Érdemes lenne MMA-t tanulnom?
18 éves vagyok, már egy ideje kondizom, de nem érzem, hogy ez túl sok robbanékonyságot adna, és a súlyzós edzéseim nagyon sok izomcsoportot hagynak képzetlenül. Szóval kissé most is törékenynek érzem magam, hiába az izomtömeg.
Elkezdenék egy küzdősportot, történetesen az MMA-t, de vajon érdemes belefognom az alábbiak fényében?
- nem versenyeznék, csupán edzeném magam. Robbanékonyabb, rugalmasabb akarok lenni, és szeretnék szerezni valami alapvető önvédelmi képességet, ha - az ég ne adja - verekednem kéne.
- szeretném elkerülni a fejsérüléseket az edzések során, amennyire lehet.
- idő híján, kondi mellett csupán heti egy edzésre mennék, azt viszont nagyon keményen szeretném végigcsinálni.
Nektek mik a tapasztalataitok? Versenyzési szándék nélkül, önfejlesztésre alkalmas az MMA?
Köszönöm!
10
Értelek, tehát akkor ha egy adott illető amatőr MMA SZABÁLYRENDSZERŰ versenyeken szeretne indulni, akkor nem az a menete, hogy testalkattól, képességeitől/affinitástól, mentalitástól, habitustól függően egy erős középszinten (legalább) elmélyedjen egy állóharcos vagy testharcos/földharcos stílusban, majd a már rendelkezésre álló, erős alapjait egészítse ki az "alapstílusa" ellentettjével. (Grappler állóharcos stílussal, striker pedig földharcos stílussal...)
Kérlek, ne haragudj ha butaságot írtam, soha nem vettem részt MMA szabályrendszerű versenyen, csupán jártak le hozzánk olyan srácok, akik már igen és tőlük így lehetett látni.
Megtennéd nekem, hogy felvilágosítasz, hogy akkor mi módon kellene MMA szabályrendszerű versenyekre szalonképes "küzdőstílust" összekombinálni?
Válaszodat előre is köszönöm.🙂
11:
"Megtennéd nekem, hogy felvilágosítasz, hogy akkor mi módon kellene MMA szabályrendszerű versenyekre szalonképes "küzdőstílust" összekombinálni?"
Ezt úgy tudod, ha lemész normális MMA klubba és ott az edzők (az már régen rossz klub, ahol csak egyetlen egy edző van) előzetesen felmérik a tudásodat. Ez alapján lesz képük milyen alapod van és ez alapján mit kell még fejlesztened. Emiatt van az, hogy sok helyen totál kezdőket is várnak, mivel alapból állóharcos és földharcos edzőjük van, annyi, hogy az elején ezekre külön ráfekszenek (értsd: ha heti 3 edzés van normál esetben, ebből 1 külön állóharc, 1 külön földharc és egy kombinált, MMA edzésed lesz).
De tételezzük fel te rendelkezel Muay Thai (normális, nem az a gagyi maszlag Kick Boksz utánzat, amit idehaza előszeretettel szeretnek előadni), akkor, ha lemész egy MMA klubba elkezdenek téged földrevitelekre és földharcra tanítani.
Brazil Jiu Jitsunál fordítva. Ott állóharcra és földrevitelekre tanítanak meg (az a pár alibi földrevitel, amit Graciek hajlandóak voltak még bent hagyni mostanra nem sokat ér már a mai világban).
Sokáig lehetne fűzni, de már rég elmúlt az a világ, hogy csak fogod, tanulsz mondjuk Muay Thait meg BJJt, aztán mész MMA versenyekre. Ez csak Shamrockék idejében működött (Ken Shamrock volt az egyik, aki két stílust kezdett tanulni és úgy ment MMAzni), azóta alapból annyira le van szabályozva az MMA, hogy sok technika nem is engedélyezett, amit bizonyos küzdősportoknál/harcművészetnél tanulsz.
Meg már amatőr versenyeknél is már csak MMA klubok nevezhetnek be téged.
12
Először is, köszönöm szépen a felvilágosítást, ìgy már értem. Soha nem jártam MMA jellegű edzésekre, tapasztalatom sincsen ezzel kapcsolatban, illetve nem is terveznék, ahhoz már öreg vagyok, és rozzant.
A muay hazai oktatása a legtöbb helyen valóban csapnivaló (csakúgy, mint a karate, kungfu, stb.) edzések színvonala. Viszont, ugyanúgy találhatsz kivételt, én Tatabányán, Bányász Adriánnál jártam kis ideig muay thai edzésre, ő azért rendszeresen járt ki Thaiföldre edzeni, a tanítványai közül is jópáran meccseltek kinn. Számomra (nem igazán vagyok jártas a muay-ban, mint mondtam néhány hónapot volt szerencsém csupán lejárni a munkám okozta időhiány miatt) elég hitelesnek tűnt az edzés, nem "gagyi kickbox maszlag utánzatnak"...plussz azért, Adriánt Thaiföldön is ismerik és elismerik, ne haragudj, de megnézném a GYK szakértői közül ki érte el csupán a negyedét annak, amit mondjuk ő elért. Tudom, hogy konkrétan nem az általa tartott edzésekre céloztál, nem vitázni szeretnék veled ezen témában, csupán kivételként írtam le, hogy ilyen is van azért.
Egyébként neked mi a véleményed ezekről az MMA jellegű edzésekről itt Magyarországon, mennyire színvonalasak szerinted? (Ha esetleg jártál már lenn ilyen jellegű edzésen)
13:
Nem, nem csak Magyarországon csapnivaló a MT oktatás, hanem szerte a világban. Ahogy írtam sok helyen azt csinálják, hogy a Kick Bokszba beleraknak pár MT technikát és kész, aztán eladják Muay Thai néven.
Thaiföld se biztosíték már a minőségre. Ott is már a nagyobb kluboknál ez megy, annyi különbséggel, hogy ott több MT technikát raknak bele. Tényleges MT klubot meg úgy kell keresgélni ahova tudnál menni, mert sok helyre nem tud menni a "nyugati turista", mert nem beszél senki angolul az adott klubnál.
Sokan már emiatt inkább mentek Kambodzsába Kun Khmer-t tanulni. Ez lényegében Kambodzsa Muay Thaija, pár dologban tér el az MT-től. Meg jóval olcsóbb is tud lenni egy edzőtábor, mint Thaiföldön ugyanolyan vagy jobb színvonalon. Mert Thaiföldön is sok helyen már csak a pénzlehúzás megy a nyugati turista barát kluboknál.
"Egyébként neked mi a véleményed ezekről az MMA jellegű edzésekről itt Magyarországon, mennyire színvonalasak szerinted? (Ha esetleg jártál már lenn ilyen jellegű edzésen)"
Változó színvonalúak, itt is meg kell találni a jó edzéseket. Még mindig szerintem gyerekcipőben jár idehaza az MMA edzési lehetőségek. Nagyvárosokban nem tudom mi a helyzet, mert nem nagyvárosi vagyok, de vidéki kisebb városokban még mindig nehéz találni normálisat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!