Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Mi a sprintfutam a forma1-ben?

Mi a sprintfutam a forma1-ben?

Figyelt kérdés
Mi a sprintfutam? Mire szolgál? Lehet vele pontokat szerezni? Miért van kevesebb szabadedzés ilyenkor?

2023. júl. 1. 16:24
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Két éve kitalálták, hogy már a pénteki nap is izgalmasabb legyen, hogy néhány hétvégén kipróbálnak egy ún. sprintfutamos versenyt. Ez akkor úgy nézett ki, hogy pénteken első szabadedzés majd egy időmérő. Szombaton második szabadedzés, majd az időmérő eredménye alapján egy harmad távú rövid verseny, a sprintfutam. És vasárnap a sprint befutója alapján állnak majd fel a versenyre.

Az bejött hogy a pénteki napra is már többen váltottak jegyet, ellenben a sprintfutamok nem lettek olyan izgalmasak, mint remélték. Az volt az elképzelés, hogy egy rövid versenyen nem lehet akkora előnyöket kiautózni, plusz ha az időmérő nem is sikerült tökéletesen, a versenyzők motiváltak lesznek támadni és pár pozíciót nyerni a vasárnapi futamra. Viszont mivel nem csak nyerni, bukni is lehetett nyilván, a többség inkább csak biztonságosan körözgetett, igyekezve megőrizni a már megszerzett rajtpozícióját. Plusz másik nagy hibája volt a rendszernek, hogy a szombati szabadedzésnek nem sok értelme maradt, hisz érdemi változtatást a pénteki időmérő után életbe lépő parc fermé szabályok miatt nem lehetett eszközölni az autókon.

Erre idén úgy módosítottak, hogy a szombati szabadedzés helyett tartanak egy rövidített időmérőt, az határozza meg a sprint rajtsorrendjét, és a sprint befutója nem számít majd bele a vasárnapi sorrendbe. Vagyis több kockázatot lehet vállalni, hisz ha vissza is csúszol vagy ki is esel, nem fogsz emiatt vasárnap hátrébbról rajtolni, csak a sprintfutamon buksz pontokat. Plusz a korábbi első három helyezett helyett mostmár az első nyolc kap pontot a sprintfutamon.

Vagyis, ezeken a hétvégéken pénteken van az időmérő, vasárnap a futam, a szombati nap pedig egy teljesen különálló miniversennyé alakult egy önálló rövidített időmérővel és rövidített versennyel. Ami összességében túl sokat nem oszt, nem szoroz, de adott esetben az a plusz 1-8 pont is beleszólhat a pontversenybe. És a nézőknek is megéri már péntektől kedzve odafigyelni.

2023. júl. 1. 18:10
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a magyarázatot!
2023. júl. 1. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!