáradtságod, úgy érzed, bármennyit bírsz, boldog vagy, etc.

A probléma az a flow élménnyel, hogy nem ismert az előidézésének a módja, nekem például eddig életem során 2x jött össze, a több száz másik alkalommal meg fájt a tűréshatár átlépése, nem boldoggá tett :)

2016. máj. 19. 19:36
 6/9 A kérdező kommentje:
Nekem volt tegnap is hasonló edzésen de az szerintem adrenalin volt nem endorfin, mert a határaimat nem tudtam átlépni(nem volt hozzá elég idő) :D
2016. máj. 24. 11:46
 7/9 A kérdező kommentje:
ma sikerült, nagyon jó érzés volt. Mondjuk kelett hozzá 15 kör futás és 10 sprint a pálya hosszában meg 3 menet ugrálókötél és 2 menet zsákolás és 2 árnyékboksz de utána nagyon beindultam :D
2016. máj. 25. 20:25
 8/9 anonim ***** válasza:
hajrá :D
2016. máj. 25. 21:15
 9/9 anonim ***** válasza:
Igen, és éppen ezért csínján kell vele bánni, mert függőséget okozhat.
2016. jún. 16. 22:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!