Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Ha a brazil jiu-jitsu és...

Ha a brazil jiu-jitsu és aikido mellé elkezdenék jógázni vagy taiji-zni az jó lenne?

Figyelt kérdés
Azért gondoltam erre, mert ha jógáznék vagy taijiznék akkor elvileg még hajlékonyabb lennék, és így földharcnál bármilyen szögből betudnám kulcsolni, szorítani, feszíteni az ellenfelemet. Csak azt nem tudom, hogy a jógától vagy a taiji-tól lesz hajlékonyabb az ember.

2013. máj. 3. 22:07
 1/10 anonim ***** válasza:

ez az un erőjóga,és amiket bemutat az alapján erős is a manusz,nem csak hajlékony,ez lehet menne hozzá-

http://www.youtube.com/watch?v=GKynnDT76VU

amúgy a hulk 2.részében rickson gracie is mintha jógás légző gyakorlatot mutatna be,amikor hullámoztatja a hasát.

http://www.youtube.com/watch?v=Q2AysV1K3eg

de találtam ilyet is-

http://www.youtube.com/watch?v=CB_KRHXU1BA

03tól konkrétan jógázik.

2013. máj. 3. 23:52
 2/10 anonim ***** válasza:

Jó gondolat, mindkettő.

Hajlékonyabb a jógától lennél, de egy jól oktatott harci taichi óriási (mások által érthetetlen) erő és dinamizmus kerülne a mozgásodba.

Ritka jó gondolataid vannak, ez is jó képesség!

2013. máj. 4. 10:11
 3/10 A kérdező kommentje:
Harci taiji? De a tai chi az nem ilyen lassú egészségmegőrző mozgásművészet? Taiji-val lehet harcolni? Ezt légyszíves fejtsd ki bővebben, felkeltetted az érdeklődésemet komolyan.
2013. máj. 4. 11:09
 4/10 anonim ***** válasza:

Azt hittem tudod, ezért vetted bele a kérdésedbe.

Az igazi Taichi az egyik leghatékonyabb mozgásforma közelharchoz, erre fejlesztették ki :D

Gyakorlás közben nem mennek tönkre az ízületek, idős emberek is képesek űzni és fejlődni benne, valóban erősíti a testet járulékos károk nélkül és itt máris egészségmegőrző gyógytornaként terjed el :D

Nem, szimplán csak annyira természetes és jó, hogy nem sántul le tőle 40-50 éves korára a harcos, hanem 70-80 éves korában is tud tovább fejlődni és gyakorolni. Ezért használja sok küzdősportoló a mozgása fejlesztésére, mivel a valódi nagyszerűsége abban is rejlik, hogy hatékonnyá teszi a mozgást. Lehet elmozogni és támadni 'csak úgy' is, meg lehet egy harcművészet évezredes tökéletességével is. Na ez a Taichi, nyilván a hosszú fejlesztés során volt mód kifejleszteni igen hatékony mozgást. Az ízületek megfelelő pozícióba helyezését, a megfelelő és jókor végrehajtott izommunkát.

Ha harci taichiról beszélünk akkor ez persze kiegészül harci taktikával, amit nem biztos hogy időseknek és kövér csajoknak a taichi edzéseken általában oktatnak, ez most más kérdés. Pedig a taichinak csak mint harcművészet van igazi értéke, hiszen ÍGY használja az ember megfelelően a mozdulatokat.

Számomra ez a Taichi

[link]

2013. máj. 4. 11:21
 5/10 A kérdező kommentje:

És milyen harci technikák vannak a taichi-ban? Konkrétan, hogy néz ki ennek a gyakorlati (harci) alkalmazása? Ütnek, rúgnak benne? Mert én azt értem, hogy harcművészetek mellé, nagyon jó kiegészítés a tai chi, igen ezért gondolkodtam el rajta, ezért is merült fel bennem a kérdés, hogy BJJ és aikido mellé beteszem a taichi-t (vagy a jógát), mint egészségmegőrző és mozgáskoordinációt javító mozgást. No de arról még nem hallottam, hogy maga a TaiChi önmagában alkalmas harcra. Egyre jobban kezd érdekelni. :)

Akkor azt fejtsd ki, hogy a tai chi önmagában miféle harci jelentőséggel bír. (Elolvastam az általad linkelt cikket, érdekes volt, de az nem derült ki számomra, hogy maga a taichi-t hogyan alkalmazzák benne, önmagában mint harci stílust.)

2013. máj. 4. 11:38
 6/10 anonim ***** válasza:

Mint harci stílus ütéseket, rúgásokat, ízület és egyensúly manipulációt használ.

Megkockáztatnám egészen megdöbbentő ütéseket, azért a belső stílusú rendszerek mindig meglepetést okoznak a technikák elszenvedése során. Érted mire gondolok, mert ez igaz az Aikido-ra is. Kívülről annyira nem látszik mi van benne, hogy sokszor már "varázslásnak" tűnik.

Ilyen a Taichi is.

Nagyon fontos alapelv benne a lágyság és az alkalmazkodás, ezért harctechnikai szempontból viszonylag aduász. Én már beláttam, hogy harcosként az lesz a sikeresebb, aki adott helyzethez jobban tud alkalmazkodni és nagyobb meglepetést tud okozni. A Taichi ennek a gyakorlása. Hogyan alkalmazkodj, és hogyan kerülj feljebb az adott helyzetben. Elvileg minden rendszernek ez a célja végső soron, más-más módokon kivitelezve.

Én eddig ezt találtam a legegyenesebb útnak e cél felé. A másik az Aikido lenne.

És persze ugyan ezek igazak a hidegfegyveres hadviselésben is. Alkalmazkodás és váratlanság, a harc túlélésének alapjai, tehát a harcművészetek alkalmazásának igazi céljai ezek elsajátítása. Azért jó 'minden' stílus, mert minden stílus elvileg lehetőséget teremt ezen képességek gyakorlására. Kérdés hogy milyen módon, mennyire hatékonyan.

2013. máj. 4. 11:47
 7/10 A kérdező kommentje:

TaplalkozasHarcmuves!

Köszönöm szépen a hasznos és tartalmas válaszaidat. Most már értem, mit akarsz mondani. Igen az Aikido valóban egy lágyabb rendszer, ugyanakkor rendkívül hatékony? Szerinted melyik fajta taichi-t tanuljam? És mi a véleményed a jógáról?

2013. máj. 4. 16:38
 8/10 anonim ***** válasza:

találtam egy ilyet is-

[link]

2013. máj. 5. 21:52
 9/10 anonim ***** válasza:

Wu Taichi - kimondottan fegyver hangsúlyos

Yang, Chen .. pusztakezes alapú (persze idővel fegyveres ismereteket is kellene tanulni)

Létezik Wudang Taichi is.

Azt tanuld amit úgy érzed a legkomolyabban akarnak oktatni, segítenek a harci alkalmazás megértésében, gyakorlásában is. (p. pesten a wudang shan egyesületnél yang, Óváron vagy Győrben van wu stílusú, komoly oktatás).

Mivel az én edzésemben a Taichit kiegészítik külön taoista nyújtó-erősítő edzésekkel, így nem kell jógázzak. Egyébként meg ki lehet egészíteni jóga gyakorlással is az edzéseket, persze!

2013. máj. 6. 06:48
 10/10 anonim ***** válasza:
Tan Kapujában Buddhista Főiskolán ( Ix.ker) meg Chen Tai chi van.
2013. máj. 6. 08:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!