Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Ju jitsu: melyik?

Fhenrir kérdése:

Ju jitsu: melyik?

Figyelt kérdés

Budapesten szeretnék Ju Jitsut tanulni, de nem tudok dönteni az edzések között. Érdekelnek fegyveres formagyakorlatok is, de az is fontos, hogy jó legyen a társaság és intenzív, de kiegyensúlyozott az edzés, tehát legyen pusztakezes és fegyveres állóharc és földharc/földrevitel is gyakran. Az is előny, ha tradícionális, tehát nem csak valami utcára "lebutított" önvédelmi változat, hanem magasabb szinten lehetőséget nyújt az egyesület valami nem annyira modern fegyver használatot is tanulni (tehát pl. kés és bot jellegű fegyverek mellett kardos dolgok az érdekesség kedvéért).

Az is király ha egyesületet/stílust ajánlotok, még jobb ha konkrét edzést Budapesten.

2012. nov. 4. 23:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
megnézed, hol van edzés a lakhelyed, sulid, melóhelyed közelében, elmész megnézni/kipróbálni egy edzést, asztán döntesz.
2012. nov. 4. 23:34
 2/11 A kérdező kommentje:
A válaszodtól nem vagyok előrébb, ezt magamtól is ki tudtam volna találni. Olyanok írjanak, akiknek van tapasztalatuk, esetleg mélyebben belelátnak a dolgokba mint én. Most az pl. hogy mennyire kiegyensúlyozott az edzésterv nem feltétlenül jön le egy edzés alapján, ezért lennék kíváncsi a saját tapasztalataitokra.
2012. nov. 4. 23:45
 3/11 aikiboxer ***** válasza:
Pedig #1-nek igaza van abban, hogy bármilyen edzés legfontosabb paramétere, hogy az edzés közel, jól megközelíthető helyen legyen, az edzésidőpontokból pedig legalább három legyen, amelyek illenek a napi rutinodba. Továbbá normális legyen az edző, kellemes legyen a legkör, ezt pedig a személyes megtapasztalás alapján tudod eldönteni. Mert itt úgyis mindenki azt mond, amit akar. Az többnyire valamilyen garanciát jelent, ha a klub egy nagy nemzetközi hálózat része, járnak külföldi mesterek (jiu jitsu esetében japán) stb.
2012. nov. 5. 09:10
 4/11 A kérdező kommentje:

Pl. a Vikartóczky és a Kelemen féléről írhatna valaki tapasztalatokat a szempontjaim szerint, mert ezek pl. eléggé elterjedtek és nagy valószínűséggel találok olyan edzést ami térben és időben is megfelel.. Amit leírtatok azt mind tudom, de az edzést valamikor jövő év elején fogom elkezdeni és még azt sem tudom, hogy hol fogok lakni :D

Ki fogom én próbálgatni őket, de valami háttérinfót adhatnátok, hogy melyiken mit csinálnak milyen arányban meg ilyesmi, legalább hogy ne vakon tapogatózzak (persze csak ha van olyan gyikes aki csinálja valamelyiket).

2012. nov. 6. 13:54
 5/11 aikiboxer ***** válasza:
Neutronlovagot kérdezd, ő a profi ebben...
2012. nov. 6. 14:06
 6/11 anonim ***** válasza:
hát akkor sok értelme volt a kérdésnek
2012. nov. 6. 14:09
 7/11 anonim ***** válasza:

A Vikarztóczky, Kelemen, Zöllei mesterek modern, önvédelemre alkalmas ju jitsu-t tanítanak. Ez nem azt jelenti, hogy "lebutított", csak folyamatosan fejlődik, és egyszerűen háttérbe szorították a "felesleges" tradiciókat. Teszem azt ma már szükségtelen katana elleni védekezést tanulni. Ez maximálisan az önvédelemre megy, és japánul modern iskoláknak hívják őket, azaz ezek a Gendai-ryu stílusok. Amit te keresel, az a teljesen tradicionális szamuráj jujutsu, azaz a régi iskolák, amiket Koryu néven nevezünk. Ezek a Meiji előtti iskolák pl Kito Ryu, Daito Ryu, Tenjin Shin'yo ryu, Danzan Ryu, Takenouchi Ryu (ez volt az első jujutsu iskola).

Azonban ezeket egyelőre csak japánban tudsz authentikus forrásból tanulni. Habár én már hallottam egy Tokimune-vonalat követő Daito Ryu mesterről szlovákiában. Itthon Pospischill (Vikartóczky mester régi edzőtársa és riválisa) kacsintgat a Nippon Seibukan Akadémia felé, iléletve több japán stílusban is elmélyedt, azonban a jujutsu anyaga ugyanazon alapul, amit Vikartóczky is tanult. Habár Pospischill kiegészíti még stílusokkal is, mint karate, aikido, aikijutsu (?) és iaido. Ettől azonban még nem mondhatnám, hogy igazi, authentikus jujutsu-ról beszélhetünk. Bár hallottam mende-mondákat Spalovszky mester (aki nem mellesleg Pospischill tanítványa) tradicionális jujutsu edzéseiről de nem jártam ott, így nem tudhatom biztosan.

Ami "legjapánabb" lehet talán, az Mellik mester irányzata, amely Jun Osano japán nagymester iskolájának tagja. Azonban ez miskolcon van, tudtommal tanítványa, Jurecz mester tart budapesten edzéseket.

Személyesen csak Vikartóczky, Pospischill, és Zöllei mesterekkel, illetve iskolájukkal kerültem személyes kapcsolatba. Bár szamurájkardot, meg ilyen-olyan tradiciókat nem nagyon láttam ott (Zöllei-nél főleg nem) de övédelemre nagyon jók.

Talán ez a néhány link hasznodra lehet, de mint mondtam, igazi koryu jujutsu-hoz japánig kell menned:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2012. nov. 6. 21:10
 8/11 A kérdező kommentje:
Okés köszi az infót, először a Jurecz mesterét nézem meg, úgy látom az időben és térben is egész jól van pozicionálva. Aztán mindenképp megnézek még egy-kettőt.
2012. nov. 7. 15:02
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Remélem hasznos volt, ahhoz képest, hogy én csak egy "trollkodó ju jitsu-s vagyok, aki csak akkor fűz hozzá bármihez is kommentárt ha tud rajta fogást találni, meg persze fikázhatja a krav magát"...
2012. nov. 7. 16:15
 10/11 A kérdező kommentje:
El kell ismernem hasznos infót is tudsz tolni. Ettől függetlenül a km még mindig ószom :D
2012. nov. 7. 21:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!