Melyik a könnyebb: a csípődobás vagy a válldobás? Alacsonyabb súlyponttal könnyebb ezeket alkalmazni? Mit kell ezekről tudni?
az a könnyebb, amit jobban begyakorolsz.
A válldobás is csípődobás technikailag. 1:55
Na, végre találtam én is egy jót:
Az érthetőségért visszafele fogok haladni:
Csípődobást és válldobást a következő sportokban tanulhatsz: Japán JuJitsu, Judo, Brazil Jiu Jitsu. Továbbá a birkózásban is vannak erre nagyon hasonlító dobások. Aikido-ban nincsenek dobások, inkább a csak ledöntések. Legalábbis én még váll meg csípődobást nem láttam aikido-n. Lényeg, ha ilyet akarsz tanulni, akkor én a Japán jujitsu-t ajánlom. Rosszabb esetben judo-t.
Az angol nevét én sem tudom, de inkább mondom japánul, úgy biztosan megtalálod:
Csípődobás - O-goshi
Válldobás - (Ippon) Seoi Nage
A csípődobást meg a válldobást mindegy, hogy szemből, vagy hátulról alkalmazod, mindkettő működik, és mindkettőhöz be kell fordulni. A kettő lényegében szinte ugyanaz, csak míg a csípődobásnál átkarolod, addig a válldobásnál a karjánál fogva húzod le.
Hogy melyik könnyebb? Nehéz megmondani. Nekem személy szerint a csípődobás könnyebb, mert két ponton is megtudod fogni az ellenfelet, a válldobásnál meg végig csak a karjába tudsz "kapaszkodni". Így a csípődobás még valamennyire csak-csak megy erőből, de a válldobáshoz vagy nagyon erősnek kell lenned, vagy pedig jól be kell süllyesztened, szóval sokkal pontosabban kell végre hajtani. Éles helyzetben én mégis a válldobást alkalmaznám. A csípődobásnál, ha csak nem vagy profi, nem lesz időd még "ölelgetni" az ellenfeled. Válldobásnál viszont ha már a karja megvan, akkor onnan már könnyebb.
Igen, alacsonyabb súlyponttal egyszerűbb. Mert a lényege az, hogy a te súlypontod az övé alá kerüljön, így i tudod billenteni, és a csípődön át tudod forgatni. Nincs itt varázslat, egyszerű fizika az egész, a kis ember könnyebben megdobja a nagyot.
Mit kell tudni róluk? Sok gyakorlás kell hozzá, és persze a társadnak kitűnő eséstechnika, mert ha egy ilyennel odavágsz valakit a betonhoz, az nem nagyon fog fölkelni. Mint mondtam a csípő és a süllyesztés a lényeg. Szóval első sorban a combodban kell legyen erő, de a felsőtest sem lehet gyenge!
Nem tudom miét akarsz ránézni youtube-on, de ha azon töröd a fejed, hogy autodidakta módon megtanulod a videókból, akkor azt felejtsd el. Ez olyan dolog, amin tényleg ott kell lenni, megtapasztalni, és megérteni. Hacsak nem mész el judo/jujitsu edzésre, akkor nem fogod megtanulni, ezt garantálhatom. Még így is évekig kell csiszolni, hogy jó legyen.
Azt hiszem mindent elmondtam, de ha van még kérdésed, ne habozz ;)
"...Aikido-ban nincsenek dobások"
Tévedés. Egy a sok közül:
koshinage (hip throw)
Na igen, jitsuban még azt is belerakják. Meg a jujitsu-s seoi nage meg már olyan, hogy kifordítják az ember kezét. Így nem csak eldobják, de még el is törik a könyöke.
Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy ez k*rva veszélyes, szóval nem nagyon van róla videó. Talán úgy lehet elképzelni, mint ahogy Jin Kazama csinálja a Tekken játékban
http://www.youtube.com/watch?v=JRlA9yecgOc
(3:46-nál van az a dobás)
Birkózásban van ugyanolyan csípődobás, mint judoban, derékfogással, van nyakcsípő illetve ami nincs judo-ban,keresztfogásból, ami sokkal fájdalmasabb, mint a sima csipődobások. Válldobás állásból nincs, csak térdelésből, illetve van egy kardobás nevezetű fogás,ami nagyon hasonlít a válldobásra.
(Egy volt Judo-s, jelenlegi birkózó)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!