Karate vs Kungfu?
Istenem, köszi a kérdést!
Végre valami érdekes.
A karate a Xing Ji Quan taoista belső kung-fuból alakult ki. Létezik még nagyon komoly és hatékony karate, de valljuk be ha valaki találkozik egy karate gyakorlóval, de akár egy karate mesterrel, ma már elég ritkán van szó feledzett testű, valóban komoly képzéssel rendelkező harcosról.
Még a jól oktatott Karate is eltér a karate eredetijétől. Külső stílus lett, merev és nehezen alkalmazkodó.
Lehet harcolni karate technikákkal, és biztos hogy sok esetben győzedelmeskedik sok kung-fu ág képviselőjén (és ugyan úgy vissza). De valószínűleg a Karate a saját ősénél nem hatékonyabb, márpedig az a kínai XingJi.
Van alternatív értelmezése is a kérdésnek, belső stílusú kungfukat ha harcművészetként gyakorolják (tehát eltekintünk a parkokban Taichizó öregemberektől) akkor elég komolyan szokták gyakorolni, nem csak úgy tessék-lássék módon. Még nem adták el ezt annyira, ezeket nem buliból szokták csinálni, hanem mert tényleg tudni akar valaki, tényleg harci képzést akar, na most a karatésok zöme ezzel szemben mennyire komoly? A jobbak versenyzők, őket meg ne hasonlítgassuk inkább, hívunk egy ökölvívót és 10-ből 6x le fogja verni az ökölvívó a karate versenyzőt.
Ja valamit kihagytam! :D
"A karate a Xing Ji Quan taoista belső kung-fuból alakult ki."
Ez így nem igaz. Az igaz, hogy a karate kung-fuból van, de nem taoista alapú belső kung-fuból, pláne nem a Xing Yi-ből (Én is Xing Xi-zek amúgy, és a Xing Yi nem annyira belső stílus, egészen speciális, a belső és a külső kung-fuk között helyezkedik el).
A karate az a shaolin kung-fuból alakult ki, ugyanis Okinawa szigetén éltek kínai buddhista papok (shaolinok), akik az ottani parasztokat oktatták, azt a kung-fut idővel lebutították így lett a karate. A Funakoshi Gichin is aki a kartét rendszerezte, ő is oldalra kötve (azaz shaolin stílusba) hordta a fekete övét.
"a legtöbb nagy tai chi mester az kung-fu mester is egyben." Ezen elnézően mosolyogtam egyet. :)
A karate nagyon valószínű, hogy valamilyen déli KF stílusból alakult ki, ha jól tudom, a Fehér Daru stílust tartják a legvalószínűbb ősének.
A másik dolog: nem tartom életszerűnek azt az elképzelést, hogy egy karate mester nagyobbat ütne, mint egy kung-fu mester. Az biztos, hogy sokban eltér az ütés mechanikája, az erő kibocsátása a karatéban, mint a legtöbb kínai stílusban.
A harmadik dolog: A kérdés ebben a formában feltéve természetesen értelmetlen.
Nem vitatkozom, tanulok a válaszból.
Köszönöm a javítást!
"a legtöbb nagy tai chi mester az kung-fu mester is egyben." Ezen elnézően mosolyogtam egyet. :) "
Mit kell ezen mosolyogni? Képzeld Kínában a legtöbb tai chi mester az jártas egyes kung-fu stílusokban is. Sok kung-fu mester egyben tai chi mester is. Sőt maga a Tai Chi is egyfajta kung-fu, csak belső stílus.
Egyébként a Fehér Daru kung-fu az nem igazán déli kung-fu stílus, az igaz, hogy Dél-Kínában lett a legnépszerűbb, de attól még északi kung-fuból fejlődött ki. A Daru (és a belőle kialakult alstílusok, irányzatok) állatstílusú kung-fuk a klasszikus északi irányzatba sorolható.
A déli stílusok főként ütéseket használnak, míg az északi stílusok inkább rúgásokat. A Fehér daru pedig tele van magas rúgásokkal, szóval hiába népszerűbb délen, attól még északi irányzat.
Én is kung fu-t tanulok .
A karate a kung fu lebutított, egyszerűsített változata .
Olyan mint a Linux. :)
Magyarországon is elég sok helyen oktatnak ilyet aminek köze nincs az Okinavai se a Japán karatéhoz.
A karate sokkal több helyen, több félén oktatják.
Általában nem jól.
Én sok fajta kung fu stílusra jártam , verekedtem már karatésokkal és mindig én nyertem.
Illetve egyszer nyert ellenem a karatés haverom amikor hátba támadott -->Hát ennyit arról , hogy a karatéból az ember erkölcsöt, becsületet tanul.
Általában amúgy a karatét rosszabbul oktatják.
Karate mesterből elég sok van ,nem nagy cucc karatemesternek lenni.
Haverommal együtt kezdtem az edzést ő karatét én kung fu-t.
Én még sárga öves voltam (északi stílus) ő addigra már zöld volt . Karatéban 5-6 év alatt megkapod a fekete övet kung fu-ban ez nem így működik.
Másik haverommal amikor verekedtem ő 4-5 évig járt wado-ryu karatéra én fél éve kung fu-ztam, birkóztam és levertem.
Harci technikája siralmas volt össze-vissza lökdösött
meg csapkodott. Fejre nem védett többször volt( mert nem akartam megütni mégis csak a haverom),hogy megérintettem az orrát .
A kérdés értelmetlen mivel minden az emberen múlik ,de kung fu-val nagyobb esélyed van jobbnak lenni mint karatéval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!