Judo, Brazil jiu-jitsu, Birkózás, Sambo?
Sziasztok!
Arra gondoltam, hogy kipróbálok valami testharccal kapcsolatos harcművészetet/küzdősportot, önvédelemre, stressz levezetésre illetve szeretnék egészségesebben élni, izmot felszedni. Egyetem mellet ez jót is tenne. És az ütő-rúgó sportok nem igazán az én világom (nem szeretném szétveretni az agyamat), viszont meglepő módon a testharc szokott menni, pedig vékony vagyok... És itt azért komolyabb sérülést nem igazán lehet szerezni pláne, védő felszerelésben -szőnyegen/tatamin...
Ezeket találtam a neten ami testharc. (Judo, Brazil jiu-jitsu, Birkózás, Sambo)
És lenne pár kérdésem előtte, mivel nem igazán vagyok otthon a témában:
Melyiket a legkönnyebb megtanulni, úgy hogy az utcán is működjön?
Melyik a leghatékonyabb?
Leírnátok a tapasztalatokat azzal kapcsolatban amit űztetek?
Az utcán kellet használnotok valaha is?
Ha igen, milyen eredmény született?
Budapesten tudtok valami jó helyet?
Illetve ahol hobbistákkal is foglalkoznak, nem csak versenyzőkkel?
Előre is köszi a hasznos válaszokat! :)
"na azért hadd beszéljek haza kicsit, MMA-ban nem jelent semmit az, hogy ki a sztárföldharcos, mer ismerek olyan edzőt(!), akinek egy rakás tanítványa van, meg fehér öve BJJ-ben. Szal vakok között félszemű a király. egy átlag magyar MMA edzésen nem fogsz találkozni jó földharcossal. Sok srác lejön jitsuzni, de lemorzsolódnak, nem bírják az iramot, nem bírja az egójuk a sok kopogást."
"Hasonló a helyzet birkózáson is, mikor lejön pár MMA-s. Gyakran "sértődés" a vége és azt hiszik, hogy direkt verik el őket. Meg érdekes látni, mikor egy ketrecharcos bemelegítés alatt a bukfencek végrehajtásával "harcol"."
... és ezeknek az az oka, hogy a hazai MMA oktatás igen csak gyerekcipőben jár, hiába divatos és menő ketrechoplitának lenni, a magyar MMA klubok 90 százaléka egy raklap szar.
1. Vagy az van, hogy az edző egy Zenbukan kempós valaki, aki tanít "mindent" vegyesen, ütni, rúgni, birkózni, fojtogatni, csípni, harapni. Ám még sem tudnak az ott edző egyének semmit sem.
2. Vagy az van, hogy teszem azt, van egy olyan edző aki fekete öves judós, meg mondjuk van mellette 3-4 évnyi kickbox múltja is. Ezen az "MMA" edzésen megtanulnak viszonylag jól földharcolni, ám állóharcban bénák lesznek.
3. Vagy, ugyan ez csak fordítva, van egy muay thai edző, akinek van fehér (esetleg kék) öve BJJ-ból, és akkor oktat MMA-t. A srácok az edzésen megtanulnak jól combost rúgni, ám földes szituációban, nem tudnak befogni normálisan egy végtagot.
4. A szerencsésebb eset, van külön Thai/Kickbox edző és külön Birkózás/BJJ edző. Egyiknak állóharc, másik nap földharc, és van olyan nap a héten (általában heti 1x), ahol vegyesen keverik a kettőt sparringon.
Én speciel két MMA klubban is edzettem, az első klub az olyan volt, mint amit fent említettem, az 1-es verzió. A második pedig olyan, mint a 3-as.
Ott is hagytam a fenébe az MMA-t, nem éri meg, ráadásul akik ilyen edzésre járnak azoknak az igen nagy többsége csak rajoskodásból csinálja (persze tisztelet a kivételnek).
A Sambo ugyanolyan jó mint máshol.
Tegnap láttam egy dokumentumfilmet Oroszországban ma meg egy videót. Ugyanazok a technikák voltak mindkettőben.
Ugyanolyan jó.
Csak itt mindent kritizálnak ami nem Box vagy Birkózás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!