Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Wing Tsun Kung Fu-ról vélemény...

Wing Tsun Kung Fu-ról vélemény/tapasztalat?

Figyelt kérdés
Lány vagyok és anyukám ötlete volt, hogy kezdjek önvédelmet tanulni és hát ez a Kung Fu jónak bizonyult, de nem tudom, hogy mennyire jó vagy mennyire érdemes járni rá. Kérek szépen mindenit, aki tud mondani valamit róla vagy esetleg már van tapasztalata erről az írja meg! Előre is köszönöm' :) ;)

2015. nov. 1. 16:33
1 2 3
 1/22 aikiboxer ***** válasza:

Ha jónak bizonyult a kung-fu, akkor ne habozz, járj bátran! Klassz sport, sok benne a fejlődési lehetőség, van kulturális/szellemi oldala, amire meg egy nő önvédelem címén egyáltalán képes (tekintve súlyát, fizikai képességeit), arra meg a kung-fu az egyik legjobb, hiszen a legfontosabb a lélekjelenlét, az azonnali és lehetőleg meglepő reakció, ebben pedig feltételezésem szerint* a kung-fu jó lehet.

* Megj.: nincs személyes tapasztalatom a kung-furól, csak amit láttam belőle az erre szerintem jó lehet.

2015. nov. 1. 19:25
 2/22 anonim válasza:
0%
Én inkább a kick-boxot ajánlom. Afféle vegyített harcművészet, de a legnagyobb része karate.
2015. nov. 1. 20:40
 3/22 anonim ***** válasza:
Nagyon jó választás, de adj bele mindent és kitartást. Amúgy meg amit aikiboxer ír az igaz, de az a baj, hogy nagyon sokan csak azért mennek! Azt ajánlom, hogy otthon is edzél sokat, gyakoroljál, ha van barátod, aki másik harci stílust csinál, akkor vele sparringolj és akkor megversz mindenkit. :) Önvédelemre, utcára tökéletes, ha már eleve másik harci stílusok ellen is veszedelmes. :) Sok sikert! :)
2015. nov. 2. 07:55
 4/22 anonim ***** válasza:
60%

Azonban, mivel láttam, hogy azért sokan nincsenek teljesen tisztában a dolgokkal, ezért, hogy hasznosabb legyen válaszom azt írom, hogy ez a stílus mit kíván.

A Wing Tsun a belharcot szereti a legjobban és ott a legerősebb harci stílus. A belharc alatt a könyök és térd távolságot kell érteni. Bár a harc mind az 5 fázisát használja, a rúgó távolságot csak érintőlegesen és edzésen a földharcot nem is nagyon oktatják, tehát mondhatni, hogy egy átlag Wing Tsun-os csak 3 fázist használ: ütés távolság, belharc, földrevitel.

A stílust tovább nehezíti az, hogy ha nem vagy agresszív és nem előre mész, hanem hátrálsz, illetve sokáig egy helyben állsz, akkor veszítesz. A belharcot nagyon kevés stílus szereti, a fentebb említett Kick Box is, azonban tény, hogy esetleges több támadó esetén sokkal nagyon túlélési esélye van egy belharcot szerető stílusnak, ugyanis abban a távolságban pillanatok alatt ölni is lehet, pláne, hogy a Wing Tsun-nak sok technikája van belharcra (logikus). A stílus nagy előnye, hogy a legtöbb stílussal szemben a dinamikus támadásai közben is folyamatosan védi magát és képes bármikor visszatámadni. Engem eddig barátaim nem tudtak megállítani egyszer sem, mikor megindultam rájuk és elég egyszer elérned a belharcot és már mondhatni, hogy nyertél is. Azonban otthon muszáj ráedzened pluszban a pontosságra, precízségre (azaz, hogy a technikák szabályosak legyenek) és a gyorsaságra, valamint a lábmunkára, hogy gyorsan menjen a helyváltoztatás. Hogy lásd a helyváltoztatás fontosságát kiemelem a Boxot. Annak a stílusnak mondhatni semmi technikája, van négy ütése és ennyi, semmi védelem és csak az ütéstávolságban jó, viszont a pattogása miatt harc közben, mintha teleportálna és egyszer innen üt, máskor onnan és már nem is vagy. Ezért kell neked is tudnod gyorsan pozíciót változtatni. :)

Szóval összegezve nagyon nehéz stílus és rengeteget kell gyakorolni, de az sokat segít, ha barátoddal, rokonoddal, aki egy másik stílust űz, gyakorolsz. Az elején óvatosan, pár év múlva meg mehet, ahogy csak bírjátok. :) És az alkarodat eddzed fel keményre, mint a beton, mert akkor egy védéssel be tudod fejezni a harcot. :)

2015. nov. 2. 08:17
 5/22 aikiboxer ***** válasza:
39%

"Boxot. Annak a stílusnak mondhatni semmi technikája, van négy ütése és ennyi, semmi védelem és csak az ütéstávolságban jó,"

A teniszben is csak három ütés van, mégse mondjuk rá azt, hogy "semmi technikája"... Amiről gőzöd sincs, arról nem kellene tanítanod...

2015. nov. 2. 09:35
 6/22 anonim ***** válasza:
50%

"Amiről gőzöd sincs, arról nem kellene tanítanod..."

Ezt most komolyan aikiboxer mondta, vagy egyik barátod is használja ezt a profilod? :D Az igazi aikiboxernek halvány lila fogalma sincs az igazi harcról, pláne nem a harcművészetekről, csak egy illúzióvilága van, amit ő épített fel és nem fogadja el a hozzá értők véleményét. :D

Amúgy pedig értek hozzá, ne félj. Azt mondtad, hogy 6 éve Boxolsz. Nem tűnt fel, hogy csak 4+1 ütés van? Egyenes, horog, vontatott, felütés+parasztlengő. A parasztlengő az csak azért plusz, mert nem hiszem, hogy egy profi Boxoló azt használná, de talán, bár az első négy az igazi. Védekezésnek van a kettős fedezék, ami nem véd semmit, csak a ringben szabályok között, illetve az elhajlás, ami jó dolog, igen és nagy lábmunka, ami ugye ellépésen, pattogáson alapul. Ennyi. :) Ez lófog. Ezért mondtam, hogy tulajdonképpen semmi technikája, de nem hallottál még a költői túlzásról? Ezt nem szó szerint kell érteni.

Még valami. Ahogy láttam, te "letisztult harci stílusnak" szoktad nevezni a Boxot. Ez nem igaz. Nem ugyan az, ha egy stílus letisztult, vagy kevés technikával rendelkezik. Letisztult lehet a Thai Box, Wing Tsun például. De a Box az semmiképpen sem, csupán kevés technikája van. :) De elmondtam, hogy mi a fegyvere. Egy Boxolónak a lába a legnagyobb fegyvere. Pont azért veszélyes, mert rohadt gyorsan változtatja a helyét és a gyors hajlások miatt nehéz eltalálni. És mivel semmi védelme nincs és csak ütés távolságban erős, a többiben nulla, ezért ez a gyengéje, hogy valamelyik másik négy fázisban kell lenni ellene és neked kell lenni a főnök, neked kell diktálni a tempót. Azt is utálja. Ez nyilván nem könnyű, de ezt kell elérni. :) Na, ma is tanultál valamit, megérte felkelni. :D

2015. nov. 2. 11:33
 7/22 aikiboxer ***** válasza:

Látod igen ez egy különbség közöttünk, hogy én valóban nem állítottam soha, hogy értek ezekhez, míg te pl fentebb is. :))

Azért az elgondolkodtató, hogy az itt szónokló harcművészek közül

- egyedül én raktam ki magamról képet, hogy hogy nézek ki

- én linkeltem be klubbal, címmel, hogy hol edzek/edzettem judót, boxot, aikidót

- egyedül én raktam fel videókat az edzéseinkről, amely videókon engem is lehet látni sparring közben

... hát nem fura? Ja bocs, Aczél is tett ki magáról videót, lehet tudni, hogy hol és kinél edz; és van még pár BJJ-s, birkózó, thai boxoló arc itt, akikről lehet tudni személyesen is, hogy kicsodák...

... fura módon a harcművészek soha nem mernek kirakni semmit magukról. Vajon miért?

2015. nov. 2. 13:06
 8/22 anonim ***** válasza:

Hát sűrített levegő, inkább meg se szólaltál volna, nincsen szó arra milyen hülye vagy! (Már bocsánat)

Semmi teknikája nincs a boksznak, persze, csak azért gyakorolják 2-5 évig, mire már valaminek mondhatja a tudását! Jó lehet hogy 6 hónap után már jól ütsz, de az még akkor se teljes (rutin, stb).

Ha olvasta ezt olyan aki bokszol, hát szerintem eléggé bepöccentek ezen!

Azért megnézném, ha előtted állna egy profi bokszoló, vagy akár egy haladó, a szemébe mernéd-e ezt mondani, bár mindegy, utánna már te magad sem hinnéd el a hülyeségeidet! :)

Hát én nem hallottam jókat egyébként erről a Wing Tsun-rol, Máday, stb!

Van pár Wing Tsunos ismerősöm, 3 hónapja jár, de már tele van fokozatokkal, meg 100 mozdulatot tanítottak neki . .

2015. nov. 2. 15:58
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Űha! Itt rosszabb a helyzet, mint hittem. :D Eddig azt hittem, hogy a Wing Tsun-ról egy kicsit tudunk, és csupán homályos az egész, de ahogy itt pár kommentből kiderül, teljesen sötét az egész úgy, ahogy van, innentől fogva már értem is, hogy miért élnek ilyen sokan álomvilágban. No, de sebaj, most igyekszem mindent elmagyarázni és minden kérdésre választ adni. Kezdjük az elején egy kis mesével, de nem legenda! Legendákat nem fogok írni, ha meg mégis, akkor azt jelzem.

Szóval ezelőtt 300 évvel (meg még azelőtt is) Kínában a Shaolin volt legpusztítóbb harci stílus és ezzel a Shaolin templomok vissza is éltek és pusztították a többi stílust. Ezt megunta 5, már más stílusban nagymester szinten lévő harcos és úgy döntöttek, hogy hát ez ellen muszáj lesz kidolgozni valamit. Elrejtőztek és tökéletesen, mérnöki precizitással, vonalzókkal rajzokon határozták meg, hogy melyik mozdulat, milyen legyen. Mivel tudták, hogy valószínűleg túlerő ellen kell küzdeni, ezért az ellent muszáj lesz nagyon hamar elintézni, itt jött képbe a belharc. Azonban ez a harci fázis nagyon új volt, konkrétan stílus magára a belharcra nem épült soha, viszont most az kellett. Ez által, hogy belharc a cél, el kellett felejteni a nagy, íves mozdulatokat, mert arra nincs idő, helyette kicsi, szűk és gyors mozdulatok kellettek, valamint olyan technikák, melyekkel azonnal hatástalanítani lehet az ellent. Egy ideig eljutottak, aztán abba kellett hagyniuk, mert kitört a Shaolin háború és menekülniük kellett. Szétváltak és később egyikük, Ng Mui befejezte a stílust. Akkor még nem is volt ennek neve, azonban Ng Mui-nak lett egy tanítványa, Yim Wing Tsun és ő kezdte el ezt tanulni. Oké, itt ugrunk egyet, legyőzte a férjét, ezért a tiszteletére lett a stílus neve Wing Tsun.

A másik híres alakja ennek a stílusnak Yip Man, de mivel róla készült film is, és mivel abszolút nem vagytok otthon a témában, így mindig a filmbeli dolgok jutnának az eszetekbe, így sokat nem mondok róla, annyi elég, hogy a háború miatt Hong Kong-ba menekült, ahol oktatni kezdte ezt a stílust, de hamar konfliktusba keveredett a többi mesterrel, minekután tanítványai megrépáztak mindenkit. Egy időre nem tanított, aztán megint, majd megint nem, végül folytatta az oktatást.

A jelenlegi legnagyobb Wing Tsun mester, Leung Ting már érdekesebb picivel. Ő, még fénykorában ezelőtt 20-30 évvel végigverte egész Kínát a Wing Tsun-nal. Ugyanis természetesen minden évben rendeznek a nagymesterek tanítványaikkal Kung-fu viadalokat, csak ezt nem a szórakoztatás miatt, hanem hagyományból, ezért nem találsz róla videókat, csak nagymesterek szájából hallhatod. A lényeg, hogy Leung Ting olyan belépőt rendezett, hogy kitiltották a Wing Tsun-t erről a versenyről. Később bekerült egy csoportba, ahol ugye nagymesterek vannak és oda nem úgy van a bejutás, hogy "-Jó napot, Leung Ting vagyok és szeretnék jelentkezni!

-Jólvan, Ting, gyere csak". Nem..... Természetesen nem!

Magyarországra sokáig nem engedte a kormány be ezt a stílust, mert túl veszélyes. Végül azért lett beengedve, mert megmutatták, hogy a már bent tartózkodó Hung-Gar és Sáska stílussal is ugyan úgy lehet ölni. Továbbá egyből a katonaságba rakták és azóta katonáknak oktatják. Szél Gábor mester mondta, hogy az őrmesterek milyen csúnyán néztek erre a stílusra, ugyan azt mondták, mint itt mindenki, Szél Gábor meg hagyta őket, hadd mondják, aztán mikor egyik őrmester a bemutatója közben nekiesett, hogy akkor most mutasd meg, mit tudsz bohóc, úgy kaparták össze az őrmestert. Nem régen Simicskó Istvánt jelölték a honvédelmi miniszternek. És így tovább, a katonaságban is jelen van ez a stílus.

Párszor olvastam, hogy "én láttam élőben, csak kapálózott, leküldtek neki egyet és már feküdt is", vagy "én harcoltam vele, simán levertem" és így tovább, sok ilyen van. Na, ezeket most lefordítom magyarra, hogy mit jelentenek. Ugyan az, mintha én azt mondanám, hogy az összes repülőgép hülye, mert én nem tudok velük felszállni sem. És még sokan nem tudnak, hát mennyire kula, haszontalan, nem működő jármű. Az emberek nagyja nem képes velük repülni. De természetesen a pilótákra nem gondolunk véletlenül sem, hiszen akkor az képes lenne romba dönteni ezt az álomvilágot. :) De bezzeg az autók, azokat milyen könnyű. Az emberek javarésze tudja őket vezetni, ebből is látszik, hogy mennyire működőképes járművek. :D Ugye, milyen kreténül hangzik? :D Pedig mind ezt mondjátok! :D Tisztelet a kivételnek, mint mindig.

Mint mondtam, a Wing Tsun-t belharcra tervezték. Ezért furcsa és ezért nagyon nehéz megtanulni. És az emberek utálják a másságot, errefel mi a Wing Tsun? Más. Persze, hogy utálni kell.

A másik érdekes dolog, amit a fotelharcosok nem tudnak, hogy mindenki, aki eddig harcolt nem csak a Wing Tsun ellen, bármi ellen, az mind azt mondja, amit én. De most a Wing Tsun-ról beszélünk, tehát azt mondom, hogy eddig aki harcolt ellene, az nem szidja. :) Érdekes, ugye? :D Pláne az a Kick Boxoló, Boxoló (mindkettőt csinálta), aki egyszer kihívott egy Wing Tsun mestert és az egész harc annyi volt, hogy a Wing Tsun-os medencén rúgta, összeesett a Boxolónk és ennyi volt a harc. Jól volt a manus, semmi baja nem lett, csak egyszerűen úgy találták el, hogy egy ideig nem tudott felállni. Lehet mondani, hogy szerencse, véletlen, lényegtelen, ez így történt. :D Persze nem fog mindig így történni, csak volt ilyen eset is. Az én mesterem is verekedett Thai Boxoló barátjával, mint ahogy én is tettem és ő is lesérült, egyik ujja meghúzódott és nem tudta ökölbe szorítani a kezét, a barátjának meg az oldala és az arca fájt, mert oda kapta az áldást. :D Ez a szép az egészben, nem véletlenül ugatom annyiszor, hogy emberfüggő.

És elmondom még egyszer: én nem marketingezek, nem fotelharcos vagyok, hanem tapasztalat után beszélek. Tehát nekem lehet mesélni az álomvilágról, csak én azt nem fogadom el, mert a tények embere vagyok. Na, akkor ez teljesen érthető szerintem, akinek nem az, az keressen meg privátban, ha kérdezni akar.

2015. nov. 2. 22:09
 10/22 anonim ***** válasza:

Aki hülye a szövegértéshez azt megkérném, hogy ne itt okoskodjon már.

Megpróbálom lefordítani nektek, amit SűrítettLevegő próbált nektek elmagyarázni, viszont az agyatok ezt a ,,bonyolult" információt már nem tudta felfogni: egy Karatehoz, Kung Fu stílushoz, BJJ-hez képest a boksznak olyan kevés technikája van, hogy az ,,semmi". Ha ezek után se tudja az agyatok feldolgozni ezt a ,,húdebonyolult" információt, akkor már tényleg forduljatok szakemberhez.

Aiki te meg ezt a gyerekes hisztit jó lenne, ha nem folytatnád tovább itt az oldalon. Szerintem vagyunk jó páran akik nem akarják minden kérdésnél olvasni éppen neked mi a kínod-bajod.

2015. nov. 3. 08:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!