Aikidó vs BJJ?
Ha a ringben csapnának össze, akkor valüszínáleg a BJJ-s.
Ha viszont az urcán, szabályok nélkül, akkor inkább az Aikido-s tenném le a voksom.
De a kérdés alapból butaság.
Egyrészt mert a meccs kimenetele mindig a harcostól függ, nem a stíluson.
Másrészt mert úgy is Chuck Norris nyerne, ez tény.
Tipikus BJJ-s felfogás, azt hiszik, az ő Judo-ivadékuk jobb bármi másnál. Kétségtelen, hogy földharcban királyak a BJJ-sek, de ez azért korántsem elég, főleg egy tapasztaltabb ellenfélle szemben. Egy Aikido mester eleve nem menne bele egy földharc szituációba. De nem tépem a számat, inkább mutatok egy kis csemegét:
*4
Ez a hozzáállás veszélyes. Már régen megaszondták:
1. Sun Tzu said: The good fighters of old first put
themselves beyond the possibility of defeat, and then
waited for an opportunity of defeating the enemy.
2. To secure ourselves against defeat lies in our
own hands, but the opportunity of defeating the enemy
is provided by the enemy himself.
3. Thus the good fighter is able to secure himself against defeat, but cannot make certain of defeating the enemy.
A túlzott magabiztosságot mutató ellenfél könnyű ellenfél. Már Sun Tzu azt javasolja, hogy:
Attack him where he is unprepared, appear where you are not expected.
Egyszer jön valaki, aki ellentmond a sztereotípiának, és akkor neked kampec.
Azt kéne felfogni, hogy az aikidóban NINCS FULL KONTAKT SPARRING. Ennyi. Szó sincs bunyóról egy aikidó foglalkozáson. Hogyan lehetnél már jó a bunyóban, ha nem gyakorlod?
Sportágválasztón volt alkalmam gurulgatni aikidós "mesterrel", hát az volt amire számítottam, technika 0, mindent erőből. nem nagyon tudtak meglepni... egy kezdő bjj-s színvonala. Ezért mondtam, hogy egy kék öv megoldhatatlan feladat egy aikidó dan számára. nincs mögötte a Releváns tudás, tapasztalat, technika.
BJJ ???
Jah láttam az állatkertben, azthiszem a csimpánzoknál.
A bjj azthiszem tényleg profi vett 2 db judo technikát és 1 db jujutsu technikát és erre aztmondta, hogy braziljiujitsu .) egy aikido mester alapból bele se menne egy küzdelembe, ahogy egy harcművész sem, a bjj még csak mennyen a ringben szedegesse a lábakat, csak egyszer nehogy orrbarúgják őket (egyetlen személyés tapasztalatom a bjjvel, amikor egy kempos és egy bjjs egymásnak ment a tatamin, igazából nem nevezném küzdelemnek, mert a negyedik másodperce úgy orrba térdelte a kempos gyerek, hogy már nekem fájt a nézőtérről.)
*6
Nem a full contact-ról van szó. Arról, hogyan gondolkozunk az ellenfélről. Az ellenfél lebecsülése veszélyes. A túláltalánosítás egyenes út az ellenfél lebecsüléséhez. És a túláltalánosításon nem segít az, hogy milyen stílust gyakorlunk. Mert nem stílus harcol, hanem az ember. Ahogy azt előttem már kifejtették. És miután minden ember egyedi, a képességeik is egyediek. Ugyanazt a stílust gyakorló emberek között MEGDÖBBENTŐ különbségek lehetnek. És miután nem a stílus használja az embert, hanem az ember használja a stílust, a stílus mint olyan nem harcol. Az csak egy elv-rendszer. Formák. Szabályok. Absztrakt az egész. A stílus akkor lesz élő, létező, ha használják. Stílus nem küzd stílus ellen. Ember küzd ember ellen. És ha egy ember teljesítményéből ítéljük meg a többi emberét, akik között MEGDÖBBENTŐ különbségek lehetnek, abból gondok származhatnak :S És ennek semmi köze ahhoz, ki milyen stílust használ.
Én a magam részéről a gyakorlathoz még hozzátenném:
A BJJ-s srácokat feketeövesen is kinyírják az utcán, míg azért 10-15 év Aikido után már lehet valamit kezdeni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!