Karatésok! Hogy van ez?
Én úgy tudom,hogy igen.
De a karateirányzatoknál még az övek sorrendje is eltérő.
Ezek valójában nem külön irányzatok, hanem külön iskolák. Más alapító mesterrel és technikai repertoárral.
Igazából én hallottam már olyat, hogy lehet ún. honosítani, tehát egy vizsga keretében igazolod a tudásod, és akkor feljogosíthatnak az öv viselésére az iskolán belül. Habár ezt nem karatéban, de akár ott is megtörténhet.
De ha mégsem így volna, akkor se aggódj, mert iskolától függetlenül a karate alapjait már tudod. A mae geri meg mindenhol mae geri marad. Így valószínűleg sokkal gyorsabban fogsz fejlődni, mint egy kezdő.
Ugyanakkor igen, érdemes a fehér övtől. Hiszen hiába tanulod meg a Shotokan formagyakorlatait, meg a Kyokushinkan technikáit, ha Wado Ryu-ban teljesen más formagyakorlatokat kell megtanulnod; továbbá a Wado-t példának okáért az teszi különlegessé, hogy tele van Jujitsu technikákkal, ami a többi karate iskolában nem, vagy csak elvétve található.
Szóval nehéz kérdés, szerintem edzőtől és egyesülettől is függ. A Kyokushinkan-nak például most van vagy 70 különböző szervezete MO.-n. Na most gondolom az egyikben elfogadják a Shotokan-os fekete öved a másikban meg talán nem.
Egyelőre egy stílusban juss el az 1. dan-ig és csak azután foglalkozz ezzel a kérdéssel, amondó vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!