Melyik a jobb önvédelemre? Birkózás vahy brazil jiu jitsu?
Melyik izmosít jobban?
Ki gyözne utcán és ringben?
A földharc szerintem egy érdekes kérdés éles küzdelemben.
Bár szerencsére viszonylag kevés bunyót láttam élesben, de egyikre sem volt jellemző, hogy megfontoltam, tapasztalatból játszották volna. Egy idő után, mindegyik átment pánikbunyóba, ott pedig a földre kerülés után vége is a meccsnek, földharcra esély sem volt, nem volt rá szükség.
Egyébként, ha oda kerül a sor, hogy tényleges kiütésre menjen a bunyó, akkor egyértelműen az van előnyben, aki a földre kerülés után is presszionált támadásokat tud indítani. Úgy gondolom egyébként, hogy a földharc szinte elengedhetetlen anyaga kéne, hogy legyen az összes harcművészetnek. Bár ahol szabályrendszerben sportolnak és versenyre készítenek fel, ott értelmetlen.
A Horváth Ádám ninjutsu oktató írt mostanában egy okosságot amiben szintén szó volt róla hogy racionális elképzelés az önvédelem célú edzésekbe, tehát a harcművészetek tananyagába mindenképpen belevenni földharc elemeket.
Hát igen, nem mondom hogy nem.
A BJJ gyengesége.
Csak akkor ha más stílusokkal, más szabályrendszerrel akarják összehasonlítani.
DE mivel nem önvédelemre találták ki, ezért valójában nem jogos az összehasonlítgatás (bár jómagam is szoktam ilyennel szórakozni..) mivel a BJJ-t a saját szabályrendszeréhez találták ki.
Valóban, állóharchoz szokott, vagy állóharcból induló delikvenssel szemben nem feltétlenül okos dolog kiállni csak brazil jitsu tudással, szerintem. :)
A birkózás nem teljesen földharc, hanem test-test elleni küzdelem. Átmenet az álló és a földharc között. Egy birkózó esni is tud, hiszen a földreviteleken nagyobb a hangsúly, mint a már kialakult földharc szituációban történő egymással való hempergés, fezsítés, fojtás és lekopogtatás. Egy bjj-s nem tud esni és földre vinni sem. Sok grapplingot láttam már és megfigyeltem a bjj-sokat. Mit csinál egy bjj-s legtöbbször:
1. Engedi, hogy levigyék földre, és akkor lentről betekeri az ellenfelét és lekopogtatja előbb-utóbb.
2. Vagy mikor még állóharcban kialakul a dulakodás, egyszerűen körbe öleli az ellenfele derekát vagy lábát, ránehezedik és eldől vele együtt, majd mikor mindketten a földön vannak, akkor betekeri valahogy és lekopogtatja.
3. Egyszerűen leül a földre, és ezzel a passzivitással megpróbálja rákényszeríteni az ellenfelét a földharcra.
Egy judós, birkózó, sambós, ju-jutsus tud esni, tompítani, dobni, gáncsolni és emellett feszíteni, fojtani, kulcsolni.
A bjj-s csak feszíteni, fojtani és kulcsolni tud. De ezt nagyon jól!!! Éppen ezért a leghatékonyabb földharc stílus az MMA-ban.
Utcán viszont pont ezért a legalkalmatlanabb!
A kérdésre a válaszom, birkózás + BJJ.
Szerintem is birkózás, de a BJJ is nagyon jó küzdősport.
Utolsó!
Ezt már én is megfigyeltem, a birkózásban nagyobb a motivációs tényező, hogy állva maradj, ott már lényegében a földrevitel determinálja a küzdelmet, ha levisznek azért ritka az olyan, hogy alulról fordítani tudj, ha mégis sikerül, az az ellenfél baleksége miatt van általában.
Birkózom, de néha lemegyek grappling-edzésre, ott is van olyan, hogyha másik birkózóval megyek, hogy már csak mi ketten állunk :D a többiek már földharcolnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!