Krav maga, nem véletlenül oktatják kismilló rendvédelmi,katonai és félkatonai szervezetnél, persze az egy kicsit átalakított formája..
Svéd rendőrség, CIA, FBI, izraeli kommandó... Stb.
Jól van.. nekem már nincs is sok értelme írni, látom tombol a láz, lázas krav, kravmaga láz, (rímelne az, hogy mindenkit lealáz? lehet, mindegy, reggel van még)
Nem lehet abból kiindulni, hogy hú a kravmaga nagyon jó, az aikido nagyon jó, és itthon mindent jól oktatnak.
A karateegybeeSületek is tartják a kapcsolatot Japánnal, jönnek japó mesterek mondjuk legalább évente, oszt a béka zöld segge alatt vannak tudásilag..
Az edzőkön múlik a színvonal, az pedig megtapasztalható, hogy milyen. Közelharcra egyébként: meglepő módon harcművészeti képzés ajánlott. Lehet próbálkozni mással, mindenképpen sokéves tanulásról van szó, el lehet tölteni pár évet kravmagával is, tapasztalatot gyűjteni, első kézből összevetni más stílusokkal stb.
Számtalanszor beírtam már a hasonló kérdésekre : Ne várj egyértelmű és korrekt választ. Aki Krav magázik, annak az, aki aikidot gyakorol, annak nyilván az aikido az isten, akinek valamilyen ok miatt az aikido nem megy, vagy ment, vagy nem tetszett, az lefikázza, aki karatézik, az azt javasolja... stb.
El kell menni a szóba jövő edzésekre, ki kell próbálni, uram bocsá' csinálni kell fél - egy évig, ( akár párhuzamosan is lehet, ha van időd és lehetőséged ) aztán majd meglátod, hogy NEKED melyik felel meg.
Aikiboxerrel pedig ( mint már sokszor) egyetértek. A magyar aikido oktatás nem rossz. Néha kicsit nehéz az egyes dojok és irányzatok között eligazodni, de nem lehetetlen.
Amiből a félreértések adódhatnak, és jönnek az olyan hangok, hogy " az aikido így sz..r meg úgy sz...r, az az lehet, hogy nagyok sok Seagal fimen nevelkedett emberke azt gondolja, hogy lemegy két - három edzésre, és máris tudja azokat a technikákat, és úgy produkáni, ahogy azt a filmen Steven bátyánktól látta. Nem ! Nem fog menni. Ez nem utcai harchoz való, ez nem kocsmai rendrakásra való harcművészet ! Sokáig kell gyakorolni, és mire elérsz arra a szintre, hogy már tudnád használni, addigra összeszedsz annyi tapasztalatot ( esetleg bölcsességet, emberismeretet), hogy el tudod kerülni azokat a konfliktusokat, amikben szükséged lenne rá. Talán ezért van az, hogy nem fordult elő még, hogy aikidós kollégáimtól hallottam volna (vannak pedig jó páran), hogy "tegnap este kipakoltam a kocsmát, bakker, láttad volna azt a gokkyo-t amivel elvettem a kést a sráctól... " stb. Tisztán aikido technikát egy kocsmai verekedésben nem fogsz tudni alkalmazni. Ha harcolni akarsz megtanulni, menj el muay thaira, tanulj meg rúgni ütni. Aztán menj el ju-jutsuzni vagy krav magázni, tanuld meg a levitelt, a karfeszítéseket, a karkitépést, a végtagtöréseket, majd jöhet az eskrima, ott megtanulsz a kés ellen védekezni, botot használni, stb, stb. Aztán jöhet a kocsma kipakolása! De ettől még nem leszel harcművész, "csak" harcos. Döntsd el mit akarsz csinálni.
Tök mindegy, hogy hol mit tanítanak. Régen meg a szolnoki kommandósoknál meg Furkó mester kyokushinkai karatéját tanították. Mindig azt tanítanak, aki éppen a sporttiszt, meg akinek jó kapcsolatai vannak.
Mind az aikido, mind a ju jutsu kiváló kiegészítései a fegyveres küzdelmeknek. (Mivel valójában egyik se önálló pusztakezes harcművészet volt, mint a fegyvertelen okinawai parasztok karatéja; hanem az állig felfegyverzett szamurájok kiegészítő fogásai.) Ebből következik, hogy mind a kettő teljesen jó olyan helyekre, ahol fegyver van a kézben. (És gondolom, hogy a honvédségi kiképzésben minimum egy gyalásó van a kézben, meg gépkarabély.) A Zöllei-féle kézitusa pedig valójában ju jutsu. De én is tudok olyan helyről, ahol aikidót oktatnak laktanyában.
Azok a mítoszok meg, hogy hol miket tanítanak, mondom, hogy tök mindegy. Ha egyszer valakinek sikerül lezsíroznia, hogy bekerüljön egy laktanyába és ott oktasson, akkor azt fogja oktatni. Legyen az kung-fu, karate, aikido, ju jutsu, krav maga vagy baranta.
Jogos, de én nem azért hivatkoztam a katonai aikido képzésre, mert az biztosan jó. Hanem mert az a tapasztalat, hogy ott van aki valóban használni tudja az aikido-t.
Pesten oktat a Zöllei, na az egy olyan edzés amiről rossz szót sose hallani!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!