Ha a brazil jiu-jitsu és aikido mellé elkezdenék jógázni vagy taiji-zni az jó lenne?
ez az un erőjóga,és amiket bemutat az alapján erős is a manusz,nem csak hajlékony,ez lehet menne hozzá-
http://www.youtube.com/watch?v=GKynnDT76VU
amúgy a hulk 2.részében rickson gracie is mintha jógás légző gyakorlatot mutatna be,amikor hullámoztatja a hasát.
http://www.youtube.com/watch?v=Q2AysV1K3eg
de találtam ilyet is-
http://www.youtube.com/watch?v=CB_KRHXU1BA
03tól konkrétan jógázik.
Jó gondolat, mindkettő.
Hajlékonyabb a jógától lennél, de egy jól oktatott harci taichi óriási (mások által érthetetlen) erő és dinamizmus kerülne a mozgásodba.
Ritka jó gondolataid vannak, ez is jó képesség!
Azt hittem tudod, ezért vetted bele a kérdésedbe.
Az igazi Taichi az egyik leghatékonyabb mozgásforma közelharchoz, erre fejlesztették ki :D
Gyakorlás közben nem mennek tönkre az ízületek, idős emberek is képesek űzni és fejlődni benne, valóban erősíti a testet járulékos károk nélkül és itt máris egészségmegőrző gyógytornaként terjed el :D
Nem, szimplán csak annyira természetes és jó, hogy nem sántul le tőle 40-50 éves korára a harcos, hanem 70-80 éves korában is tud tovább fejlődni és gyakorolni. Ezért használja sok küzdősportoló a mozgása fejlesztésére, mivel a valódi nagyszerűsége abban is rejlik, hogy hatékonnyá teszi a mozgást. Lehet elmozogni és támadni 'csak úgy' is, meg lehet egy harcművészet évezredes tökéletességével is. Na ez a Taichi, nyilván a hosszú fejlesztés során volt mód kifejleszteni igen hatékony mozgást. Az ízületek megfelelő pozícióba helyezését, a megfelelő és jókor végrehajtott izommunkát.
Ha harci taichiról beszélünk akkor ez persze kiegészül harci taktikával, amit nem biztos hogy időseknek és kövér csajoknak a taichi edzéseken általában oktatnak, ez most más kérdés. Pedig a taichinak csak mint harcművészet van igazi értéke, hiszen ÍGY használja az ember megfelelően a mozdulatokat.
Számomra ez a Taichi
És milyen harci technikák vannak a taichi-ban? Konkrétan, hogy néz ki ennek a gyakorlati (harci) alkalmazása? Ütnek, rúgnak benne? Mert én azt értem, hogy harcművészetek mellé, nagyon jó kiegészítés a tai chi, igen ezért gondolkodtam el rajta, ezért is merült fel bennem a kérdés, hogy BJJ és aikido mellé beteszem a taichi-t (vagy a jógát), mint egészségmegőrző és mozgáskoordinációt javító mozgást. No de arról még nem hallottam, hogy maga a TaiChi önmagában alkalmas harcra. Egyre jobban kezd érdekelni. :)
Akkor azt fejtsd ki, hogy a tai chi önmagában miféle harci jelentőséggel bír. (Elolvastam az általad linkelt cikket, érdekes volt, de az nem derült ki számomra, hogy maga a taichi-t hogyan alkalmazzák benne, önmagában mint harci stílust.)
Mint harci stílus ütéseket, rúgásokat, ízület és egyensúly manipulációt használ.
Megkockáztatnám egészen megdöbbentő ütéseket, azért a belső stílusú rendszerek mindig meglepetést okoznak a technikák elszenvedése során. Érted mire gondolok, mert ez igaz az Aikido-ra is. Kívülről annyira nem látszik mi van benne, hogy sokszor már "varázslásnak" tűnik.
Ilyen a Taichi is.
Nagyon fontos alapelv benne a lágyság és az alkalmazkodás, ezért harctechnikai szempontból viszonylag aduász. Én már beláttam, hogy harcosként az lesz a sikeresebb, aki adott helyzethez jobban tud alkalmazkodni és nagyobb meglepetést tud okozni. A Taichi ennek a gyakorlása. Hogyan alkalmazkodj, és hogyan kerülj feljebb az adott helyzetben. Elvileg minden rendszernek ez a célja végső soron, más-más módokon kivitelezve.
Én eddig ezt találtam a legegyenesebb útnak e cél felé. A másik az Aikido lenne.
És persze ugyan ezek igazak a hidegfegyveres hadviselésben is. Alkalmazkodás és váratlanság, a harc túlélésének alapjai, tehát a harcművészetek alkalmazásának igazi céljai ezek elsajátítása. Azért jó 'minden' stílus, mert minden stílus elvileg lehetőséget teremt ezen képességek gyakorlására. Kérdés hogy milyen módon, mennyire hatékonyan.
TaplalkozasHarcmuves!
Köszönöm szépen a hasznos és tartalmas válaszaidat. Most már értem, mit akarsz mondani. Igen az Aikido valóban egy lágyabb rendszer, ugyanakkor rendkívül hatékony? Szerinted melyik fajta taichi-t tanuljam? És mi a véleményed a jógáról?
Wu Taichi - kimondottan fegyver hangsúlyos
Yang, Chen .. pusztakezes alapú (persze idővel fegyveres ismereteket is kellene tanulni)
Létezik Wudang Taichi is.
Azt tanuld amit úgy érzed a legkomolyabban akarnak oktatni, segítenek a harci alkalmazás megértésében, gyakorlásában is. (p. pesten a wudang shan egyesületnél yang, Óváron vagy Győrben van wu stílusú, komoly oktatás).
Mivel az én edzésemben a Taichit kiegészítik külön taoista nyújtó-erősítő edzésekkel, így nem kell jógázzak. Egyébként meg ki lehet egészíteni jóga gyakorlással is az edzéseket, persze!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!