Nem gondoltam, hogy a kemény karate szabályokhoz kötött lenne.
De ma, az 'új trendben' amit amit említettél, hol oktatnak szabályok nélküli, versenyzéstől független karatét, Magyarországon?
Thai boksz, egyértelműen.
Aki azt hiszi, hogy a karate hatékony önvédelemet ad, az hatalmasat téved.
"Csak a versenyeken vannak tiltott technikák"
Nem. Ha edzésen eleve csak bizonyos technikákra korlátozódik a gyakorlás, akkor ugyan ott tart a karate is mint a TB vagy a sima box. Csakhogy a küzdősportolók gyakorlatiasan használják a 'szabályos' mozdulatokat, ezért a gyakorlatban erősebbek lesznek mint a karatésok. Nem? De, ezt rengeteg összecsapás igazolja. A karate igenis szabályok közé szorított, ugyan úgy mint a küzdősportok. De a küzdősportolók valószínűleg jobb edzésmódszereket használnak, mert a vak is látja, hogy ügyesebbek.
És igen, ez a versenykarate. De mindenhol ez van, nem létezik 'Karate' - 'Karate'.
"a karate egészen más! Lényege az önvédelem!"
Csak ha ma, Magyarországon valakit elküldünk karatézni hogy ott tanuljon önvédelmet, nem fog önvédelmet tanulni. Szerintem az a lényeg, amire megtanítanak. Márpedig ha én most elmegyek a lakhelyemhez legközelebb eső 2-3 karate edzésre
Ad1: nem alaptalanul feltételezem, hogy én iskoláznék le bárkit, nem az ott gyakorlók engem. nem alaptalanul, mert ez egy ökölvívóval ugyan így történne, ha lemenne karatésokhoz.. egészen más képességekkel mozognak karatésok, mint rutinosabb verekedők/harcosok
Ad2: ezek után mit tanulnék ott, tőlük? mondjuk 3 évre tervezve? robotikát legfeljebb, Aikiboxer szavajárását idézve, a droid mozgás alapján.
1 darab olyan mester ismerek Budapesten, aki okinawai karatét tanít, tényleg harctechnikára megy rá és akivel bizony meggondolnám hogy akarok-e valamiféle komolyabb gyakorlóbunyóban kiállni.. mert nem biztos hogy akarnék. így is lehet karatét csinálni, de ha elmegyek 'bárhova' akkor nem ezzel találkozom. Vajon miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!