A capoeirában hogy hívják ezt a mozdulatot és miért csinálják?
Ezt a mozdulatot "balança"-nak hívják. Több célt is szolgálhat, és csoportonként változik, hogy hogyan csinálják. Az egyik legfontosabb szerepe a védekezés. Egy olyan capoeira 'játék' közben, ahol nagyon közel és lassan kell mozogni egymáshoz, például benguelában, az arc és felsőtest előtt mozgatott karok szolgálják a védelmet, bármelyik irányból jövő támadástól. Egy ütést tolhatnak el, vagy épp egy kezet, ami ki akarja húzni a lábát.
A másik felhasználása pedig, hogy megtörtje az 'ellenfél' gingáját, együttmozgását és ezzel akcióra késztesse vagy összezavarja.
Én nem tudom mire gondolsz,nálunk a balanca másképp néz ki.
Egy videót linkelhettél volna amit ezt csinálják.
http://www.youtube.com/watch?v=vwG7JwXtUSI
Most csak ezt a videót találtam, ezen 1:09-nél csinálják.
Igen, ahogy írtam, ez - ahogy sok más mozdulat is - csoportonként eltérhet a kivitelezés tekintetében. :)
Második válaszadó, nálatok milyen a balanca? A linkelt videóban lévő mozdulatot hogy hívjátok? Ha esetleg az más lenne a Ti berkeiteken belül. :)
Nos a mozdulatot én is tanultam csak a nevét nem mondták. Aztán új csoport új tanár. Most azt hallottam, hogy a balaca lényege kizökkenteni, megzavarni a másikat.
Nekem ez nem kimondottan ezt szolgálja.
De akár az balanca is lehet. Lehet, hogy ez a stilizál,játékos balanca. Egy tanárt kellene megkérdezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!