Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A Ju-Jitsut és az Aikidót...

A Ju-Jitsut és az Aikidót érdemes egyszerre csinálni?

Figyelt kérdés
Nagyon tetszik, mind a kettő! Azt is tudom, hogy az aikido a ju-jitsuból fejlődött ki. Viszont az igaz, hogy aikidóban marha lassan lehet fejlődni. Most hogy csináljam? Nyomjak 3 évig ju-jitsut és utána a ju-jitsu MELLETT kezdjem el az aikidót vagy rögtön egyszerre kezdjem a kettőt?

2012. ápr. 28. 19:24
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

A judo az egyik legjobban kidolgozott rendszer. Menj le egy judo edzésre és próbáld ki. Egyébként a judo (kata) tartalmazza a ju jitsu összes használható technikáját, a karfeszítéseket stb. is. Menj le és próbáld ki!

10 év aikido, 5 év karate, 38F

2012. máj. 5. 22:44
 12/24 anonim ***** válasza:

"A judo az egyik legjobban kidolgozott rendszer. Menj le egy judo edzésre és próbáld ki. Egyébként a judo (kata) tartalmazza a ju jitsu összes használható technikáját, a karfeszítéseket stb. is. Menj le és próbáld ki!

10 év aikido, 5 év karate, 38F"

Nagyon el vagy tévedve. A judo egy egyszerű lebutított, hogy könnyebben el lehessen adni. Harci értéke nulla. Az alap judo-s lefogások akkora hibákat tartalmaznak amiket egy harcos nem engedhet meg magának. Pl miközben az összes végtagja le van foglalva az ellenfélnek szabad az egyik keze abból a megfontolásból, hogy sportot lehessen belőle csinálni. Mert azzal a szabad kézzel judoban nem tanulják meg kinyomni a másik szemét vagy felnyúlni a másik orrába, de egy képzetlen ember is rögtön ehhez fog nyúlni.

2012. máj. 6. 10:06
 13/24 anonim ***** válasza:

Először is te egy versenyjudósnak nem fogod kinyomni a szemét, mert nem jutsz el odaáig. Abban igazad van, hogy a versenyjudo egy kicsit irreális (nem védik a fejüket stb.) de ez könnyedén korrigálható, míg a küzdőérzékük aligha pótolható. Jitsut még nem próbáltam (csak láttam, hogyan edzenek), és mit mondjak, olyannak tűntek, mint a mesebeli kacsa: tudnak úszni is, repülni is meg futni is, de vesd össze a hallal, sassal és szarvassal... Ha mindent tudni akarsz, menj el bokszolni és judózni vagy BJJ-zni, és nem fogja senki sem "kinyomni a szemedet"...

Amúgy te vagy borzasztóan eltájolva a judóval kapcsolatban, a judo kata az ütések, rúgások, karfeszítések teljes arzenálját tartalmazza, MINDEN van benne, ami a jitsuban, nézz utána egy kicsit! Judo kata vagy jiudo néven pl.

2012. máj. 6. 11:29
 14/24 anonim ***** válasza:
A hal a szarvas meg a sas példát ott hibás, hogy a jujutsu az alap Japán harcművészet mind a judonak, mind az aikidonak a forrása. Mind a jujutsu egy részét ragadták ki és fejlesztették, a judo alapjában küzdősportnak készült így a sportban biztonsággal adaptálható részekre koncentrál, az aikido a személyiségfejlesztésre és a művészi mozgásra. Sokkal életszerűbb példa lenne őket a törött szárnyú madárhoz hasonlítani.
2012. máj. 6. 13:22
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Attól hogy egy szem kata tartalmaz ütéseket rúgásokat és feszítéseket, még vajmi kevés önvédelemre. A goshin jitsu no kata tényleg nagyon érdekes, é sokféle támadásra kínál egy-egy megoldást. Azonban egy támadásra több-száz lehetséges védekezés létezik, ennek a judo kata csak a töredéke. Ezenfelül a judo-dok nem ismerik az igazán sunyi technikákat. Az ujjfeszítéseket, az ideg- és életpontok támadását. Továbbá nincsenek benne megfelelő számban variációk fegyveres támadásra. Egy átlagos judo-s nem fog tudni jó csuklódobást dobni, nem képes jól kivitelezni egy ikkyo-t. Ez nem azért van, mert béna, hanem mert egyszerűen erre nem koncentrálnak, nem kimondottan része az oktatásnak. Főleg a magyarországi dojokban nem. A judo-s eljut addig, hogy ledobja a másikat a földre. És? Ippon, megnyerte. Maximum földharc, de azzal nem lehet előkészíteni pl egy megkötöző vagy bilincselő technikát. Nem ismeri a leszorító kulcsokat, átforgatásokat, rögzítéseket. helyette inkább lemegy mellé a földre tusakodni, és ugyanott vannak, ahol elindultak, ahelyett, hogy gyorsan lezárná.Nem mondom, hogy nem gyakorlatias a judo, de túlságosan szabályok közé van szorítva (a jitsu-hoz képest). Az meg hogy tartalmazza a kata az összes használható feszítést... Nagyon el vagy tévedve. Judo-ban nincsenek kontratechnikák, sem mentések (amikor valamit elcseszel, de rögtön egy másik kombinációval ugyanoda eljutsz).

"A ju jitsusok nem tanulják meg rendesen a technikákat, hasonlíts össze a youtube-on egy aikidós és egy ju jitsus shiho-nagét stb."

Kérlek. Nem csak, hogy megnéztem, ki is próbáltam. Az Aikido-s szépen megcsinálja a feszítést, majd elengedi, és hagyja, hogy a kedves delikvens egyensúlyát elvesztve elessen. S ju jitsu-ban kicsit "rásegítünk" a földrevitelre, magyarán a feszítésnél fogva belepasszírozzuk a földre. Voltam aikido edzésen, és hát szegény aikido-sok igencsak fogták a kezüket a "nem rendes" shiho nage-m után. A csuklódobás ugyanez, úgy leteremtettem őket, hogy csak nyekkentek. És mindez nem azért történt, mert állat módjára teljes erőbedobással csináltam. korántsem. Egyszerűen csak a ju jitsu-s technika lehet, hogy nem tűnik olyan "rendesnek" és szépnek, ugyanakkor hatásosabb, és nagyobb pusztítást végez.

"Persze a ju jitsuban van valami ütésnek nevezett bohóckodás, ami sehol sincs egy boxoló tudásához képest"

Akkor a te logikádra levezetve: persze a judo kata-ban vannak feszítések, de az csak bohóckodás egy ju jitsu-s tudásához képest. Azt meg megjegyezném, hogy a boxolónak nagyon jó a kéztechnikája (ezt soha nem is firtattam) de rúgni nem tanul meg. Márpedig az én ju jitsu-n tanult "bohóckodós" combrúgásomat még a thai box-osok is elismerték (sparringoltam velük, meg rugdostunk kicsit pajzsra).

Az a "kifinomult" judo amiről te beszélsz, még az eredeti Kodokan Judo volt. Azonban a mai verseny-centrikus, eltorzult világban a kodokan nyomait már japánban se nagyon találod. Amúgy meg Kano Jigoro-nak esélye se lett volna a ju jitsu mester Takeda Sokaku ellen, ezzel ő is tisztában volt. A híres Shiro Saigo is egy ju jitsu technikából alakította ki a yama arahi technikát, amivel legyőzhetetlenné vált. A Kodokan Judo-sok csupán azért győzték le a ju jitsu-sokat, mert életbe léptek a szabályok közé szorult mérkőzések. A jujitsu-sok nem tudtak mit kezdeni a sok, emberi biztonságot óvó szabállyal, korlátozással.

Nekem semmi bajom a judo-val, sőt, azzal kezdtem, mielőtt váltottam volna a ju jitsu-ra. De nem hinném, hogy a judo kifinomultabb, vagy hatékonyabb lenne a ju jitsu-nál. A judo azért jött létre, hogy továbbvigye, és népszerűsítse a szamuráj kultúrát. A ju jitsu nyers és halálos, ez a polgári békés felfogásba nem fért bele, továbbá a judo sokkal alkalmasabb volt az oktatási rendszerbe való integrálásra. Most gondolja bele, ha az olimpián ju jitsu elfogadott sport lenne. Úgy nézne ki, mint egy MMA mérkőzés...

2012. máj. 6. 14:37
 16/24 anonim ***** válasza:

Mindennel egyetértek, amit fentebb írsz, csak hozzátennék egy dolgot. Régen a harcművészet = kata gyakorlás volt, ezen változtatott a judo, helyesebben Kano. Ma már a ju jitsu sem az, ami 200 évvel ezelőtt volt, hanem egy modern harcművészet, nem? Előnyben vagy, nem próbáltam. Én azt a következtetést vontam le az elmúlt években, hogy az európai boksz + birkózás, meg a muai thai, BJJ és judo a legjobb küzdőrendszerek, mégpedig azért, mert valódi (és verseny-)harcra optimalizáltak, rendes tanulási görbéjük, kidolgozott módszertanuk stb. van.

Az aikidóról annyit mondok csak, hogy bármilyen gyönyörű is elméletben, a gyakorlatban ha az uke visszahúzza a könyökét, akkor a technikák 99%-ának annyi.

A jitsut nem akarom támadni, mert nem próbáltam.

2012. máj. 6. 15:27
 17/24 anonim ***** válasza:

Ha nem akarod támadni, akkor eddig mit csináltál? És igen, katákat tanítottak, de a tradicionális stíluskban a kata nem azt jelenti amit ma. Ami régen kata volt, az ma egy technika. A judo-ban egy önvédelmi kata van. A daito ryu jujutsu első szintjéhez 118 "kata" ismerés szükséges.

Amúgy manapság a ju jitsu-ban is vannak versenyek, ezek még némely MMA mérkőzésnél is hevesebbek:

http://www.youtube.com/watch?v=ITmDdJgI6Nw

A katonaságnál is (akár NAVY Seals, akár magyar kézitusa) alkalmaznak ju jitsu-t. Judo-t BJJ és Thai Box-ot azonban nem. Amiket felsoroltál, valóban küzdelem-centrikusak, mert versenysportok. De nem közelharcra, önvédelemre lettek kialakítva. Igen használható önvédelemre, én ezt nem mondtam. De közel sem ad olyan széles technikai repertoárt a judo mint a ju jitsu például... (ugyanez igaz a Muay Boran és Muay Thai kapcsolatára is)

2012. máj. 6. 15:48
 18/24 anonim ***** válasza:

Eddig szimplán elmondtam a véleményemet. De nem akarok trollkodni.

Viszont nézd meg ezt a videót:

http://www.youtube.com/watch?v=sUyHbFGDPb0

Látod, erről beszélek! Ez az aikidóban egyértelműen súlyos hibának számítana, mivel amikor fordul, hátra engedi a kezét a feje mögé. Az uke simán behúzza a könyökét és lerántja, és ezzel vége a technikának. De a ju-jitsusok így csinálják, sok videón láttam már és élőben is. Folytathatnám más technikákkal is, a benyomásom ezekről egyértelmű: mint a kacsa. Nézz meg egy rendes (aikidós) shiho nagét, hogy csinálják: a tori végig a homloka előtt tartja a kezét, az uke szinte kifeszül rá, nem tudja a kezét visszahúzni akkor sem, ha akarná.

Na de tényleg nem akarok trollkodni, elmondtam a véleményemet, azután mindenki csinálja azt, ami tetszik neki. Én is 10+ évet beleöltem az aikidóba, és most nem tudnám megmondani, hogy megbántam-e vagy nem, ez van, ezt kell szeretni. (Judo és boksz jobb lett volna, de akkor még azt hittem, az aikido a legtökéletesebb harcművészet -- mert a karatésok között ez volt az általános benyomás, meg ezt mondja az urban legend, meg túl sok Seagal filmet néztem... :)))

2012. máj. 6. 17:37
 19/24 anonim ***** válasza:

Nézz meg egyfajta shiho-nagét, az irányát lehet vitatni, csak azt figyeld, hogy a tori nem veszíti el a kontrollt (nem engedi hátra a kezét a válla vonalába, a feje mögé, és az uke szinte kifeszül rá).

http://www.youtube.com/watch?v=Oex5jstvPLc&feature=related

2012. máj. 6. 17:41
 20/24 anonim ***** válasza:

... és akkor már nézzétek meg ezt is, ez is judo!!! Nem is akármilyen.

http://www.youtube.com/watch?v=FTAf1A1MYgw

Röviden ennyit arról, hogy a judo egyenlő lenne a versenyjudóval, vagy hogy a judóból hiányoznának a hagyományos feszítéses technikák.

2012. máj. 6. 17:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!