Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A boksz tényleg károsítja az...

A boksz tényleg károsítja az agyat?

Figyelt kérdés
Arra gondoltam, hogy elkezdek bokszolni, de a szüleim nem engedik mert; szerintük és pár ismerősünk szerint károsítja az agyat (az ütések a fejre, meg valami vérrögök, meg a KO.) Ez igaz? Előre is köszi! 14/f

2013. szept. 28. 21:08
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
Külföldről is jöttek már hozzám küzdősportolók, de ezt csak megjegyzem. :)
2013. okt. 1. 12:49
 22/30 anonim ***** válasza:

Végső soron nekem mindegy. A legtöbb embernek jó az elismertség, megbecsülés. Tök jó, hogy valakinek sikerül ezt elérnie, és emberek igényt tartanak a munkájára-munkásságára, megfizetik stb.

Gratulálok hozzá, és további sok sikert kívánok.

2013. okt. 1. 12:53
 23/30 anonim ***** válasza:

Köszi!

A témában tényleg érdemes olvasni. Ezt a könyvet regisztrálás után le tudod tölteni. Hasznos.

Nutrition and Traumatic Brain Injury:

Improving Acute and Subacute Health Outcomes in Military Personnel (2011)

Ez egyébként egy hivatalos álláspont:

Paediatr Child Health. 2012 Jan;17(1):39-40.

Boxing participation by children and adolescents: A joint statement with the American Academy of Pediatrics.

[Article in English, French]

Purcell LK, Leblanc CM; Canadian Paediatric Society, Healthy Active Living and Sports Medicine Committee, and American Academy of Pediatrics, Council on Sports Medicine and Fitness.

Abstract

Thousands of boys and girls younger than 19 years of age participate in boxing in North America. Although boxing provides benefits for participants, including exercise, self-discipline and self-confidence, the sport of boxing encourages and rewards deliberate blows to the head and face. Participants in boxing are at risk of head, face and neck injuries, including chronic and even fatal neurological injuries. Concussions are one of the most common injuries occurring in boxing. Because of the risk of head and facial injuries, the Canadian Paediatric Society and the American Academy of Pediatrics vigorously oppose boxing as a sport for children and adolescents. These organizations recommend that physicians oppose boxing in youth and encourage patients to participate in alternative sports in which intentional head blows are not central to the sport.

2013. okt. 1. 12:58
 24/30 anonim ***** válasza:

Ez meg egy szép agysérülés eset:

Arch Pediatr. 2012 Nov;19(11):1187-90. doi: 10.1016/j.arcped.2012.08.009. Epub 2012 Oct 16.

[Boxing-related cranial injury in children: a case report].

[Article in French]

Timsit S, Rougeau T, Grevent D, Chéron G.

Source

Service des urgences pédiatriques, hôpital Necker-Enfants Malades, université Paris-Descartes, 149, rue de Sèvres, 75015 Paris, France. sandra.timsit@nck.aphp.fr

Abstract

No pediatric recommendations exist in France on the exercise of boxing by children and adolescents despite the risk of traumatic injury, sometimes serious. We report the case of a 15-year-old boy who participated in amateur boxing and had a subdural hematoma. Brain injuries and concussions are frequent and multiple. Severity is not always correlated with the intensity of the blows. There are age-related features. Several international medical organizations oppose boxing for children and adolescents.

2013. okt. 1. 12:59
 25/30 anonim ***** válasza:

Az az érdekes, hogy alapvetően jómagam sem vagyok elsődlegesen ökölvívás párti. Más edzésmódokat részesítek előnyben, amik éppenséggel nem járnak fejet ért traumával.

De az általában elérhető sportok közül.. <- ezért írtam én az ökölvívás mellett, nem mert én ezt űzném. Nekem van jobb..

2013. okt. 1. 13:06
 26/30 aikiboxer ***** válasza:

Jó néhány értelmes hozzászólást is olvasni, nem csak személyeskedést... :)

Különböztessük meg először is a profi, amatőr (olimpiai) és hobbi bokszot. A profi boksz nyilván agykárosító hatású, legalábbis nagy a kockázata a komoly agysérülésnek -- aki ezt vállalja, az tisztában van a kockázatokkal.

De a Kérdező nyilván nem profi bokszolni akar 14 évesen, hanem amatőr bokszolni, ezzel kapcsolatban pedig kb. olyan kutatások vannak, mint a mobiltelefon agykárosító hatásairól -- ilyen is, olyan is.

A statisztika alapján valóban a boksz sehol sincs agysérülések szempontjából pl. az ausztrál rögby (1. hely), európai foci (6. hely) meg a közöttük lévő jégkorong stb. sportokhoz képest. A boksz csak a 17. a ranglistán.

Az se mindegy, hogy milyen a statisztika szórása: pár brutális agysérülés van (mint az amerikaifociban), vagy folyamatos inzultusnak van kitéve az agy (mint az amatőr bokszban). Ezzel kapcsolatban: a fociban a fejelés SOKKAL rosszabb az agynak, mint ami bokszedzésen érhet, sokkal! Bokszedzésen vajmi ritkán csúszik be egy-egy olyan ütés, mint amit egy sima fejelés során él át az agy.

2013. okt. 1. 16:31
 27/30 aikiboxer ***** válasza:

Na és akkor az amatőr bokszról. Sok mindentől függ, hogy milyen trauma éri az agyat. A legnagyobb trauma nyilván a versenyeken éri, ahol az ellenfél lesz.rja hogy éppen szétveri a másik agyát (azért edzésen normális helyen ez szigorúan tilos), úgyhogy üti agyba-főbe. Hát ez nem túl jó a fejnek, de puha a kesztyű és van fejvédő (ami sokak szerint még rosszabb az agynak, mint ha nem lenne, mivel az agyad attól még ugyanúgy kocog a fejedben). De azért áll ott az edző, hogy megvédje a tanítványát, ha döntő fölény alakulna ki az ellenfél részéről.

Az se mindegy, hogy hogyan fogadja az ember az ütéseket. Ha valaki mereven tartja a fejét, nagyobbakat kap, mintha lazán lógatja a fejét és engedi, hogy a feje a beszívott ütésekkel finoman együtt mozogjon. És erősíteni kell a nyakat természetesen.

Ezzel együtt ha normális az edző meg az edzőterem, akkor NEM engedik a kezdőket elagyabugyálni -- rossz helyen meg mindig van pár kisebbrendűségi érzésben szenvedő idióta, akik kezdőkön akarják megmutatni hogy ők a janik. Ha rendes az edző, akkor ezt nem engedi.

2013. okt. 1. 16:35
 28/30 aikiboxer ***** válasza:

És végül: én bokszolok is meg szülő is vagyok, akinek a gyereke bokszol. A teremben nem féltem a gyereket, mert olyan mint egy kis terminátor, végigver mindenkit. Viszont volt már olyan versenyen, hogy összerakták a 13 éves kislányt egy 26 éves baromállattal, aki nem tudta, hogy az ellenfél egy 13 kislány (és hogy nem tűnt fel neki??), és jól elagyabugyálta a gyerekemet. Legalábbis az első menetben volt pár keményebb pofon. Az edző bá' majdnem bedobta a törülközőt, de látta, hogy a lányom feltalálja magát, és elkezd rendesen védekezni meg ellépegetni, így végül nem adta fel a bemutatót. (Nem meccs volt, csak pontozás nélküli bemutató.) Nekem azért mint szülőnek fájt a szívem, amikor láttam, hogy verik a kislányomat... És büszke voltam rá, amikor pár k. nagy pofon után a gyerek elkezdett magához térni és kihátrálni a veszélyes zónából meg visszatámadni. (Bár a szünetben majdnem sírt.) Szóval, ha ilyen lenne sok, akkor nem engedném a gyereket versenyezni, féltem a fejét. És mindig elmondom az edzőnek, mindig, hogy ha bemutatóra vagy versenyre viszi, akkor ne engedje, hogy szétverjék a gyerek fejét.

A gyerek egyébként éltanuló az ország egyik legjobb gimnáziumában, 4 éve bokszol és eddig komolyabb agyi károsodás nem mutatkozott nála, mint ahogyan én is el tudok még indítani egy anovát az SPSS-ben. :)

2013. okt. 1. 16:40
 29/30 anonim ***** válasza:
Károsítani károsít. Ezért nem javasolják gyerekeknek. Ahogyan ez fent olvasható. A statisztika meg más kérdés. Az úszásnál veszélyesebb, a lovaglás meg komolyabb sérülésekkel jár. A lényegen nem változtat, oda kell figyelni.
2013. okt. 1. 17:54
 30/30 anonim ***** válasza:
Kitárt dolog. A szőke nők nem boxolnak és mégis olyanok.
2013. dec. 1. 10:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!