A ju jitsu tényleg nem működik?
Sokan mondják,hogy kamu és nem ér semmit.Igaz ez?
https://www.youtube.com/watch?v=95WgYeyD3Vw
"Nagyon hatásos tud lenni, és ne feledjük Kelemen sensei már a 70'-es évek óta közelharcoktató különleges egységeknél, ott azért nagyon mellébeszélni nem lehet."
Nem nem tud az lenni, én tanultam magától a Kelemen Pistától a sparring ismeretlen fogalom ott, varázslás az bezzeg megy.
A Kelemen urat meghívják pár napos szeminárium keretén belül a különleges egységekhez, ahol tart valami féle bemutató edzéseket. De ő NEM állandó közelharci oktató!
De ez nem nagy dolog, a wing tsunos Máday Norberttól kezdve a Furkó Kálmán (kyokushin) is tartott már ilyesmi edzéseket a TEK-nek. Amúgy a TEK-nek katonai krav magát oktatnak.
Van egy ismerősöm, aki egy ex-BRFK kommandós, anno náluk is járt a Kelemen István ju-jitsu bemutatót tartani, volt is röhögés belőle.
Fantasztikusan tájékozott vagy azt látom....de segítek. A TEK-ben Kelemen István a vezető közelharc oktató 2010 óta. Meg a Komondor és a RKSZ idejében is oktatott (Igazi kommandó című riport könyvet olvasd át esetleg). A krav-magát nem tudom honnan vetted, bár volt egy általad említett típusú egyszeri szeminárium.
(1) Hogy a '70-es években mi volt, teljesen érdektelen. Akkoriban jöttek be ezek a stílusok, mindenki a zavarosban halászott -- titokban a pincében tanulgattak valami karatét... Akkoriban még volt alkalom olyan stílusokat alapítani mint a ZBK kempo mert senkinek nem volt fogalma az egészről... Az aikidót meg egyszerűen csak "önvédelemnek" nevezték...
(2) Még egyszer: hogy ki jut be hová mit tanítani, az legtöbbször csak ismeretség, haverság kérdése.
13as.A masodik linkedben 5:10nél elhangik oylan amitol a falra tudok mászni.
idezem : 7szeres VILÁGBAJNOK kikcbox versenyzo.
Ugyan mar,7 éven keresztul leverte az egész vilagot kickboxba? Budapesten minden 3dik terembe akad 2szeres VB bajnok:D Ez bosszantóan rohejes..
Példát? Persze, bár attól tartok ha most valami világmegváltó fordulatot vársz tőlem akkor kiábrándító leszek. Az egyszerű ízületfeszítésekre, fojtásokra gondolok. Gyakorlati példa: ül az ember a székben, kapaszkodik a karfába, fel kell állítani, megbilincselni, elvezetni. Nehezítés: nem rúghatod szájba. Mit csinálsz? Márászkodni kezdesz, vagy valami ízületfeszítést alkalmazol így kényszeríted. Ezek a jitsuban millió variációban szerepelnek. A gond akkor van, hogyha nem ért hozzá az ember, és nem ott feszít ahol kell, mert 5 centivel arrébb már nem működik, csak tornázol az emberen=varázsolsz. De Kelemen mestert éppen az különbözteti meg sokaktól, hogy iszonyat pontos. Ergo, működnek a technikák, viszont az a nehéz, hogy ezt nem fogod 6 hónap alatt megtanulni készség szinten, rengeteg gyakorlás kell hozzá. Másik példa: hanyatt fekszik az ember, ráadásul be van pánikolva. Neked hasra kell fordítanod, megbilincselned. Továbbra sem rúghatod szájba, hogy elájuljon, és nyilván földharcolni sem kezdhetsz vele. Ha jársz edzésre valahová próbáld meg egy edzőtárssal, legyen, hogy csak passzívan védekezhet(kihúzza magát, kiforog). Mit csinálnál? Én nem tudok más módszert ami működik csak a jitsus ízületfeszítéseket. Kb.600 technika van, bár kérdés, hogy mit tekintünk önálló technikának. De vonatkoztassunk el bilincseléstől, egy küzdelemben a jitsusnak alapvetően az a célja, hogy belharc távolságra kerüljön, mivel onnan lehet pl. egy dobást, leforgatást, bármilyen levitelt, vagy mondjuk egy fojtást kivitelezni. De aki már életében bunyózott az tudja, hogy ez azért nem olyan egyszerű (és akkor még elég finoman fogalmaztam). Aki életében nem kapott pofont, az nem fogja tudni kivitelezni, mert konkrétan leütik. Ezért a ju jitsuban nélkülözhetetlen a küzdelem, tudni kell ütni, rúgni, és természetesen precízen védekezni. Többek között ezért is erőltetik a küzdelmet Kelemen mester iskolájában. Nem tudom ezt jobban megmagyarázni.
Valaki írta, hogy a kéköves bjj-s kopogtatott feketöves jitsust...hát igen, földharcban a bjj a legjobb, meg kell tanulni nincs mese. Amikor a Gracie Barra vezetője Max Carvalho magyarországra jött és a Hanshi kupát megnyerte földharcban, rögtön be is jelentkeztek hozzá a Zen Bu Kan Kemposok köztük Durkó Zoltán akkor ha jól emlékszem 4. dannal. De aki szerint ez szégyen, vagy rossz dolog, az szerintem éppen a lényeget nem érti meg a harcművészetekben. Royce Gracie mondta egy interjúban: "nincs titok, edzeni kell" Csak mondjuk heti 8-10 edzeni a legtöbbek vagy nem hajlandóak, vagy nincs lehetőségük. Szóval nem tudom, egyszerűen nem értem ezt az ekézést, meg minden és mindenki szar, kamu, varázsló hozzáállást na mindegy.
Ha már szóba került a (általam is nagyra tartott) bjj, a Gracie család stílusa, egy video amin feketeövesek önvédelmi technikákat mutatnak be:
https://www.youtube.com/watch?v=sUjJy5IuTVI
Ezek ugyanúgy a klasszikus ju jitsu technikái, természetesen a saját stílusukban, érdekes, hogy ők pl. fogásbontásnál ütést szinte egyátalán nem használnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!