Hehe :)
Én egyetértek veled, csak mozivásznon szuperhősök repkedhetnek is, ergó az IpMan filmek nagyon jók, csak nem lehet azt mondani, hogy emiatt jó a wingchun kungfu. A wingchun kungfu akkor jó, ha tudom használni önvédelemre (ehhez meg gyakorolni kell olyan edzővel, aki normálisan tanítja).
Vagy mondjuk ringben tudom használni, az is valami. Mármint, valódi bizonyíték arra, hogy tanultam valami értelmeset. Nyilván kungfu gyakorlással tanulhatok is.
A pingpong videó amúgy szerintem kamu, de nagyon jól meg van csinálva! :)
#8: :) Miért szaroznám, ha nem tudok róla semmit?
Nekem nagyon nagy szerencsém volt az edzőimmel; a Thai edzőm (Nyíregyháza) anno nagyon gondosan megtanította az alapokat és megszállottan keményített minket. Alig emlékszem olyan edzésre (főleg az utolsó évből), amikor nem lefeketedett / remegő végtagokkal mentem haza. Azt gondolom, hogy ez a diktatórikus Thai alapozás nagyon jól jött utána mindenben, amit kipróbáltam. Aztán tanultam Escrimát; itt olyan edzőm volt, aki bátorított minket arra (ha a pénztárcánk és az időnk éppen engedi), hogy látogassunk másféle edzéseket is a Kali mellett (így több/kevesebb edzés erejéig volt közöm a KM-hez, a Defendóhoz, a Kempóhoz és az Ökölvíváshoz is). De alapvetően Thai technikákat "húzok elő a kalapból" minden olyan szituációban, amikor meglepnek, vagy elbizonytalanodom, vagy felpörög az edzőmeccs. :) Nagymotor + beidegződések... egy jól megküldött combos, ami készületlenül éri az ellent, az azonnali meccsbefejező tud lenni.
Bárcsak mások is hasonlóan racionálisan szemlélnék a világot. Mondjuk harcművészeteket, küzdősportokat, embereket.
De itt a fórumon látom mennyi a megrögzött előítéletes. Olyanokról alkotnak sablonos prekoncepciókat, amikről valójában nagyon keveset tudnak. És ilyenek miatt szinte már ritkának tűnik, ha valaki nem néz le rögtön más embereket, más edzéseket..
Pontosan, edző kérdése.
Régen én is előítéletesebb voltam, de tulajdonképpen az még akkor is arról szólt, hogy ÁLTALÁNOSÍTVA ez vagy az a tapasztalat.
Nyilván a legkomolyabb kungfu oktatását is lehet rosszul csinálni, ahogy ökölvívás és ökölvívás edzés (edző) között is lehet különbség. Komplexebb rendszereknél pedig még több különbség lehet az oktatásban.
Sokak szerint pl. a wingchun gyenge. De bármikor szembe jöhetne velük egy wingchunos, aki megtanult normálisan ütni, és tudja használni a wingchunon begyakorolt mozdulatokat, és elverhetne másokat.. Mondjuk ez nem olyan sűrűn fordul elő, de elméletileg semmi akadálya nincs. Csak jó edző és befektetett munka kérdése.. ahogyan KM-ben is, kickboxban is. De ezt nagyon sok ember nem fogja fel. Mondjuk nekem mindegy, komolyabb és fontosabb dolgokat sem értenek meg sokan..
Tegnap voltam lent shaolin kung-fu edzésen. Hát szerintem nem volt egy nagy durranás. Valami daru állást kellett csinálnom, az edző mondogatta, hogy a daru egy lábon áll, mi is ezt csináljuk fontos a jó egyensúly. Gondoltam, jó oké rendben. Aztán van ott a teremben a falon egy festmény, ilyen jing-jang jel körül állatok, tigris, gólya (ami elvileg daru), valami bogár, kígyó és leopárd.
Na aztán, le kellett a kezdőknek utánozni a daru állást, még a kezünket is szét kellett tenni, mint ha az lenne a madár szárnya. Persze ezt egy lábon cövekelve. Szinte egész edzésen ez ment. Utána megkérdeztem tőle, hogy ez miért fontos, mert hogy én nem vagyok gólya. Aztán a többiek kórusban lehurrogtam, hogy ez több ezer éves ősi technika a templomokból, én még csak kezdő vagyok és kussoljak. Kész röhej volt. Ez mindenhol így megy?
Na ezért írtam, hogy kreténeknek való. :D
Száolín kángfú már csak hagyományőrzés akrobatikával megspékelve.
Privátban leírnád hol voltál? Engem pesten érdekelne shaolin edzés, csak kíváncsiságból. Nyilván nem 1-lábon állni szeretnék, hanem edzeni velük, komolyabban.
Amúgy azt írtad, 'jó oké' fontos a jó egyensúly. Hát akkor meg..
Szerintem egyensúly fejlesztésre lehetnek jobb gyakorlatok is, speciel egy birkózó is egyensúlyi és egyensúlytalan állapotok között mozog de közben küzdelmet is gyakorol. Nem? De.
Viszont edzési módszerek és pofonok. Az egy lábon állás sem sz.ar, ha pár év alatt megtanulnak verekedni, megállni a lábukon, más embereket viszont felborítani.. és ez nem 1 egyensúlyfejlesztő gyakorlaton látszik.
Edzővel nem gyakoroltál? Valami páros gyakorlat, alkar keményítés ahol éreznéd mit tud, milyen mozgása van egy emberrel szemben? Mert ha éppen rendes kesztyűzés nincs, akkor ilyen páros gyakorlatokból azért ki lehet ismerni az embert, mindegy hogy birkó, lökdösődés vagy csak testre ütögetés, valami azért szokott lenni edzéseken.
Az egyensúly fontos, az odáig stimmel is (amúgy én cselgáncsoztam 8 évig régebben), na de miért kell nekem a gólya (tudom, hogy daru, de direkt gólyát mondok) testtartását fel vennem. A haladó csoport már a párducot gyakorolta, tyűha. :D
Nem hogy ALAPSZINTEN tanított volna ütést, hogy hogyan üssek jól, milyen legyen az alapállásom. Hogy tartsam a kezemet, szóval tényleg csak ilyen alapokat. De nem, képzeljem el, hogy gólya vagyok. Egyensúlyról pedig ő ne papoljon nekem, mikor az egész bandát lazán földhöz csaphattam volna kényem-kedvem szerint, edzővel együtt. Oda a gólya beállás kevés lett volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!