Miért terjedt el ennyire a karate?
Azért adtam fel, mert szétcsesződött a térdem, és már olyan állapotban volt, hogy műteni akarták. Nem, nem azért mert rosszul rúgtam volna, hanem mert ezeket a mély állásokat valaki vagy bírja vagy nem. Az én ízületeimnek ez sok volt. Ennyit rólam.
Az meg, hogy a "fekete öves olyan fehér öves, aki nem adta fel" stb szép filozófiának, de a valóság az, hogy ha valaki 5 év alatt nem jut el sehová egy bármilyen szellemi vagy fizikai tanulási görbén, akkor ott valami baj van. Nem véletlenül 5 év az egyetem hossza, Mérő László könyvéből ez kiderül. Én heti 5 edzésre jártam, ha a betegségeket/elutazást leszámítjuk, ez évi min. 200 edzés, ez 5 év alatt 1000 edzés. Ne mondd már, hogy 1000 edzés alatt még az alapokat sem lehet megérteni... Kamu.
" Első dan, sho dan, a tanulás kezdete. “1000 napos edzésig kezdő, 10000 napos edzés után bepillantás a karate mélységeibe” "
.... igen és a 4 danost is szarrá verik a középhaladó bokszolók/thai boxolók/savatésok.
"Te feladtad 5 év után, (lehet rossz helyen voltál) ezért neked nincs jogod kritikát mondani a karateról."
Mindenkinek van joga kritikát mondani róla, aki minimum 5 évet eltöltött egy rendszerbe. Más stílusokban 5 év az már mérhető VALAMI. Karatéban 10-20 év is lóf.asz.
"Értsd már meg, a karate, az igazi karate nem versenysport, de főleg nem bunyó!"
Szóval nem bunyó? Oké, akkor ez esetben teljesen jogosan szapuljuk. Minek jár HARCművészeti edzésekre 10-20 évig valaki, ha nem is tanul meg bunyózni? Hmm?! Na ezért oxigénkékítős aerobic lószar a karate, kung-fu és az aikido.
Kisp*cs neked kellene csendben maradnod. A karatésoknak kuss a nevük, a többi léghajlítóval együtt. A kyokushinos fogja be a száját, mert a kyo az a balettal sem tud egyenrangúan vetekedni, ha keménységről van szó. A balett legalább kemény, a kyokushin csak szeretne az lenni. De tudod mit kisfiam rád nem is haragszom. Nem te tehetsz róla, hogy van ez a fos kyokushin karate.
Ez az Oyama is, komolyan inkább lett volna szakéfőző belőle, azzal legalább nem ártott volna világnak. Nem lenne annyi gyökér "harcművész" ezen a kib.aszott bolygón!
A shitoban nincs mély alapállás? :))) Most megnevettettél. Órákon keresztül álltunk shiko-dachiban, a másik meg amit állandóan nyomtunk, az a neko-ashi-dachi, a katák is tele vannak ezzel. A sztenderd kihon alapállás, a zenkutsu dachi is elég mély, ráadásul természetellenesen feszül a térd, hiszen a lábfej párhuzamos a haladási iránnyal, a térdet meg kifelé kell feszíteni, hogy ne essék be. Amire te gondolsz, az max. a goju ryu, akik tényleg kicsit magasabban állnak a többieknél.
Nekem megvan Oyama könyve is Furkó mester ajánlásával, abban is ugyanazok a karate állások vannak.
Azok kedvéért, akiknek fogalmuk sincs, miről beszélünk:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!