A gyakorlatban, szerintem nincs.
Kitétel: A judon gyakorolt mozdulatokat és megszerzett készségeket lehet használni önvédelmi célra, elvileg.
De a judósok nem ütnek, így nehezen gyakorolnak ütés elleni önvédelmet, még ha gyakorolnának is.
Márpedig utcán ez nem hátrány. Ha már önvédelem és küzdősport, akkor a box-thaibox tulajdonképpen hatékonyak. Judo-nak a technikája hatékony, ugyanis 1v1 esetben a földharcosnak mindig van lehetősége győzni. Ezért jó nagyon a sambo is, de 1v1-ben a bjj is nyerő, ha földre kerülnek. Hiába elszánt a támadó, a jó földharcos dominálhat a saját 'közegében'.
De nem árt fejben tisztában lenni vele, hogy míg egy állóharcos pár másodperc alatt remélhetőleg jól betalált ütéseket vagy rúgásokat helyez el a 'táncpartnere' (nem szeretek támadót írni, de erre gondolok) testén, és ennyi idő után már teljes figyelmét fordíthatja a következőre, addig a földharc technikák sokszor lassabbak.
De még ez sem teljesen igaz, mert vannak gyors dobások amik utcán, betonon nagyon hamar hatástalanítanak egy embert, tehát 2 ember ellen is adnak némi esélyt.
A gyakorlatban az a helyzet, hogy volt egy nagy fordulat pár éve a danvizsgákon, amikor elkezdték követelni a katákat rendesen. Volt botrány is, meghúztak élversenyzőt; ezek után a dankollégium ellen puccsot hajtottak végre.
De több helyen is foglalkoznak a judo katákkal. Buczó Zoli (ld fenti videó) rendszeresen tart ingyenes szemináriumokat; és szervezetten is tanítják őket, www.jiudo.hu
Azt hittem a 'katákat' itt mindenki elítéli mint semmitérő időpocsékolás.
Nekem mondjuk mindegy, én nem foglalkozom ennyit különböző edzésmódszerek kielemezgetéséve. Csak úgy megjegyzem, hogy sokak szerint attól még nem lesz valami hatékony önvédelmi rendszer, mert gyakorolnak tradicionális formagyakorlatokat is.
Bár ettől még egy judo versenyző beleépíthet egy embert a betonba, és ez a lényeg nem a vizsgázgatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!