Box-ban tilos védeni az ütést?
Nem tilos. De vajon megéri? Boxban csak a leghatékonyabb technikák maradnak meg, ezért eléggé letisztult sport.
Próbáld meg mennyi értelme van elcsapkodni egy boxoló kezét, mókás kis teszt! :)
Nem tudom hogy lehet buta sport, ha ész kell hozzá.
Ahogyan mellékes is, hogy buta-e, ha ez segít igazi készségeket fejleszteni közelharchoz. Nem véletlenül a küzdősportok királya. Ez azért kiemelt pozíció.
Eddig még senki nem válaszolta meg a kérdést..
Nem tilos védeni, de nincs értelme, mégpedig azért, mert kesztyű van rajtad: a kesztyű lényegesn nagyobb blokkoló felület, mint az utcán az öklöd lenne. Így tehát míg az utcán abszolút megéri ilyen alternatív védekezéseket keresni, széles, keményített kesztyűvel a kezeden már nem, az jobban véd és még reflex/energia se kell hozzá, csak felemeled bambán és kész. Idióta egy sport.
Nem csoda, hogy nem tudom? :)
Pedig nálam kevés ember érdeklődik, foglalkozik többet harcművészetekkel és küzdősportokkal, szerintem nem az én tudásommal van a baj :D
Nem értem a kérdésed -- ha blokkolja az ütést, akkor védi, nem? Meg akkor is védi, ha csak hátrább csusszan, vagy kicsit elhajlik és az ellenfél luftot üt. A bokszban borzasztóan fontos az energiahatékony védekezés -- fárassza csak magát az ellenfél, minek csapkodni, ha egy picike testmozgással is ki lehet védeni az ütést?
Szóval: ha az ellenfél levegőt üt, akkor az ütés ki van védve. Nem?
Szóval a karatés stílusú kézelcsapást hiányolod. Erre két dolgot tudok mondani:
(1) A régi boksziskolákban még tanítottak ilyesmit. De időközben annyira felgyorsult a boksz, hogy már nincs értelme ilyeneket csinálni, csak ha olyan helyzet van. A karatésok nagyon meg szoktak lepődni a ringben, hogy ha úgymond "védik" az ütést, a következő pillanatban hatalmas pofont kapnak a keletkezett lyukban...
(2) Amúgy simán csinálnak még ilyen kézelütéseket, ha kifejezett céljuk van vele -- helyet csinálni a következő ütésnek. De mint fentebb írtam, ez nagyon veszélyes, mert lyuk keletkezik a védelmedben. A karatés stílusú alkarblokkok stb. életveszélyesek a ringben.
Puszta kézzel tényleg más a játék, nincs kesztyű, ami mögé el lehet bújni. De még mindig a legjobb védekezés, ha simán ellépsz vagy elhajolsz az ütések elől, hadd üsse az ellenfél a levegőt. A boksz energiahatékonyságra utazik, akárcsak az aikido.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!