Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A brazil jiu jitsuban csak...

A brazil jiu jitsuban csak földharc van?

Figyelt kérdés

Sokan mondják,hogy ez az egész csak földharc.Meg,hogy nem tudnak semmit sem csinálni állóharcban.Leülnek a fenekükre és várják,hogy lemenjenek hozzájuk.

https://www.youtube.com/watch?v=u77-r3AQDbA

De ebben a videóban csinálnak dobásokat is,meg azt mondják,hogy van benne ütés és rúgás.Akkor hogy van ez?Vagy akkor a többi helyen rosszul oktatják,az általam linkelt videóban meg nagyon jó az oktatás?

2015. jan. 3. 23:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

És vajon mennyire jók azok az ütések és dobások? :3

Úgy szokták mondani, hogy 90% földharc.

2015. jan. 4. 08:54
 2/11 aikiboxer ***** válasza:
52%
Egyáltalán nem a földön várják, hogy lemenj hozzájuk, hanem földre visznek. A BJJ a judo földharcra koncentráló változatából (koshen judo) alakult ki, és ezért ahogyan az előző írja, a földharc kifinomult rendszere. Természetesen mivel ebben jók, ezért ezt a harcmodort kényszerítik ki, de hát minden küzdősport ezt csinálja -- arra kényszerít, amiben igazán jó. A BJJ-nek ennek megfelelően fontos része a földrevitel, az állóharcban is ez a célja.
2015. jan. 4. 09:36
 3/11 anonim ***** válasza:
83%

A BJJ-ban soha sem volt állóbunyó. A videó végén egy bjj kereteiben belüli MMA edzést láthattunk, ahol kiskesztyűben csapkodták egymást. De ezen nem kell csodálkozni, ahol van BJJ edzés, ott általában (nyilván nem mindig) van MMA edzés is.

De maga a BJJ nem tartalmaz egyáltalán állóharcot, nem is tartalmazott soha. Földre viteleket is nagyon keveset tartalmaz.

Általában a bjj-s földrevitelek:

1. Hagyják, hogy őket vigyék le földre, miután lent vannak, akkor alulról megpróbálkoznak egy technikával (pl: háromszög-lábfojtás)

2. Körül ölelik az ellenfelüket, majd együtt eldőlnek vele, miután eldőlve mindketten a földön vannak, mehet a földharc.

3. Egyszerűen passzívan leülnek, és várják, hogy "lemenjen" hozzájuk az ellenfél.

Bjj-ban nincsenek komoly földrevitelek, a többségük nem is tud esni, tompítani. Ne gondoljátok, hogy olyan a földrevitelek és dobások vannak itt, mint a birkózásban, judóban vagy sambóban. Mert bőven nem olyan.

2015. jan. 4. 13:47
 4/11 anonim ***** válasza:

"Hagyják, hogy őket vigyék le földre, miután lent vannak, akkor alulról megpróbálkoznak egy technikával " - Ne haragudj, de ez egyszerűen nevetséges, ráadásul nem igaz. Való igaz, hogy bjj földharc központú rendszer, de azért nem a mai szabályok között indultak a kialakuláskor, vale tudo? Nevet szereztek maguknak a Gracie család tagjai a szabályok nélküli küzdelemben, de Helio Gracie, vagy pl. legkisebb fia az UFC hajnalán harcoló Royce Gracie mindig is azt hirdette, hogy a Gracie Ju Jitsu önvédelmi rendszer, nemrég jelent meg egy cikk ezzel kapcsolatban, ajánlom figyelmedbe:

[link]

más kérdés, hogy világszerte a sport bjj-vel foglalkozó klubokban nem erőltetik az önvédelmi technikákat, versenyre koncentrálnak, de levitelek ahhoz is kellenek, sokan tisztességgel meg is tanulják, a judo, birkózó dobásokat (Vagy már eleve ilyen múlttal mennek bjj-re)

2015. jan. 30. 14:30
 5/11 anonim ***** válasza:

"Ne haragudj, de ez egyszerűen nevetséges, ráadásul nem igaz. Való igaz, hogy bjj földharc központú rendszer, de azért nem a mai szabályok között indultak a kialakuláskor, vale tudo? "

És most kit érdekel, hogy régen mi volt? Ma már CSAK földharc a BJJ. Amúgy a régi Vale Tudo az nem egy stílus volt, hanem szintén egy szabályrendszer. A Vale tudo-ban is csak földharcot használva harcoltak a Graciék.

2015. jan. 30. 15:06
 6/11 anonim ***** válasza:

Én nem írtam, hogy a vale tudo stílus lenne...bár lehet találkozni ma már olyan hirdetésekkel ahol UFC edzést hirdetnek...no comment.

Ez nem csak régen volt, ma is megvan. Helio Gracie fiainak iskolájában mindenütt. Pl. a legidősebb fiú Rorion Gracie alapította (gracieacademy.com) nem versenyeznek, de Rickson Gracie tavaly alapított új világszervezetet Global Jiu Jitsu, és az akkor tett nyilatkozatában is hangsúlyozza az önvédelmi technikák gyakorlását. Aztán pl. az alábbi video:

https://www.youtube.com/watch?v=sUjJy5IuTVI

ez se 70 éves felvétel...persze van nagyon sok klub ahol "csak" földharcot oktatnak, versenyre készülnek. De ettől amit írtál még hülyeség. Másrészt egy "sport bjj-s" is tud azért kellemetlen meglepetést okozni

2015. jan. 30. 15:15
 7/11 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem hülyeség amit írtam. Nincsen olyan, hogy önvédelmi BJJ. Soha nem is volt, maximum kísérletezgetések, amik olyanok is, semmit sem érnek.
2015. jan. 30. 18:03
 8/11 anonim ***** válasza:
Értem amit írsz, csak az a baj, hogy nem érvelsz, hanem csak ugyanazt ismételgeted.Szerinted, hogy alakult ki a BJJ? Mit tanultak? Mi volt a célja a rendszerüknek? Ezekre a kérdésekre ha megkeresed a választ, úgy teljes a kép. Nem félrevezetni akartalak, csak tényeket közöltem, de nézz utána magad, vagy esetleg látogass el edzésre. Persze a BJJ vagy GJJ földharc központú stílus , de annál azért összetettebb, és szofisztikáltabb és nem utolsó sorban hatékonyabb minthogy "leülnek a földre, és várják hogy az ellenfél lemenjen".
2015. jan. 30. 18:27
 9/11 anonim ***** válasza:

" minthogy "leülnek a földre, és várják hogy az ellenfél lemenjen"."

Pedig de pontosan ilyen, ez a tény! Az teljesen mindegy, hogy hogy alakult ki egy stílus, a lényeg, hogy a jelenlegi formájában milyen. A jelenlegi BJJ teljesen alkalmatlan önvédelemre és nincsen állóharc benne. Rendkívül hatékony grappling és MMA küzdelmekben SPORTOLÁS céljából. Te bjj-zel amúgy? Én igen, (pedig én sem versenyzek) és nincsen önvédelmi része, és igazából soha nem is volt. A bjj a judó newaza technikáiból való továbbfejlesztés tulajdonképpen. Tény, hogy az alapító idejében a Vale tudo keményebb volt, mint a mostani MMA, de még így is egy szabályos küzdőrendszer volt. Semmi köze nincs az utcai harchoz, sem a vale tudonak, sem a bjj-nak. Tudom én is, hogy kisérletezgettek önvédelmi brazil jitsuval. És hol van jelenleg ez? Sehol.

2015. jan. 30. 18:51
 10/11 anonim ***** válasza:
Szerintem nem teljesen mindegy, hogy alakult ki, és arra sem árt figyelni, hogy mit tanítanak azok akik ebbe születtek bele. Mert mondjuk egy Royce, Renzo, vagy Rickson Gracie nem fog leülni és várni, hogy lemenj, és rájuk lehet fogni, hogy BJJ-sek, nem? Ők tanítanak önvédelmet, nem kísérletezgetnek, vajon kitől tanulták? Nem teljesen alkalmatlan, csak ha olyan szemlélettel tanítják amely nélkülözi az ahhoz szükséges szempontokat, pl. berimbolo nyilván alkalmatlan.De azért a Vale Tudo nem áll szerintem olyan messze az utcai harctól. Egyébként igen gyakorló BJJ-s vagyok. Más stílusokkal nem hasonlítgatnám, mert nem hiszem, hogy van értelme, de abban biztos vagyok, hogy reális, bizonyos szituációkban akár csúnyán kifejezve: "önvédelmi helyzetben" is alkalmazható. Hozzáteszem ha lehet én az utcán nem szívesen kerülnék földre.
2015. jan. 30. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!