Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Ju jitsunál melyik az a...

Ju jitsunál melyik az a övfokozat aminek a megszerzésével már utcán is megtudom magam védeni?

Figyelt kérdés
Ill. az mennyi idő amíg ellehet jutni egyik fokozatról a másikra?
2011. okt. 18. 21:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

És utcán mitől?

Egy szakadt részegtől,vagy egy 110kilós behajtótól,akinek a lételeme az erőszakos támadás?

Prózai kérdés...

Ahogy az is,hogy az övfokozatnak túlzott jelentőséget tulajdonítasz.

Ha minden edzéseden sparringolsz 5-6 menetet,akkor 1-2 év alatt már leszel egy olyan rutin,hidegvér birtokában,hogy nem leszel elveszett ember,akár utcai bunyóban is megállod a helyed.

2011. okt. 18. 23:22
 2/11 anonim ***** válasza:

Pszichén is sok múlik. Nőként jártam kick-boxra, bár nem volt célom önvédelmet tanulni, mivel soha nem volt rá szükségem.

Az edző mindig azzal b...tatott, hogy "ha majd odamennek hozzád kötekedni a kocsmában" (ja, jellemzően 50 kilós nőkkel keménykednek az ilyenek...haha).

Mondtam neki, hogy oké, hogy lehetek technikás és gyors, de mivel soha nem voltam életveszélyben, valószínűleg vagy összecsinálom magam és a szaggal megtévesztem a támadót, vagy lebénulok a félelemtől és elájulok. Akkor meg sokra megyek a technikai tudásommal, amit a teremben mosolyogva, egymásra vigyázva gyakorlunk - és ha véletlenül valaki nagyobbat ütött, akkor hárman aggódtak felettem hogy nem fájt-e...

2011. okt. 19. 00:02
 3/11 anonim ***** válasza:
Ne haragudj utolsó ,de nem teljesen van igazad 1. dehogynem 50 kilós nőbe is belekötnek , vagy összevitázol valakit és jönnek a "testvérek" és még húsz millió helyzet van . 2. Az edződ azt mondta ha jönnek utcán és te nem hiszel neki . Ezek szerint vagy sz@r terembe jársz vagy ha jóba akkor csak szimplán nem bízol meg az edzőbe akkor viszont szart se ért az ottani edzés . Jó dolog ha tisztába vagy azzal ,hogy nagyon sok kemény ember van az utcán és tényleg a kikerülés a legjobb megoldás ,de azért nem kéne még az árnyékodtól is megijedni . Olyan képességekkel rendelkező nők vannak , hogy a 90 nagyrészt izmos testemből 5 perc után a májamból lakmározna . Nem kell Rambonak képzelni-e magát az embernek , mert f@szság,de legyen tisztába a képességeivel azért nagyon sok feketeöves van karate stílusból utcán csak ezek nagy része a száj ágazatból és sajnos nem túl hatásos ez az ág ...
2011. okt. 19. 06:35
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, az övfokozat semmit se számít. Annak csak a vizsga a lényege, hogy tudod-e teljesíteni. Az pedig, hogy ki milyen gyorsan fejlődik, függ klubtól és egyéntől egyaránt. Én még 7 év után is csak 4. kyunál tartok, mert az edző mondja meg mikor mehetek tovább. Viszont az a 4. kyu megalapozott tudás, egy szemináriumon találkoztam olyan, nálam magasabb fokozatú tanítvánnyal, aki még rendesen esni sem tanult meg. Soha nem az öv színe számít, hanem maga a tudás. A fekete öv is csak az első kocsmaajtóig érvényes. Én csak 4. kyus vagyok (azaz amolyan közép-kezdő) de már használtam a technikáimat élesben, és működtek.

Szóval az önvédelmi szinted szempontjából az, hogy milyen színű pamutdarab lóg a derekadon, lényegtelen. Inkább a tudás számít.

A másik kérdésedre válaszolva: a tradicionális japán jujutsu egy nagyon komplex és összetett rendszer, éppen ezért elég sokáig tart elsajátítani. Egy tehetséges embernek is minimum 6-8 év kell, hogy eljusson az első dan-ig (fekete öv). De ez átlagosan olyan 10-12 évig szokott tartani. És akkor ne feledjük, hogy az első fekete öv még csak az alapok elsajátítását jelenti. Ugyanakkor még ez sem szavatolja az önvédelmet. Habár 10 évnyi tanulás, ha jó helyen tanulod, egy jól megalapozott technikai tudást jelent, de ez az utcára nem elég. Fontos a harcos testi és lelki felkészültsége is. Ha csak a technikák akárkiből legyőzhetetlen harcost faragna, akkor nem lenne sok helyen a harcművészet része az erőnléti képzés. Megfelelő erő-állóképesség nélkül nincs hatásos önvédelem.

Kedves kérdező, a lényeg, hogy találj egy jó mestert és kezd el bátran a jujutsu-t. Ne az öv színe érdekeljen, hanem a tudás, amit elsajátíthatsz. Ha jó helyen tanulod, és szorgalmas vagy, akkor olyan 2-3 év után már azért tudnál valamit kezdeni, ha megtámadnak. Persze ez továbbra sem jelenti, hogy érdemes lenne nekiállni hősködnöd...

2011. okt. 19. 08:05
 5/11 anonim ***** válasza:
A jujutsu az egy elég tág fogalom rengeteg iskola van, vannak iskolák amihez, ha időben elkezded kell 10 év, hogy eljuss feketeövig, a japántól kevésbé elrugaszkodott iskolákban olyan 3 év. A kettő tudásszintje jó mestereknél ugyanott van. Az övszín nem sokat számít nem az öv véd meg az utcán (bár én kezdem kifejleszteni az övvel való szemkiverést).
2011. okt. 19. 14:03
 6/11 anonim ***** válasza:
3 év? neutronlovag, azért elég elrugaszkodott iskolának kell lennie, ha 3 év elég az 1. danhoz.
2011. okt. 19. 15:03
 7/11 anonim ***** válasza:
Japánban oktatott jujutsu és ninjutsu iskolák esetében elég általános ez az időszak ugyanis ennyi bőven elég. Az, hogy Kelemen ryu "kissé" más utat követ ez az ő dolga, de nem ez az általános.
2011. okt. 19. 15:09
 8/11 anonim ***** válasza:

Pillanat! Most miről is beszélünk pontosan?

Úgy érted, hogy a japán iskolában 10 az a mai modern stílusokban 3 év,

vagy ami itthon 3 év alatt megvan, az japánban 10 év?

2011. okt. 19. 16:14
 9/11 anonim ***** válasza:
Ami néhány stílusban ma 10 év az eredetileg 3. Arról beszélünk, hogy néhány iskola úgy alakult, hogy erőteljesen lelassult a fejlődés üteme, az övek meg elszivárványosodtak a kezdeti fehér és feketéből. De ez nem minden iskolára vonatkozik ma is elérhetőek olyan iskolák a stíluson belül amelyben normál tempójú a fejlődés ez zömében japánban és a japán mesterek által közvetlenül felügyelt dojokban lelhető fel.
2011. okt. 19. 16:23
 10/11 anonim ***** válasza:
Hát ja. Csak gondolom ott nem heti 3 órás, hanem napi 6 órás edzések vannak. Úgy tényleg gyorsabb :D
2011. okt. 20. 07:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!