Kyokushin Karate vagy ThaiBox?
Na most attól függ, hogy mi a célod. Versenyezni, utcai önvédelem, harcművészetet űzni hobbiból, megtanulni kőkeményen verekedni, vagy csak egyszerűen sportolni, mozogni? Sportolásra, mozgásra kiváló, mindkettő. Versenyezésre, szintén mindkettő jó.Önvédelemre igazán egyik sem jó, arra ott a defendo vagy krav maga. Ha csak harcművészetet akarsz kompletten (pl: nem csak a harc része érdekel, hanem a formagyakorlatok, filozófiai része is), akkor inkább karate. Ha kemény verőlegény akarsz lenni akkor thai box (bár erre szerintem a kempo jobb, de ez csak az én véleményem).
Szóval döntsd el.
Igen,jó lenne tudni a célokat.
Kyo helyett kempóra mennék,ha már karate.
Thai boksz helyett meg ökölvívni-főleg ha totál kezdő vagy-vagy francia bokszolni.Utóbbi hasonló a tb-ra csak lényegesen jobb a mozgáskultúra és komolyabban foglalkoznak a kéz technikával,elmozgással.
az ilyen önvédelmi rendszerek viszonylag rövid idő alatt adnak egyfajta alapot. konkrét szituációkra készítenek fel (én úgy tudom) a reklámjuk meg.. valamiért elég jó.
a gond szerintem a korlátozottságuk, összeollóznak pár technikát innen-onnan, és mindenféle alap nélkül bizonyos elveket követve használják őket. na most ez valameddig oké, mert ahhoz nem kell sok képesség, hogy kitoljuk valakinek a szemét, addig amíg az a valaki nem gondolja úgy, hogy inkább elhajol és előbb szétmetszi a kezünket, majd (ha már a lendület megvan) akkor a torkunkat. na itt halt meg az önvédelmi rendszeres, akinek a harcművészetekről lövése sincs, csak néhány technikát ismer és fegyvert..
de az átlagembereknek egy harcművészet bőven túlmutat a befogadóképességükön, a képességeiken, így ezek a rendszerek valók nekik meg a katonáknak :)
Aczél, egyet értek a fent leírtakkal, egyetlen kivétellel. A katonák is harcművészetet tanulnak, mert mint azt te is tudod, a harcművészet elsősorban nem önvédelmet, hanem közelharcot oktat. A katona pedig egyértelműen nem megvédeni akarja magát, hanem az ellenséget bármilyen eszközzel megölni.
Amúgy ismerek egy a honvédségnél magasan elismert katonai közelharc kiképzőt, aki csak értetlenül áll és a fejét fogja az ilyen kraw magákon. Mondjuk meg tudom érteni, én is bepöccennék ha a fél életem a közelharci módszerek kidolgozásával tölteném, erre meg jönnek ezek az izraeliek és egy szempillantás alatt átalakítják a katonai kiképzés anyagát kraw magára...
nem olvastam vissza az egész előző kommantemet, de nagy egyetértés lehet.
én továbbta is úgy gondolok az alakalmazott harcművészetekre, hogy az elelnséged megölését szolgálják. pont. ha a katonák ezt tanulják, nagyon helyes.
régen is a katonák gyakorolták, csak akkoriban ugye egész már volt a harctér..
egyébként a hétköznapokon a béke eszközeként tekintek a harcművészetekre. ugyanis egy harcművész tisztában lehet vele, hogy aminek az örököse, amit tanul, az sok100 év szenvedés, háború és áldozatok árán érte el a mai formáját, és ezért úgy gondolom, hogy egy hozzám hasonló is, aki nem élte meg a háborút, de megtanulja értékelni a békét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!