Aikidó vs BJJ?
Akkor most válaszolnék én, aki aikidózik és brazil jiu-jitsuzik is. Na most, az egyik válaszoló aki erősködött, hogy az aikido sz*r, mert a BJJ az mennyire istenkirály MMA-ban, el kell, hogy szomorítsam. A BJJ az egy nagyon kreatív és a maga nemében jó SPORT. Tatamin hempergés technikásan. Utcán pedig a fekete öves BJJ-t is leütik két parasztlengővel. Az aikido-t valóban lassan és nehezen lehet elsajátítani, viszont 6-8 év után, utcán kiválóan lehet alkalmazni önvédelemre. A BJJ-sek nem tudnak sem esni, sem gurulni, tompítani is alig, sőt a földreviteleket hírből sem ismerik. Nálunk is BJJ edzésen a srácok sparringon, mikor állóhelyzetből indítjuk a sparringot, akkor mindig leülnek, vagy alulról próbálnak lábat elkapni, vagy csak körbeölelik az ellenfelet és együtt eldőlnek vele a földre, vagy szándékosan hagyják, hogy levigyék őket, hogy majd alulról az ellenfelet leszorítsák egy háromszög lábfojtással. Na most, én egyszer dobtam meg egy kék öves srácot egy tök egyszerű Irimi Nage-val (aikido technika), a srác akkorát puffant a tatamin alig kapott levegőt. Szerinted utcán mi lett volna ha ugyanígy dobom meg? Ott nincs tatami, ott beton van. Összetört volna a gyerek. Amikor pedig sparringon bevetek egy-két Kote Gaeshi-t (csuklócsavar), akkor mindig hisztiznek, mert hát BJJ-ban ez tilos. Nyafognak mindig mikor egy-két aikido technikát csinálok, főleg akkor mikor állásból indul a küzdelem, én 7 éve aikidózok, szóval elég sokféle dobást ismerek. Egyszer az aikido mesterem is lejött egy BJJ edzésre, a BJJ edzőm mindenképpen akart vele nyomni egy sparringot. A BJJ edzőm, fél perc alatt a földön volt, nem tudta levinni földre, mikor átkarolta, hogy levigye, akkor az aikido mesterem elvezette a fogását, kifordult oldalra, majd egy atemivel állba verte a bjj edzőmet, utána pedig egy csípődobással földhöz vágta. Ez tartott kb. fél percig, ennyi idő alatt padlóra lett küldve a fekete öves BJJ edzőm, aki brazil. Igaz az aikido mesterem is félig japán.
Tudom, hogy Magyarországon az aikidót, sok helyen rosszul oktatják, de itt én Svájcban jó mesterektől tanulhatok. Nem maga az aikido a rossz, hanem az oktatás színvonala Magyarországon. Ne az alapján ítéld meg!
Ja még annyit, arra a kijelentésre, hogy aikidón nincs full contact. Tudod miért nincs? Az aikidót azért gyakorolják lassan és óvatosan, mert veszélyes, védőcuccokat nem használunk egyáltalán, egy kisebb rossz mozdulat és kificamodik a váll, vagy törik a végtag. Amúgy nálunk szokott lenni randori (küzdelem), olyankor mondjuk van fogvédő meg MMA-kesztyű is, mert ütünk is.
A kérdésre pedig a konkrét válaszom. Ringban/ketrecben a BJJ mester legyőzheti az aikido mestert, de utcán viszont a BJJ mester halott. Az én BJJ edzőm is, elmondta nekünk edzésen mindig, hogy nem jó önvédelemre a BJJ.
persze... ebből annyi igaz, hogy az aikidóból egyedül a csuklófeszítések működőképes technikák.
mindenesetre kékövtől legális a csuklófeszítés. Elég nagy rálátásod lehet a BJJ-re ha azt sem tudod, mely technikák megengedettek...
Figyu haver, akár azzal is egyetérthetsz, hogy a gazella megeszi az oroszlánt, de attól még nem válik valóra...
valamit félreértesz. a gurulás bjj szlengben a bunyót jelenti. bunyóztam aikodósokkal, és nem tudtak sokmindent mutatni. ugyanolyanok, mint az összes többi, elkezdünk gurulni, rájönnek, hogy kikapnak, bepánikolnak, elkezdik kétségbeesésükben erőből nyomni, elfáradnak, vége. Annyiszor láttam ezt...
A magam részéről a BJJ-hez csupán ennyit fűznék hozzá:
cserkész-játék? :D Mennyi idős vagy te?
kisfiam, nem attól leszel erős, hogy gyerekeket belöksz az árokba... Istenkém...
Jókkal vitatkozom megint... Tudod mit az aikidó a legkeményebb cucc a világon, nyomába sem ér semmi. Főleg nem a BJJ. Vita lezárva, örülhetsz.
Ne légy már ilyen leereszkedő kérlek! Hogy milyen egy lekezelő ember vagy te...úgy látom az edzéseken a mentalitást nem okítják felétek.:( Ez is csak egyfajta szegénységi bizonyítvány.
A srácok 21-27 évesek voltak, ha érdekel. Nem gyerekek.
Egy szóval sem mondtam, hogy az aikidó a legkeményebb cucc. Csak azt elmondtam, h szerintem ha két mester találkozna milyen végkimenetele lehetne a harcnak.
Főleg miután dobáltam már néhány judo-s srácot is, máskor meg ők dobáltak engem. Mindegy nem foglalkozok ezzel többet, mert van akikkel lehet vitatkozni és van akikkel nem. Te az utóbbi csoportba tartozol! Jó edzést kívánok egyébként!
"mindenesetre kékövtől legális a csuklófeszítés. Elég nagy rálátásod lehet a BJJ-re ha azt sem tudod, mely technikák megengedettek... "
H*lye gyerek a csuklófeszítés és a csuklócsavar között van ám jelentős különbség. Neked nincs semmire semmi rálátásod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!