Káros a sok tojás fogyasztása?
Sziasztok!
Napi 5db tojást szoktam megenni, ezt megemlítettem egyik ismerősömnek és azt mondta, hogy a sok tojás ilyen mennyiségben napi szinten való fogyasztása nem egészséges, magas lesz tőle a koleszterin szintem stb.
Ez tényleg igaz? Valóban káros a napi 5db tojás?
Előre is köszi a segítséget!:)
1.lehet
2.5 tojástól nem lesz magas a koleszterined. egy 73as kísérlet szerint igen, de 2013bn már ezt nem mutatta ki a kísérlet.
3.ez a "magas" iseléggé vitatható, ugyanis az alacsony koleszterin ugyanúgy keringési zavarokhoz vezet, ennek ellenére nincs minimális érték amit ajánlanának.
4.még ha "magas" is lenne, nem feltétlenül rossz, mert a koleszterinnek minősége is van, nem csak mennyisége. legalább 5 féle lipoprotein létezik, és ezeknek többségével nincs tisztában az orvostudmány, csak annyit tudunk, hogy befolyással van rá a tápálkozás és életmód is, köztük a sport is, illetve befolyásolják a regenerációs képességet a véráramon keresztül. ezek aránya sokkal fontosabb mint mennyiségük.
5.ami biztos, hogy a transzzsírok, tehát a hidrogénezett napraforgóolaj, amiben megsütöd, sokkal károsabb az egészségre. gyanítom ez okozhat problémát a kísérletekben is.
6.másrészt a szénhidrátok sokkal inkább köthetők a szívbetegséghez, főképp a gyorsan lebomló, tehát leginkább a cukor formájúak, legesleginkább a feldolgozott cukor.
ezért lehetséges, hogy a tojás csak akkor növeli a szívbetegség kockázatát, ha az illető cukorbeteg.
7.ha még midnig kételkedsz, menj el egy vérképvizsgálatra.
önmagában az aerob sport is sokat javít a vérképen. átlag elhízott lusta emernek kb minden káros, mert semmi stimulálást nem kap a szervezete a tv képernyőjén kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!