Egy bokszoló tényleg lazán elver egy muay thaiost?
Nem mindig. Boxolóknak el lehet rúgni a lábát, mint arról videókat is láthatsz. Nyilván nem jön össze mindig.
Tehát: nincs szó laza elverésről. Nincs alá-fölé rendeltség európai box és thai box között. Képességek és pillanatnyi állapotok kérdése éppen melyik harcos kerül ki győztesként, szerintem.
?
A thai box inkább nyugati küzdősport. Keleti harcművészet volt a bokator, a thai box edzésmódszerei szerintem már kifejezetten nyugati küzdősport kategóriába tartoznak. És.. jó, vagyis nem rossz.
A muay thai még mindig keleti küzdősport azért, tény, hogy van érezhető rajta a nyugati edzésmódszerek hatása is, de azért én még mindig keletinek mondanám. A thaiföldiek - a többi ázsiai néppel ellentétben - a saját küzdőstílusaikat (már pár száz évvel ezelőtt is) úgy oktatták, hogy a hatékonyságot és a keménységet helyezték az előbbre, és nem a művészeti részét.
A kérdésre a konkrét válasz: Hát ez változó, én speciel bokszolok is és muay thai-ozok is. Van úgy, hogya bokszoló győz, de bőven van a fordítottja is. Egy valami viszont biztos, a bokszolók sokkal jobban ütnek, valamint jobb az ökölvívás védekezése és lábmunkája is, mint a muay thai-nak. Viszont a thai boxolók szívósabbak, és ők azért a rúgnak is.
Mindkét stílus jó, sőt ha egyszerre gyakorlod a kettőt, akkor igen jó állóharcos lesz belőled.
Lazán. Két vödör vízzel és 3 zsák rizzsel a nyakában miközben gyököt von két arra tévedt pandából...
Ha nézed a thai termek promó videóit a honlapokon/tyúbon, akkor nagyon is észrevehető a "nyugati hatás" és a "stíluskeveredés" az "authentic" termekben is. Az egyikben pl. "chasse l'Italien-t és chasse lateral-t" gyakoroltattak a háttérben, amelyek savate technikák, de - anno - én magam is thai edzésen ismerkedtem meg velük. Szerintem; a keveredés egy teljesen egészséges folyamat, az egyéni kvalitások úgyis eldöntik majd, hogy valaki kézzel lesz ügyesebb, vagy lábbal.
Jogos!
Végül is, ha tovább megyünk akkor Kínában is a nyugati hatásnak köszönhetően alakult ki a Sanda, ahogyan Japánban is a Kudo.
Erről van is egy érdekes sztori:
"A japán harcművészet-ek nem csak a K-1, de a kudó (空道) kapcsán is összefonódtak. A kudó, más néven daido dzsuku (大道塾) jelentése „üres út”. Eredete nem túl messzire vezethető vissza; kialakulása egy érdekes fordulatnak köszönhető, mikor a kjokusin karatet gyakorló Azuma Takasi (jelenleg a tiszteletbeli dzsukucsó (塾長)nevet viselő, nyolc danos, stílusvezető nagymester) javaslatot tett a számára elavultnak tűnő harcművészet fejlesztésére mesterének, Ójama Maszutacunak, aki azonban ezt visszautasította. Azuma azért akarta továbbfejleszteni, mert észlelte, hogy saját stílusuk többnyire csak japán rendszereken belül sikeres. A nyugati vagy más, nem japán küzdősportokkal szemben viszont kevésbé, vagy nem mindig állta meg a helyét. Ez abban gyökerezett, hogy a kjokusin karatéban nem lehet fejre mért ütéseket leadni, és nem használhatóak dobástechnikák. Ezért Azuma a thai bokszot, a dzsúdzsucut, a cselgáncsot, és az orosz szambót egybeolvasztotta már meglévő stílusával, így létrehozta a tradicionális MMAt. A kudó versenyszabályai nagyban eltérnek a K-1-étől, hiszen, ugyan van benne nyílt, súlycsoportokra való tekintet nélküli kategória, azonban mindennek megvan a maga kritériuma. Például egy hetven kilós versenyző, ha szembe kerül egy nála kétszer akkora vetélytárssal, alkalmazhat ellenfelén alapvetően tiltott technikákat.(hererúgás). A stílus különleges ismertetőjele a fejvédő használata és a szeiken védő, valamint a boksz-kesztyű tiltott viselete. Gyakorlatilag minden technika megengedett, leszámítva a gerinc álló helyzetből való támadását. Mivel fejprotektort viselnek a versenyzők, fejelhetnek, könyökölhetnek, fogásból támadhatnak és térdelhetnek, valamint dobhatják egymást. Ha a földre kerülnek, a földön fekvő partner támadása is megengedett, még akkor is, ha a másik küzdőfél állva marad. Ez természetesen fordítva is igaz. Ellenben, az alul lévő fejére ütni kizárólag körkörösen megengedett. További engedélyezett technikák a gerincfeszítés, háromszögtechnikák, fejprések, feszítések, fojtások – hogy csak legkülönlegesebbeket említsük. A kudót leginkább a formagyakorlatok hiánya különbözteti meg más karate stílusoktól. Az alapítója szerint, ezek szükségtelenek a harchoz és a mindennapi élet viszontagságainak legyőzőséhez. Habár 1997-ig a szigetországon kívüli versenyzők számára tiltott volt a kudó, később felismerték, hogy egy nyugati elemekkel kombinált keleti sportról van szó. Felismerték, hogy ezt a sportot megtanulni vagy fejleszteni, csak külföldi sportolók által lehet. Noha az irányzat maga japán, mégis kitárt egy kaput a Nyugat felé. Az változást eredményezett a bajnokok nemzetiségeinek összetételében, ugyanis fizikai adottságaik miatt a japán versenyzők alulmaradtak a nyugati versenyzőkkel szemben. Ennek okát abban is kereshetjük, hogy a kudó egy még kiforratlan, fiatal stílusirányzat, ami magában rejti a jövőben a tökéletes fejlődés lehetőségét. Magyarországon és egyaránt a világon egyelőre nem túlzottan elterjedt harcművészet a kudó, amit az is befolyásol, hogy ez egy nonprofit sport, ami azt jelenti hogy, pénzjutalom a versenyeken nincsen, ezért a küzdők kevésbé motiváltak."
Haha! Aki ezek után hatékonynak tartja a tradicionális japán (vagy akár kínai) harcművészeteket, az nem normális.
Engem nem zavar ha lepontoznak, de azért elárulná legalább egyikőtök hogy mi baj volt a hozzászólásommal?
Csak azért mert valaki kinyilvánítja a véleményét kultúráltan, nem hiszem hogy le kellene pontozni. Vagy egyesek ott ülnek egész nap a gép előtt arra várva hogy végre az elfolytott negativitásukat, elfolytott agressziójukat kinyilvánítsák vélemény hozzáadása nélkül, mondjuk csak azért mert rossz napjuk volt, mert az átlag embernek mindig az van
Szóval várom a véleményeket, kiben milyen ősi gyűlöletösztönt kelt fel ha azt mondom hogy "szerintem a keleti a jobb".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!