Gondolkozok azon hogy milyen sportot válasszak. Krav maga, Kyokushinkai vagy esetleg más ilyen és hasonlóra gondoltam. Szerintetek? Többi lentebb.
mma - mixed martial arts.
a ketrecharc lényege, hogy különböző stílusú emberek is megmérkőzhetnek. ebből kifolyólag évek alatt eldőlt, melyik harcművészetek a legjobbak.
2 harcművészeti stílus van ahonnan nagy mennyiségben jönnek sikeres versenyzők: brazilian jiu jitsu, muay thai.
ha kis termetű vagy akkor közelharcra törekedsz - bjj
ha nagyobb vagy, hosszú végtagokkal akkor inkább muay (hozzá kell tenni hogy a muay (thai) chaiya alkalmaz földharcot, ízületi és fojtási technikákat, illetve fegyvereket, de az nem egy elterjedt stílus).
ezt kombinálva pl egy krav magával szerintem jó önvédelmi rendszert ad. viszont önmagukban sem a vingcsun sem a kravmaga nem jó harcmodor ezek ellen.
tehát ha azt várod hogy egyetlen ilyen stílus legyen, nincs. és ez valóban az intim szférád megsértésével jár.
ha nem akarsz fojtásokat és közelharcot (ami kis méretű embernek szinte kötelező), akkor a muay thai távol tartja az ellenfelet.
"a ketrecharc lényege, hogy különböző stílusú emberek is megmérkőzhetnek. ebből kifolyólag évek alatt eldőlt, melyik harcművészetek a legjobbak. "
Ez olyan hirtelen levont következtetés, mint sok más hülyeség.. Jól hangzik, de nem igaz. Ez inkább csak azt bizonyítja, hogy ringbunyóra jó a tb és a bjj. Vagy hogy sz.ar a harcművészet oktatás általános színvonala, vagy hogy kesztyűben/szabályok között meg vannak illetődve a harcművészek, viszont elemükben vannak a kesztyűzéshez szokott küzdősportok.
De hogy az ajánlott stílusok pont a tb és a bjj lenne, vicc szerintem. Jópofák ezek, kemények, sportra és versenyre tökéletesek, de nem önvédelemhez. Ahhoz túl merevek és nem elég hatékonyak. A bjj mondjuk voltaképp taktikus, sakkozós, de önmagában csak földharc. Tök jó, ha valaki földharc zseni, csak utcán megrugdossák, na. Önvédelem alapja ritkán földharc stílus..
A Wing Chunban tök sok lehetőség van..
És mégis:
0:13 - ez az ahogyan nem lehet megállítani egy ütést. Talán ha egy 50 kilós versenykarate kata (vagy kumite) bajnok csaj akar köríveset ütni, jó azt egy férfi kiblokkolja lazán, de attól kezdve hogy valaki bántó szándákkal komolyabban lekever egy jobbost, azt nem lehet egy kézzel simán blokkolni. Nem véletlenül hajolgatnak ezek elől küzdősportolók sem - vagy használnak zártabb védelmet. Mert egy kézzel ilyet nem lehet megfogni.
És ez komoly szemléleti hiba amit mindig látok ebben a kungfuban. Persze nem kell egyetérteni velem.
Másik
2:33 - ez az ahogy tökéletesen be kell kapni egy fejrúgást, ha azt komolyan rúgják (minimum egy thaboxoló, akkor az már betalált volna)
Mert egy helyben áll, és nem mozog el. Ez karatés mentalitás, butaság, nem előnyös taktika!
Ezért kell kiegészíteni a WingChunt is!
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!