Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Ju-Jitsu mellé brazil jiu-jitsu?

Ju-Jitsu mellé brazil jiu-jitsu?

Figyelt kérdés

3 és fél éve nyomok Nihon ju-jitsut, alapjába véve nem rossz, nagyon hasznos is, de földharcban nem vagyok annyira jó. Főként dobásokat, földreviteleket és állóharcot gyakorlunk, kifejezetten talajharc az ritkábban van. Persze ez nem baj, de amikor földharc szituáció alakul ki, mindenki lekopogtat, még az olyanok is akik csak másfél éve járnak le hozzánk edzeni. Ezt kicsit már unom. :) Ezért gondoltam arra, hogy brazil jitsuznák is mellette, hogy a földharc tudásom is fejlődjön egy kicsit.

Szerintetek ezt a két stílust van értelme együtt párhuzamosan csinálni? Vagy hagyjam a bjj-t, és inkább koncentráljak jobban a ju-jitsura?

2014. nov. 26. 07:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Igazság szerint azt kell eldöntened, hogy a nihon ju jitsu-t milyen szemlélettel tanulod. Hatékony önvédelemként, vagy sportként fogod fel. Ha az előbbi a célod, akkor szerintem semmi értelme a brazil jitsunak, mert éles küzdelemben már régen probléma van, ha a földre kerülsz, tekintettel arra, hogy lehet több támadó. Ezen kívül a brazil jitsu a ju jitsu egy olyan sport válfaja, amiben vannak szabályok, az életben azonban a földön is lehet ütni, rúgni, harapni, stb. Tehát szerintem csak akkor tanuld a bjj-t is, ha versenyeznél, és edzésen akarsz jó lenni. Ha hatékonyan akarsz védekezni, tanulj inkább állótechnikákat, és közelharcot.
2014. nov. 27. 00:33
 2/3 Singham ***** válasza:
100%

Most őszintén? Azt hiszitek, attól, mert egy küzdősportban vannak szabályok, akkor az adott stílus használója az utcán szigorúan csak az adott szabályok szerint fog harcolni? Azzal a szöveggel ne gyertek, hogy a szabályok miatt nem készítenek fel az utcai harcra. Akkor ennyi erővel fölösleges elmenni bármilyen civileknek szánt edzésre, mert egyik se készít fel ténylegesen. Az utcán minden az adott egyéntől függ. Ha egy ökölvívót megvernek nem azért, mert szabályok vannak a ringben, hanem azért, mert az ökölvívó akkor alul maradt. Felejtsük már el ezt a hülyeséget amit pár dilettáns ökör kitalált itt.

Kérdező: Ha a földharcodat akarod fejleszteni, akkor érdemes elmenned egy BJJ edzésre. Hisz az lényegében felfogható egy Jujutsu földharc edzésnek is egy-két technikát leszámítva. Alapból az összes Jujutsusnak ajánlani szokták, hogy járjon még mellette BJJ/Judo/Aikido edzésre, attól függően mire akar specializálódni az állóharc mellett.

2014. nov. 29. 19:37
 3/3 anonim ***** válasza:
Idéznék Miyamoto Musashi-tól, egy híres szamurájtól, aki a kettős kardhasználat mestere volt: "You can only fight the way you practice." saját nyersfordításomban: "Csak azon az úton tudsz küzdeni, amit gyakorolsz." Nem azt mondtam, hogy egy küzdelem kimenetele nem egyénfüggő. Az. De vannak olyan harci rendszerek, amik a harc szélesebb spektrumát fedik le. Mindegyik irányzatnak megvannak a saját erősségei, és érdemes is őket gyakorolni, pláne egy jó edzőnél. De! Habár nagyban növeli az "esélyeidet", ha boxolsz, és úgy ütsz mint a villám, ha a tested nincs ahhoz szokva, hogy rúgják a lábad. Az idézettel arra akartam rávilágítani, hogy a szabályozott környezetben tanult harcmodort nem tudod olyan egyszerűen levetkőzni, és ha ott soha nem ütöttél, akkor nehezen elképzelhető, hogy éles helyzetben pontosan és erősen fogsz tudni ütni. Nincs benne a testmemóriádban. Mindazonáltal nagyon hasznos elmenni bjj-ra, ezt mondtam is! Szerencsére ha olyan személy vagy, aki magától nem keresi direkt a bajt, és azt sikeresen kerüli, nagy valószínűséggel soha nem lesz rá szükséged éles helyzetben alkalmazd ezeket a dolgokat.
2014. nov. 30. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!