Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Szerintetek Suhajda Szilárd...

Szerintetek Suhajda Szilárd meghalt?

Figyelt kérdés

[link]

Már 3 órája kitették, hogy 8 órája semmi hír felőle, tehát már lassan egy fél napja nincs hír felőle.

Korábban (magyar idő szerint 18:18-kor) egy külföldi hegymászó aki szintén próbálkozott a csúcs elérésével, csak ő még lentebb volt kiírta, hogy borzalmas vihar volt és fontosabbnak tartotta az életét így visszafordult és hozzátette, hogy tudja van aki fent ragadt a 4es táborban, ők valószínűleg ott fognak halálra fagyni és nem szívesen lenne ott velük.

Na de viszont még mindig nincs hír affelől, hogy egyáltalán a 4es táborba visszajutott volna e.

Mit gondoltok? Mennyi esélyt láttok arra, hogy épségben van?

2023. máj. 24. 23:31
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
93%
Hát igen ezzen a ponton ez már sajna tényleg nem pesszimizmus, hanem gyakorlatilag tény...
2023. máj. 26. 19:59
 22/31 anonim ***** válasza:
95%

Igazából már 24 órával ezelőtt is szinte 0 % esély volt arra, hogy életben van, ahogy tegnap is írtam (14). Gyakorlatilag már tegnap délben vissza kellett volna érnie 4-esbe.

Egy ilyen mászás órára pontosan lemodellezhető, főleg oxigénpalack nélkül nincs benne túl sok mozgástér, változó. 8000 m felett van 24 órád. Ha addig nem érsz vissza, a szervezeted feladja.

Szilárd viszont már akkor bajban volt, amikor az optimálishoz képest 5-6 órás csúszásban volt, és az addig megtett tempójából is arra lehetett következtetni, hogy folyamatosan lassul. Azzal, hogy továbbment, gyakorlatilag aláírta a halálos ítéletét.

Sajnálom, tényleg.

2023. máj. 26. 20:19
 23/31 anonim ***** válasza:
93%

+ most mondták a világklasszisok, hogy nem volt még ennyire hideg az everesten.

Szóval fix, hogy megfagy ha most is élne.

2023. máj. 26. 21:28
 24/31 anonim ***** válasza:
95%

fb-ről masoltam:

durva fordításA mentőcsapat Nepál egyik legjobbja. Moro Simone pilóta reült a Téli K2-t megmászó Gelje Sherpával, Mikel Sherpával - frissen Carlos Soria Dhaulagiri mentéséből - és egy harmadik meg nem nevezett sherpa mászó a 6400 méteren lévő 2-es táborba ment. Már akklimatizálódtak és oxigén támogatással másznak. A 3 sherpa gyalog megy felfelé és hamarosan el kell érniük a Hillary lépcsőt.

Ez a második 8000 méter feletti mentése Geljének, amit mostanában csinált az Everesten. Múlt héten, ő csúcstámadásra vezetett egy csoportot, amikor talált egy beteg hegymászót a hóban elhagyatva.

" Én azt a döntést hoztam, hogy a saját klienseimet töröltem a csúcstámadásról, azért hogy lehozzam a mászót biztonságba, mielőtt ott fent egyedül meghal." írta a közösségi médiában. "Én lehoztam őt biztonságban a 4-es táborba". A mentőcsapatok onnan vitték el.

Itt egy videó ami mutatja Gelje képes ilyet megtenni, és miért is ő a mai sherpák egyik legerősebbike.

video

Mindeközben Moro a hegy felső részét kutatja át, megróbálja kiszúrni suhajda Szilárdot rajta. Meg szeretnének arról bizonyosodni, hogy még mindig ugyanazon a helyen van-e, mint tegnap volt.

Szilárdot "szerencsétlen" állapotban találták meg

Shujada Szilárd otthoni csapat tegnap azt jelentette, hogy egy hegymászó csapat felismerte a magyar mászót a Hillary Lépcsőnél. Imagine Nepal vezetője Mnigma Gyalje Sherpa, akit Mingma G-ként ismernek azt mondta ma az Explorerswebnek, hogy ktéségkívül a csapata (célja) része volt, hogy megtalálják Szilárdot. Amikor Mingma G tegnap nyilatkozott, azt mondta hogy az ő mászói nem láttak semmit, de ő az alaptáborból korrdinált és nem volt teljesen tudatában annk, hogy mi a helyzet fent a hegyen a magas részeken.

A csoport kétfelé vált. Két kliens és négy sherpa 7:30 és 8:30 között a csúcsra ment, de a második csoport sherpa, akik egy 60 éves kínai nőt vezettek, sokal lassabban haladtak.

A kínai kliens megállt a Hillary Lépcsőnél, kijelentve, hogy képtelen folytatni. Közelben ők látták Szilárdot, aki néhány letjelet mutatott.

" Ő messze volt az ösvénytől és szerencsétlen állapotban magyarázták el később Mingma G. sherpái a hegyen.

"Három sherpám még mindig azzal küzd, hogy lehozzák a klienset, aki hóvakságtól szenved mondta el.

Jelenleg, a kínai nő és a serpái a Loccse 4-es táborban vannak, épp csak az everest 4-es tábora alatt.

forrás: [link]

2023. máj. 26. 22:30
 25/31 anonim ***** válasza:
95%

Sajnos a mentőcsapat nem találta meg és már abbahagyták a keresést, többször átfésülték a Hillary lépcső környékét, de sajnos semmi nyoma nem volt sehol.

Még azt tervezik, hogy 28-án helikopterrel felmennek a 2-es tábor környékére és átnézik a területet fentről, hátha arra zuhant.

2023. máj. 27. 14:05
 26/31 A kérdező kommentje:
Valószínűleg betemette egy lavina szóval kétlem, hogy megtalálják.
2023. máj. 27. 14:36
 27/31 anonim ***** válasza:
100%

Értelmetlen halál.

És nem, nem a sport ellen vagyok, az oxigén nélküli mászást nem tudom elfogadni. Egy grammal sem lett volna kevesebb a szememben, ha palack használata mellett mássza meg az Everestet.

RIP

2023. máj. 27. 14:52
 28/31 anonim ***** válasza:
100%
Igen, meg…
2023. máj. 27. 20:22
 29/31 anonim válasza:
28%
Nem bunkóságból de így jár.tudta hogy mivel jár.
2023. máj. 29. 20:45
 30/31 anonim ***** válasza:
92%

De most technikailag magyarazza mar meg nekem valaki mert nemigazan értem.

Van ugye ez az oxigén nélküli ,egyedül mászás.Alpesi maszasnak hívják.Nomost mik azok a jelek ,vagy honnan a f.szbol tudja a mászó, hogy pld "na most vissza kell fordulnom."

Tehát mi az a támpont amit figyelembe vesz?

Vagy semmi,hanem csak megy előre , és egyszer csak elkezd fulladni és ez a jel??

Mert tegyük fel a csúcs előtt 200 méterre érzi hogy nem birja tovább.Kéne az oxigén!De akkor hiába fordulna már vissza mikor a lefele útat ami jó sokáig tart,se birja már ki.

A másik meg azt irják hogy teljesen tudatmódosulás következik be az oxigenhiánytól.Akkor meg ha nemis tud dönteni helyesen, hogy döntene már hogy "most le kell mennem!!"

Ennek semmi értelme így.

Én ezt nem értem.Ez az egész egy fa$$ág!!

2023. máj. 30. 15:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!