Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Krav-maga vagy ju jitsu (japán)?

Krav-maga vagy ju jitsu (japán)?

Figyelt kérdés
mindegyiknél heti 2 edzés lehetőség, szerintem még hasonlítanak is. El fogok menni mindegyiknél egy próba edzésre, csak a véleményekre/tapasztalatokra vagyok kíváncsi...

2012. okt. 23. 11:17
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
41%

"de elmond olyan alap dolgokat, ami nem mindenkinek egyértelmű és harcművészeti edzéseken nem mondják el (utcán ne mászkálj kapcunit a fejedbe húzva, mp3-at hallgatva, hanem figyejjé, ha látod, hogy 3 rosszarc közeledik menj át az utca másik oldalára, késes embernek add oda a pénzt/telót ha kéri, annyit nem ér meg"

Ezt mégis miért nem mondanák el harcművészeti edzésen? Ha már jujutsura kiváncsi a kérdező, mivel ez egy alapvetően harctérre kifejlesztett olyan szituációkra alapul mely során az adott illető elhagyta a fegyvereit és körülötte több lehetséges feltételezhetőebn fegyveres támadó található így a harctaktika alapvető része. A bujutsu nem csak a harctechnikát hanem taktikát és elméletet is magában foglal.

Az igazság az, hogy én egyetlen olyan krav maga technikát nem láttam amit ne csináltam volna jujutsu-n , pedig egy időben foglalkoztatott a dolog. (ebbe beletartoznak a pisztolyos gyakorlatok, a szituációs gyakorlatok is). Azzal kiegészítve. hogy láttam nagyon csúnya hibákkal végzett gyakorlatokat amit ha rajtam hajt végre az illető akkor csúnyán porul jár, még úgy is hogy nem használok kontratechnikát.

A krav elleni érveinket körülbelül fél éve untuk meg felsorolni (én utoljára a 2 hét natos krav maga képzéstől szuperharcosá vált ejtőernyős buvárral próbáltam érvelni, de beláttam, hogy felesleges.)

Alapok? Láttam pár kravos srácot úgy mozogni, mint az elefánt, látszot, hogy erősen hiányzik belőlük a fegyveres formagyakorlatok gyakorlásának hiánya. (Nem tanulsz meg egy fegyvert magas szinten alkalmazni, hogy várhatod el, hogy védekezz ellene? Az meg a fegyveres formánál kezdődik). A kihon technikáknak sincs túl nagy foganatjuk a km-ben nyilván a páros kihon gyakorlatoknak konvergál a 0 hoz az önvédelmi értékük főleg japán ülésből, de az tanítja meg a technikai alapelveket illetve biomechanikai alapokat. Ábécé nélkül meg nehéz olvasni meg is látszik jó pár kravoson.

2012. okt. 27. 14:10
 12/20 fhenrir ***** válasza:
Amin én voltam, azon nem mondták. Mindenesetre örvendek, hogy sikerült egy értelmes választ is kicsikarni, valószínűleg azért, mert érdekel a dolog. Budapesten tudtok olyan JJ edzést ajánlani, ami jó, és nem csak a modernebb dolgokkal foglalkoznak (tehát pl. engem érdekelne az is, hogy milyen technikákat alkalmaztak csatatéren régebben fegyveres ellenfél ellen pusztakézzel, ami mostanában nem fordul elő az utcán, de engem érdekel)? Írtad a fegyveres formagyakorlatokat, ezekben milyen fegyverek vannak?
2012. okt. 27. 14:51
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
különböző méretű botok (jo, hanbo, tanbo), hosszú, rövid kard (katana és wakizashi), kötél, kés, pisztoly. A tradicionális fegyverek nyilván az eredeti hakko ryu és daito ryu és az ezeket alapul vevő iskolákban szerepelnek leginkább. De ugye manapság kezd divatba jönni nyugaton a buta sportosítás amiben hülyén nézne ki, ha egy karddal szanaszét szabdalnák a földön fekvő ellenfelet, de sajnos minden megfertőződik és egyre kevesebb helyen lehet harcművészetet tanulni.
2012. okt. 27. 15:12
 14/20 fhenrir ***** válasza:
Kösz az infót.
2012. okt. 27. 15:36
 15/20 A kérdező kommentje:
Na srácok mennyi hasznos info egyszerre...örülök hogy a végére itt a jin jang egyensúly a helyére került. Persze tudom, hogy sosem a technika, mint inkább az egyén a meghatározó, csak pusztán kíváncsiságból kérdeztem. az utolsó 4-5 kommentet külön köszönöm!
2012. okt. 27. 20:05
 16/20 qwertzoo ***** válasza:

Mennyi sok infó? Szerintem épp csak egy csipetnyi.

Krav maga oldalról olvashattunk pár információt de jujitsu felől csak a pocskondiázás ment.

Kivéve neutronlovag utolsó hozzászólását, amiért kapott is egy zöld kezet (egy krav magástó).

Sokkal jobb lenne, ha mindenki arról beszélne, amihez ért, nem pedig arról, amit látott a youtube-on.

Miért jó a krav maga?

-mert oktatnak alapokat

-a technikák egyszerűek, próbálnak az alap (ösztönös) mozgásokra épülni

-mindig a legrosszabat feltételezi, tehát nálad semmilen eszköz nincs és több támadód is lehet valamilyen eszközzel (kés, bot, kö, pisztoly)

-mivel a kés a leggyakoribb és leg észrevehetetlenebb fegyver, ezért az legtöbb technika úgy is működik ha kés van a másik kezében (akár anélkül, hogy tudnád)

-pszichikai felkészítés (ami nem agymosás, hanem megpróbálják előidézni egy valós szituáció körülményeit)

Pl. szituációs gyakorlatokon kőkeményen kell gépelned a párnát miközben ütögetik a fejed, ordibálnak veled, rángatnak, ütnek, majd még a végén meg is forgatnak.

Így iszonyat magas pulzussal, fáradt, remegő kezekkel és lábakkal, agyilag felpörgetve, szédülve kell megoldanod mindenféle szituációkat.

És nem mindenki akar megtámadni, van aki csak tüzet kér vagy ilyesmi, tehát nem indíthatsz mindenki felé egy rúgással.

És láttam én már férfi embert összerogyni, mert egy !45kg-os! lány, kicsit elvesztette a kontrollt ilyenkor.

2012. okt. 29. 01:21
 17/20 anonim ***** válasza:

A késhez. Az egy szép dolog, hogy olyan technikákat gyakorolsz ami kés ellen is működik, igazából a jujutsu lefegyverző technikai alapelvei sem különböznek a pusztakezes technikáktól vagy épp a fegyver típusától, persze vannak olyan részletek amik specifikus helyzetek megkövetelnek. Egy kés ellen jóval zártabb állás szükséges ami védi mind a kezekben futó ütőereket, mind a kritikus belsőszervek lehető legnagyobb részét. Míg egy kard ellen nem igazán tanácsos a kezet felemelni, illetve a technika közben is jóval kevesebb a mozgási szabadságfoka.

DE! Egy közepes késelő ellen egy jól képzett pusztakezes harcosnak is igen kevés esélye van, illetve a technikák legjobban a tiszta dühből történő támadások ellen állják meg a helyüket. Ezért kés ellen nem szokás fegyver nélkül felvenni a harcot, illetve azt az esetet leszámítva, hogy teljesen anyaszült meztelenül mászkálsz mindig van nálad fegyver, ami egy átlagembernek csak ruha az egy harcos kezében fegyveré tud válni. Másrészt meg addig nem állsz bele kés elleni csatába, amíg nem az életedet, családodat fenyegetik halálosan vagy épp "csak" megerőszakolni akarnak.

2012. okt. 30. 11:28
 18/20 fhenrir ***** válasza:

Ajánlom figyelmetekbe Rory Miller: Konfliktus és erőszak című könyvét (ő jj-t tanult), ebből két dolgot szeretnék kiemelni:

- egy képzett rendőr is nehezen tudja elkerülni, hogy a hét méteren belüli késes támadó ne szúrja meg legalább egyszer

- egy átlagemberre leselkedő halálos veszélyek közül az ilyen témájú edzés (akármennyire hatékony is) nem az erőszakos támadást segít legjobban elhárítani, hanem a magas vérnyomást, a stroke-ot és a szívinfarktust, egy edzőtermi edzés nagyon ritkán segít egy erőszakos szituációban megvédeni magad a pszichológiai okok miatt (amire nagyon nehéz gyakorlatot találni, ha valami volt rendőrt vagy katonát sikerül kifogni edzőnek, akkor az valószínűleg tud rá valamit akár krav magás, akkor ju jitsus, de akkor sem fogsz rendesen felkészülni).

Ha nem mászkálsz piálás után éjfél és reggel 5 között egyedül az utcán, vagy nem ülsz be egy lokista kocsmába fradi mezben, akkor nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megtámadjanak, és az ilyen helyzeteket józan ésszel tudod elkerülni.

A lényeg, hogy találj valami király edzőt, aztán az hogy most ju jitsut tanulsz vagy krav magát az már ízlés kérdése. Én tanultam krav magát és most tervezem érdekességképp kipróbálni a ju jitsut, de eddig elég rossz reklámot csináltak neki az itt trollkodó ju jitsusok, akik fikázni mindenki mást nagyon jól tudnak, de az általuk megtapasztalt dolgokat nem tudják leírni (vagy belinkelni egy kérdést, ahol már megtették). Ennek ellenére a kelemen ryut mindenképp kipróbálom egy hónapig, ha király akkor marad hosszú távon, ha nem akkor keresgélek tovább.

2012. nov. 4. 21:56
 19/20 fhenrir ***** válasza:
Azt viszont örömmel láttam, hogy az általam említett könyvben lévő dolgok nagyon jól összevágnak a KM-án hallottakkal, szóval elég nehezen tudom elképzelni, hogy a KM kollektíven szar úgy ahogy van. Én szerettem az edzéseket, és a társaságot is imádtam: volt egy csomó katona és rendőr, akik szerintem elég hamar otthagytak volna minket ha tényleg annyira szar lenne a krav maga, mint az itteni (nem) úriemberek állítják. Egyébként szánalmas, hogy a lassacskán igen terjedelmes irkálásra amit itt toltam, a jj-sek kb akkor fűztek kommentárt, ha tudtak rajta fogást találni, a kérdezőt és az én feltett kérdeseimet meg nagyrészt figyelmen kívül hagyták.
2012. nov. 4. 22:05
 20/20 attackspan válasza:

Kicsit megkésve (talán egy keresgelőnek még segít) , de olvasgatva a válaszokat, elférne egy semleges álláspont, valamint egy saját tapasztalat.

Én nem rég kezdtem el ju jitsura járni. Sokat gondolkodtam azon, hogy mit kezdjek el, de ezt gondoltam testhez állónak, ami be is bizonyosodott.

Nekem nagyon tetszik a fegyelmezettség és a "szellem", ami a dojoban mutatkozik (köszönések, formalitások).

Azoknak ajánlom főleg, akik lelki sérelmet szenvedtek, és helyre akarják rázni a "tönkrement" életüket.

Nem is igazán a harc számít, meg hogy "hogy fogom ezt használni az életben?" Ez a mentális felkészülést segíti, amivel képes vagy legyőzni a stresszes helyzeteket, ha ezen túl vagy akkor jöhetnek a nagyon begyakorolt technikák. Ez, ahogy sokan is írták ember függő, hogy ki mit tud kihozni az adott helyzetből. Ha nem is tudod magát a technikát használni, de megtanulod mivel lehet könnyen fájdalmat okozni, ami nem feltétlenül ütés és rúgás, hanem egy alternatív út a hatástalanításhoz. Ami szerintem meglepődést okoz egy jött-ment kötekedő embernek (ezzel is gyengítve a koncentráció képességét) .

Én ebben hiszek. Nem próbáltam még mást, nem tudom milyenek, biztos sok hasonlóság van a többi ágazattal, nem vitatom.

El kell menni az edzésre, ha szimpi, akkor kezdd el, ha bizonytalan vagy akkor inkább hagyd.

Ez nem versengés a harc nemei közt, hanem ki mennyire tudja magáénak azt a harcművészetet, vagy küzdősportot.

2014. szept. 19. 00:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!