Magyarországon a Jet Kune Do-t milyen szinten oktatják?
én úgy tudom,hogy a bp-i edzéseken nincsen sparring.
legalábbis 3 éve még nem volt,ezért felejtős.
Na akkor lassan a testtel. Először is, a Bruce Lee által alapított JKD nem lett befejezve! Lee-n kívül senki nem volt mestere a stílusnak. Bár tény, hogy Dan Inosanto-t (aki amúgy egy fülöp-szigeteki kali/eskrima mester)nevezik jelenleg az manapság az egyetlen hiteles JKD mesternek, hiszen ő tanulta magától Lee-től ezt a stílust, de mivel maga az alapító, azaz Bruce Lee sem fejezte be a JKD-t, így igazából eredeti JKD mester nincs is a világon, pláne olyan aki Bruce Lee-vel megegyező (vagy csak közel hasonló) szinten ismeri ezt a stílust. Persze a média ezt felkapta, és így az egész világon oktatnak JKD-t, és mindenhol kamut oktatnak. Esetleg ha magától Dan Inosanto-tól tanulnál, talán az lenne a leghitelesebb JKD, de még így sem lenne az eredeti.
Éppen ezért a magyar JKD oktatás tulajdonképpen nem is létezik, amit ittHUN JKD néven hirdetnek, az ilyen elcseszett wing chun és kickbox kombó. Nevetséges, Bruce Lee poszter a falon, kis fabábú püfölés, kesztyűs kickbox sparring oszt'jó napot. Voltam ilyen edzésen igaz csak 2 hónapig, tudom ez nem sok, de mivel én is közel 10 éve űzök harcművészeteket így, nem volt nehéz leszűrnöm, hogy ez kamu. Fanatikus Bruce Lee rajongók járnak ide edzeni. JKD edző is hogy lesz valakiből? Van wing chunból + valami ütő/rúgó stílusból instruktori vagy mesterfokozata, elmegy pár JKD szemináriumra vagy edzőtáborba, ahol levizsgázik JKD-ból is aztán csókolom. Az én volt JKD edzőm is ugyanígy szerezte az instruktori fokozatát (ő mondta), és itthon az esetek többségében minden JKD edző így szerzi.
Szomorú de igaz. Ezek az edzések kamuk, szóval Kérdező azt tanácsolom, menj inkább ez helyett bokszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!