Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » A lovaglás segíti a gerincferd...

A lovaglás segíti a gerincferdülés javulását?

Figyelt kérdés
már 9 éve intenzíven versenyszerűen lovagolok és nemrég azt mondta az egyik orvos ismerősünk hogy nem tesz jót a gerincemnek a lovaglás és hogy hagyjam abba,de sajnos ez nem megy ilyen egyszerűen mert van két lovam és ha nem lovagolok őket el kell adni és nekem is rossz érzés ha nem csinálhatom azt amit nagyon nagyon szeretek
2010. nov. 11. 19:56
 1/3 anonim ***** válasza:

A gerincferdülést az tudja segíteni, ha a hátizmot erősíted a gerincoszlop terhelése nélkül. Azaz úszol.

Vagy, ha megerősíted a tartást (kipányvázod) magadat, azaz fűzőt hordasz.

A lovaglás a folyamatos "ütésekkel" nem sokat segít a hátproblémáidon sajnos.

2010. nov. 11. 20:23
 2/3 anonim válasza:
66%

"A lovaglásnak a gerincferdülés ún. relatív ellenjavallata, tehát minden eset egyedi mérlegelést igényel. Az orvosi vizsgálat és / vagy gyógytornásszal való konzultáció alapján a teljes tilalom, a „megengedés” és a kifejezett javallat egyaránt elképzelhető. A páciens életkora, az elváltozás típusa, súlyossága, progressziója stb. dönti el, hogy a fentiek közül melyik lesz az irányadó orvosi (vagy az erre támaszkodó fizioterápiás) szakvélemény."

"Kézenfekvőnek tűnhet, hogy hasznos, hiszen a lovaglás igénybe veszi a hátizomzatot (is).

A válasz azonban mégsem ilyen egyértelmű. Mindenképpen tisztázandó, hogy milyen fajta és milyen súlyosságú gerincferdülésről

van szó. Előrehalad vagy stagnál a folyamat? Tudja a beteg korrigálni a testtartását, vagy nem? Egyedüli tünet, vagy pl. egy neurológiai kórkép kísérő tünete? Nagyon körültekintően kell eljárni, mert bizonyos esetekben a gerincferdülés a gyógylovaglásnak

egyenesen ellenjavallata, rosszabbodhat tőle. Viszont előfordul olyan is, hogy tulajdonképpen nem strukturális elváltozásról van szó, vagy ha mégis, az nem súlyos, ill. a gyermek csak hanyag tartású, és ez utóbbi két esetben a lovaglás nagyon hasznos kiegészítője az iskolai testnevelésnek, gyógytestnevelésnek vagy úszásnak. "

2010. nov. 12. 03:42
 3/3 anonim válasza:
Én nekem is van egy kicsi gerinc ferdülésem, de közben lovagolok, úszok is. Az úszás tényleg jót tesz, és ha még nem olyan súlyos akkor szerintem ez így rendben lesz.
2015. febr. 14. 22:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!