Krav-maga vagy ju jitsu (japán)?
Fölösleges ide írnom, megírták a lényeget.
Én még hozzá tenném, hogy amíg egy harcművészeti edzésnek kiforrott struktúrája van, addig egy lopott technikákból gazdálkodó rendszer olyan elemeket próbál megtanítani, amire a tanuló alapképzés híján nincs felkészítve.. magyarul éles helyzetben szinte teljesen felkészületlen lesz, ami nem csak pénzkidobás, de veszélyes játék is..
Szvsz ez hülyeség, mégis milyen alapokra gondolsz? Azzal kezdik, hogy rendesen megtanítanak egyenes ütést ütni (amit az eddig általam próbált egyik "kiforrott" harcművészetben sem tettek meg), és az alapállásokat (amiből szintén nincs 6000 féle). Btw ez a lopkodásos téma alapból nonszensz, mert hatékonyan harcolni nem lehet végtelen féle képpen. A Ju Jitsuban egyébként dobások is vannak, amit civil Krav Magán nem nagyon oktatnak, viszont pisztolyos/késes lefegyverzést bőven. Az tény, hogy k*rva drága, de ennek ellenére én ezt tartom az egyik leghatékonyabb önvédelmi edzésnek és ezzel nem vagyok egyedül. A japán cuccokkal ellentétben a Krav Magában szoktak tartani pszichológiai felkészítést is (az egyik instruktorom hozott be kis vetítőt meg előadást az idegrendszerről edzésidőn kívül), és a szemináriumok is fölöttébb érdekesek, nekünk volt személyvédelmi, autós, és kocsmai verekedéses is, (sőt edzőtáborban lőni is elmentünk, közelharci technikák voltak pisztollyal is) ezenkívül ha történt valami a környéken, átbeszéltük az esetet, hogy mi lett volna a legjobb megoldás. Egyébként nyilván instruktortól függ, nekem szerencsére egy volt kommandós arc tartotta, és az edzés is tele volt rendőrökkel, szóval eléggé akciódúsak voltak az edzések és a társaság is nagyon jó volt. A KM instruktorok többsége egyébként több "harcművészetet" is kipróbált mielőtt ennél kötött ki.
Ő alapította: [link]
Kedvcsináló videó: http://www.youtube.com/watch?v=W3CNDW3kFA0
A ju jitsuhoz nem értek annyira, ha valami tradicionálisat tanulsz, abban nyilván sok az olyan rész ami csak időtöltésnek jó, a modern meg gondolom nem annyira különbözik a krav magától. Ami lényeges különbség még, hogy a ju jitsut nem annyira fejlesztik, a krav magának viszont van egy központja, ahol pszichológusok, orvosok és más szakemberek is vizsgálják a technikákat.
Egyébként végső soron szerintem mások véleménye alapján ne ítélkezz, próbáld ki mindkettőt és majd rájössz, hogy mi a jó neked. Az más kérdés, hogy nem írtad milyen szempontok alapján állítod szembe a kettőt, hatékonyság alapján véleményem szerint a krav maga a jobb, viszont a tradicionális ju jitsuból szivesen megtanulnám a fegyveres részeket, biztosan érdekesek.
20:09
Mond csak, te minden mesét elhiszel? Azért kezdjük ott, hogy a Frei Dosszié igencsak szubjektívan adta elő a történetet. Hogy a kravos marketingdumáról ne is beszéljünk, benyaltad mint kacsa a nokedlit.
"a modern meg gondolom nem annyira különbözik a krav magától"
Persze hogy nem, mert a hazai krav maga nagyrészt modern ju jitsu technikákat lop. Most az, hogy dobástechnikák a kravban nincsenek (de egyébként jitsu-s ledöntések vannak, az is dobás) valószínűleg azért van, mert akkor a diákokat meg kéne tanítani rendesen esni. Az pedig hosszú idő, és ezzel meg is dőlne a "3 hónapos önvédelem" reklámtematikája. És igen, a ju jitsu egy folyamatosan fejlődő harcművészet, mint ahogy mindig is az volt több mint ezer éves történelme során. Konkrétan a feudális japánban a pusztakezes harc minden formáját ju jitsu-val vagy annak szinonimájával (pl yawara) illettek. Kés és bot technika pedig ugyanúgy van a jujitsu-ban is, már elég régóta.
Szvsz nézőpont kérdése, ezt biztosan nem itt fogjuk megbeszélni, de simán elképzelhető, hogy te nyaltad be ezt az egész keleti misztikus japános marketinget. Egyébként én sem járok már KM-ra, időm sincs rá annyira, meg most éppen kardozni támadt kedvem :)
A "hazai krav maga" szókapcsolatot nem értem, mivel ha hazai krav magáról beszélsz akkor az definíció szerűen nem krav maga, mivel az eredetiből nincs hazai változat, csak nemzetközi változat van. Egyébként ezt a KM gyűlöletet nem tudom hol szedted össze (valószínűleg egy hozzá nem értő edző, vagy valami haver révén), de lehiggadhatnál egy kicsit, ennek az egésznek nem az a lényege, hogy melyiknek jobb a marketingje, meg ilyesmi. A lelkesedésed mindenesetre dícséretes. Egy igazi harcművészet szerintem egy életre szól és kihívást nyúlt, Krav Magázni meg addig jár az ember, míg jólesik és fun, vagy amíg hasznosnak érzed. Az egyik harcművészet a másik meg csak harcrendszer. Egyébként ha ilyen indulattal tudsz válaszolni (és megjegyzem a kérdésemre, hogy mégis mit értesz alapokon nem válaszoltál, csak mellébeszélsz és kötekedsz), akkor számodra az általad tanult harcművészet biztosan nem érte el a célját. A kérdező egyébként, mint említettem akkor jár legjobban, ha egyik "marketingnek" sem hisz, hanem végigpróbál mindkét oldalról több edzőt is. Flame wart nem akarok indítani/folytatni, és igyekeztem nem bántóan leírni a véleményemet. Szerintem nem itt fogjuk meggyőzni egymást az igazunkról (ez egyébként nem is célom, a kérdező kérdésére próbáltam meg válaszolni, ennek megfelelően leírtam a véleményem/tapasztalataim), szóval részemről ezt a vitát itt befejeztem. Ha a kérdésemre válaszolsz, akkor azt még természetesen elolvasom.
Be lehet dőlni a divatos majomságoknak, ez ellen nem tudunk mit csinálni.
Emberek, én már annyit küzdöttem a Norbiupdét ellen, a flabélos (rázógép) mint fogyasztó kezelés, fogyasztószerek ellen, kravmaga és más átverő, alaptalan és nagyra felfújt divatos baromságok ellen, hogy nem csak belefáradtam, de látom mennyire értelmetlen.
Ilyen átverések miatt él annyi beteg ember, gyógyszereken. Ezért járnak balf.ax krav edzésre, na pszichológiai felkészítés, nagyon képzelem.. sokat ér a 60 kilós nőnek ha majd pszichológiailag felkészült lesz egy kés elvételére... hamar el fog vérezni, sajnos ennyi.
Nem tudunk mit csinálni, igazából ilyen kérdéseket már megvitatni sincs értelme, a kravmagásnak sincs oka rám (ránk) hallgatni, jó néha kitárgyalni ilyen hülyeségeket de francba is.. értelme úgy sincs. Nyomatni fogják a kravmagát ezután is, kur.va jó marketingjük van, most a Mádayék WingTsunját is elkezdték úgy tunkolni mint kövér kisgyerek a szaftot, már QiGongoznak is a WingTsusonok (közük sincs az igazi QiGonghoz, ezt állítom) de minden marketingfogást kihasználnak.
Itt csak én vagyok helikopter, hogy nem hirdetem mondjuk a saját edzésemet itt mindenkinek az arcába, néha megemlítem már ezt is erőszakosnak érzem..
Nyilván nincs értelme küzdeni, arról nem is beszélve, hogy nettó 1 értelmes érvet nem hoztatok fel még a krav maga ellen (az, hogy lop véletlenül sem értelmes, a hatékony dolgokat átveszik a harcművészetek egymástól).
Egyébként nem tudom, honnan szerzitek az infóitokat a krav magáról, de kb ez a vita olyan mélységű, mint a jól megszokott Apple vs Android témák, ahol általában egyik oldal sem ismeri a másikat, de ha mégis, akkor is annyira elvakultak a fanboyok, hogy lehetetlenség bármiről is meggyőzni bárkit.
Pszichológiai felkészítés: itt nem arra kell gondolni, hogy a hatvan kilós csaj lenyom fél kézzel 4 késes embert, mert krav magán beadják neki, hogy lehetséges. Ez úgy néz ki, hogy elmagyarázzák, idegrendszeri szinten miért alakul ki ilyen stresszhelyzetben a csőlátás, stb. Ez nem feltétlenül hasznos, de szerintem mindenképpen érdekes. Másrészt a legtöbb KM instruktor tartózkodik attól, hogy hamis biztonságérzetet keltsen, de elmond olyan alap dolgokat, ami nem mindenkinek egyértelmű és harcművészeti edzéseken nem mondják el (utcán ne mászkálj kapcunit a fejedbe húzva, mp3-at hallgatva, hanem figyejjé, ha látod, hogy 3 rosszarc közeledik menj át az utca másik oldalára, késes embernek add oda a pénzt/telót ha kéri, annyit nem ér meg). Nem tudom, honnan szerzitek az infóitokat a Krav Magáról, de nagyon vakon vagytok. Eddig kb arról szólt ez a thread, hogy hozzá nem értő emberek fikázták a KM-át, érdekes módon én sem fikázom a többi harcrendszert/harcművészetet, és miért nem? Mert nem értek hozzá. Ajánlom nektek is ezt a hozzáállást. Egyébként mondom, a marketinges cuccokra nem érdemes hallgatni, amikor én kezdtem el Krav Magázni egyáltalán nem volt kiépített marketingje, akkor kezdett el bejönni az országba és random blogokon találkoztam vele először. A legfontosabb dolog, amiért azt tanultam és nem tetszőleges japán vagy kínai harcművészetet, nem az volt, hogy bemagyarázták, hogy hatékony, hanem elmentem, végigpróbálgattam és ezt tartottam a legjobbnak. És itt "legjobb" alatt nem azt értem, hogy leghatékonyabbnak találtam, hanem ott éreztem legjobban magam, és az tetszett a leginkább.
Egyébiránt a divatos dolgokról annyit, hogy annak idején a ju jitsuról, karatéról meg a többiről is pontosan ugyanezt gondolták a birkózók/boxolók, hogy divatos hülyeség, és egyszer elmúlik. Nem múlt el, szvsz a KM sem fog eltűnni, és ez így van jól.
Arra felhívnám a figyelmeteket, hogy a KM fikázás helyett talán, esetleg érdemes lenne a fent szereplő kérdésre válaszolni, és nem azt leírni, hogy a másik oldal így szar meg úgy lop, hanem a saját edzéseitekről leírni a véleményeteket és tapasztalataitokat, mert így egyenlőre az összes ju jitsus hozzászóló végtelen nagy trollnak tűnik. Egy ilyen vitában nem úgy kell meggyőzni a kérdezőt, hogy leírjuk, hogy a másik divatos fos, ami mindenhonnan lopkodja a dolgokat, ennyi erővel én is írhattam volna, hogy a ju jitsu az első 2 évben szemétszedésre sem jó, mégsem tettem. Írjátok le azt, hogy miért jó a ju jitsu. Kb az egész gyikon ez megy, hogy "melyik a jobb?" kérdésekben (aminek a többsége alapból értelmetlen, mert valaminek a jóságát nem lehet objektívan eldönteni, az aktuális felhasználó számára kell optimálisnak lennie a dolognak, és ezt egyáltalán nem lehet eldönteni kb semelyik sportággal/technikai eszközzel/oktatási intézménnyel kapcsolatban sem) nem azt írják le az emberek, hogy az amit ő ismer miért jó, hanem azt, hogy a másik miért szar, amit meg sem tudnak indokolni értelmesen, mert nem értenek hozzá.
Szóval, írjátok már le, hogy mit tartotok ju jitsuban "alapnak", ami Krav Magában nem tanítanak (mert utóbbiban is ugyanúgy az egyenes ütéstől építik fel a dolgokat, annyi a különbség, hogy a kés és több támadó elleni védekezést nem 3 év után kezdik el oktatni, hanem mondjuk a második hónapban), és hogy mégis mi a jó a ju jitsuban, milyen egy edzés, és milyen szintre jutottatok el x idő után? Mert erre volt kíváncsi a kérdező, de úgy látom csak a "divatmajom" kravmagásokban van annyi értelem, hogy felfogják mire irányult a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!