Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Lehet e növelni az endorfin...

Lehet e növelni az endorfin termelést?

Figyelt kérdés
Elég intenzíven végzek testmozgást minden nap. Felfigyeltem hogy van egy határ amit ha átlépek, akkor úgy érzem magam mint aki most pattant ki. Keresgéltem és megtaláltam a választ miért is van ez. A kérdésem arra irányul hogy lehet e befolyásolni ennek a hormonnak a termelését valahogy? Tudom hogy csokival, szexxel, erős paprikával elindítom a reakciót, de lehet e fokozni?

2013. febr. 25. 12:06
 1/7 anonim ***** válasza:
44%

nagyon fokozni nem lehet, de vannak anyagok, amikkel helyettesíthetõ, és bizonyos mértékig szabadon adagolható, például a heroin.

amúgy szerinten dugj erõspaprikát a fenekedbe, sopogass csokit és valami övvel csatold magadra a párodat ès edz így, hha benmed nem is de akik látnak, azokban biztosan termelõdik majd némi endorfin...

2013. febr. 25. 12:14
 2/7 A kérdező kommentje:
Nem hangzik valami jól a dolog, a hernyót meg hanyagolnám ha lehet. Akkor úgy érzem marad az hogy át kell lépni minden alkalommal a határokat.
2013. febr. 25. 12:21
 3/7 anonim ***** válasza:
Csak akkor éred el azt a hatást ha átesel azon a bizonyos ponton, én majdnem minden nap érzem a hatást mert elég keményen dolgozok és mikor már fáradnom kéne akkor érzem mintha valami turbó kapcsolt volna be bennem. Lehet hogy ez vagy pontosan nemis tudom hogy miaz. Érdekes az biztos.
2013. febr. 25. 13:39
 4/7 A kérdező kommentje:
Igen, ismerős a dolog. Nekem is furcsa volt az első találkozásom vele, bár kicsit megrészegített a dolog. Edzettem már majdnem 3 órája megállás nélkül, és akkor beütött a bumm. Akkor ráhúztam még 2 órát. A vége sajnos az lett hogy reszkettem mint a nyárfalevél meg 4 napig hanyagolnom kellett minden megerőltető dolgot mert úgy fájtak az ízületem mint egy 100 évesnek.
2013. febr. 25. 13:50
 5/7 anonim válasza:
Ez velem öt óra korcsolyázás után volt, amikor én rövidnadrágban és rövidujjúban ugráltam korival a lábamon hohy mégmégmég, és össze-vissza száguldoztam, és egyáltalán nem voltam fáradt, hanem mintha hihetetlen könnyü lenne a testem és repülni is tudnék (na de szép tüdögyulladás lett utána)
2013. jún. 11. 21:23
 6/7 Bécs P válasza:
100%

Természetesen lehet, ha valaki úgy tudja, hogy nem, akkor nézzen utána :-)

Már leírtad azt, ami nagyon jó, a testmozgás. De itt is az aerob típusúak bizonyulnak a legjobbnak (pl. kocogás /nem futás!/), ami ritmikus, monoton, folyamatos, és eléri legalább a 20 percet, ugyanis akkor kezdenek termelődni az endorfinok, illetve akkor kerülsz jobbfélteke domináns állapotba. Legalábbis kísérleti bizonyítékok alapján. A nevetés a másik, ami nagyon hatékony, nem csak endorfint termel, de az A-immunglobulin szintet is növeli, ezáltal az immunrendszer is erősebb lesz. Minden pozitív gondolat, pozitív érzés, szerelem, stb... emeli az endorfin szintet is, illetve minden olyan tevékenység, amit szeretsz csinálni, főleg, ha képes vagy kizárni a külvilágot, beleveted magad, és elmerülsz benne. Endorfin termelésénél 3 dologra kell figyelni : mi az, ami immunstimuláns, mi az, ami az örömközpontot megingerli, és mi az, ami az endorfinok termelését beindítja. Ha ebből az egyiket eléred, máris beindul az úgynevezett "vitalitásgenerátor" funkció. Fokozás alatt nem tudom, hogy mit értessz, de szerintem az endorfin szinted megfelelő (és más hormonoké is), akkor nem hiszem, hogy nagyon fokozni szeretnéd :-)

2014. ápr. 17. 13:16
 7/7 Bécs P válasza:
Még annyit hozzátennék, hogy nem a túlerőltetésen van a hangsúly testmozgásnál, hanem a rendszerességen, és legalább 20 percet érjen el, 1. monoton 2. ritmikus 3. megszakítás nélküli. De szerintem egy erős fizikumú ember számára 40-45 perc az ideális. A csokiban és egyéb ilyen dolgokban nem hiszek. A rendszerességen van a hangsúly.
2014. ápr. 17. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!