Kezdőoldal » Sport, mozgás » Extrém sportok » Taekwondo vagy Japán jujutsu...

Taekwondo vagy Japán jujutsu a jobb harcművészet? Melyikkel tudja magát valaki jobban megvédeni egy támadás esetén?

Figyelt kérdés

2021. jan. 8. 20:16
1 2 3 4 5 6
 11/51 A kérdező kommentje:

22 éves vagyok. Nem akarom komoly eredményeket elérni... Csak hobbi szinten érdekel, de szeretek hobbi szinten is jól teljesíteni.

12 éves koromtól kezdve 17 éves koromig saolin kungfuztam, abban a tekintetben nem volt gyakorlati haszna, hogy nem tanultam meg magamat megvédeni, viszont csak 5-en voltunk tanítványok és az “edző” nagyon szigorúan betartatta velünk az alapállásokat, sokkal megterhelőbb volt már az önmagában mint mondjuk egy nap a konditeremben (2 éve kondizom, pontosabban kondiztam 2019-ig), a tartásom nagyon sokat javult annó és hajlékony is lettem. Persze tudom, hogyha valaki nem próbálta, akkor nehéz elhinni, hogy mennyire megterhelő.

Igaz mi sok órát nyomtuk, volt olyan nyári hétvégéken hogy napfelkeltétől, naplementéig.

Viszont az életforma, meg a vallási része nem jött be nekem.

Mert azzal is foglalkoztunk, meg az egész kultúrával.

Időközben, a japán kultúrát közelebbinek érzem magamhoz, szóval az nem baj ha egy kicsit az is jelen van, de főleg a harc érdekel.

Jelenleg 6 órát dolgozom naponta, szóval ráérek. Aztán persze majd kiderül, hogy mennyit bírnám a kettőt együtt... Végülis bármikor abbahagyhatom.

2021. jan. 8. 20:57
 12/51 A kérdező kommentje:

Akkor majd megnézem valahol az MTB-t is mégegyszer, ha ennyire ajánlod! :)

Végülis nem az első benyomás alapján kell dönteni.

2021. jan. 8. 21:00
 13/51 anonim ***** válasza:
100%

Jaj de örülök, hogy adsz neki egy esélyt! Ha akarod, küldök olyan videót, amiben a technika is jobban megmutatkozik, de egyébként teljesen egyetértek a 10es válaszolóval, nem is tudják az emberek, hogy a boxot milyen nehéz elsajátítani, olyan technikás. És szerintem az is gyönyörű.

L

2021. jan. 8. 21:18
 14/51 anonim ***** válasza:
100%
Azért kérdeztem a korod,mert kb ennyi idősen kezdtem egy fősulit, de nem akartam feladni a karatét sem. Heti 5-6 edzés versenyre készülés plusz suli hónapig, utána még egy hónap heti 3-mal plusz 3 a konditeremben. Decemberre tökéletesen kiégettem magam.
2021. jan. 8. 21:25
 15/51 A kérdező kommentje:

#13. Köszi, végülis linkelhetsz ilyen videót, de egyelőre nem tudom megnézni, mert nem otthon vagyok és fogyatkozóban van a mobilnetem.

#14. Én is tervezek majd valamikor egyetemre menni, mert csak 1 évig jártam, egy nem nekem való szakra... Viszont most a covid alatt nem akarok.

Inkább addig is amíg ez tart, dolgozok és teszem félre a pénzt... Már évek óta nem költöttem semmi nagyobb dologra, szóval majd egyetem alatt megtehetem hogy ne dolgozzak, ha eljön az idő. Ennyire nem kell túlhajtanom magam, mint neked kellett, többek között a szüleimnek köszönhetően, mert sok féleképpen támogatnak...

De azért ennek ellenére is szem előtt tartom, hogy ne égjek ki.

Köszi a tanácsot!

2021. jan. 8. 21:34
 16/51 anonim ***** válasza:
0%
Én mind a két leírásban említett sportot űztem Jiu Jitsut 3 évig Taekwondot csak vagy 3 hónapig de nkm nem tetszett. Nagyrészt a rugásokra megy és utcán testközelben amíg valakit lerúgsz addigra már 2 ütést bekaptál és itt most írhatják, hogy nem de te amíg felemeled a lábad egy tapasztaltabb már a földre vitt. Jiu Jitsu meg főként a földi harcra megy rá de megtanít esni meg levinni az ellenfelet. Mind 2 hasznon de én utcán a 2 közül inká a Jiu Jitsut ajánlom. Ránészhetsz a Kravmagara is.
2021. jan. 9. 14:28
 17/51 anonim ***** válasza:
0%

[link]

Ez a Krav Maga szerintem nagyon haszno és direkt erre van, hogy utcán védekezni tudj.

2021. jan. 9. 14:31
 18/51 anonim ***** válasza:
75%

Jó nyomvonalon vagy, kedves kérdező! Ne nézz rá a krav magára, mert egy átverés. Ne hagyd magad becsapni. Amit az előttem lévő, troll, provokáló hozzászóló belinkelt, az egy propaganda videó, ami része a krav maga hamis mítoszépítésének. Semmi köze nincs a valósághoz. Ne dőlj be neki!

Az utca nem úgy néz ki, mész haza, te mint taekwondo bajnok, aztán jön veled szembe egy jiu jitsu harcos, akinek nem vagy szimpatikus, neked megy, megküzdötök egymással, aztán a tapasztaltabb, jobb stílussal bíró bunyós fog győzedelmeskedni. Ez még egy filmben is nevetséges forgatókönyv lenne.

A valóságban úgy néz ki az utca, hogy te sétálsz hazafelé az egyik taekwondo edzésről, ahova már 10 éve jársz. Teljesen átlagos az este, nagyon jól teljesítettél az edzésen, jó a közérzeted is, aztán sétálás közben egyszer csak egy kapualjból mögéd ugrik egy narkós, sittről szabadult, agresszív, tróger, tolvaj patkány, és beleszúrja a hátadba a pillangókést. Te összeesel, ő kitépi a zsebedből a telefonod és a pénztárcád, aztán elszalad, te pedig ott maradsz, fekve a járdán. Így néz ki egy utcai szituáció. Egy ilyen helyzetre szerinted fel lehet készülni taekwondo edzéseken, vagy jiu jitsu edzéseken? Nyilván nem. Krav maga edzéseken fel lehet készülni. Dehogy, az ott tanultak csak cirkuszi koreográfiák. Az ilyen helyzetekre nem lehet felkészülni, úgyhogy az "utcai önvédelem" reményében ne menj küzdősportolni. Küzdősportra akkor menj, ha fontos az egészséged, szeretnél mozogni, kiadni magadból a feszülséget, levezetni a stresszt, fejlődni akarsz, jó közösségbe akarsz tartozni, és ilyesmik.

A japán jiu jitsu a legtöbb egyesületnél parasztvakítás Magyarországon. Én nem javaslom. Sokkal inkább a brazil jiu jitsut. A taekwondo jó lehet, ha találsz olyan klubot, ahol színvonalas a tréning, és rendszeres az erősítés, meg a sparring. Ezen kívül az ökölvívás, a thai boksz, a savate, a birkózás, a judo is javasolt.

A kick boksz és a kyokushin szövetségekkel is legyél óvatos, mert nem mindehol nívós a tréning, de ahol igen, oda nyugodtan iratkozz be.

Egyébként utóiratként azt leszögezném, hogy Magyarország nem a világ legveszélyesebb, legelmaradottabb országa, ahol olyan szituációk nagy számban történnek, mint amit fent leírtam. De ettől fügetlenül amikor utcai konfliktusok történnek, azok így néznek ki, ahogy felvázoltam. Tudom, hogy a filmekben, meg a YouTube videókban máshogy néznek ki ezek, de a valóságban így. Nem annyira romantikus, de ez van.

2021. jan. 9. 21:11
 19/51 anonim ***** válasza:
26%
Birkózás nem érdekel? Utcàn 3 küzdősport a leg reálisabb és bizonyított tény hogy ezek működnek.. 30 százalék ökölvívás, és kb 70 százalék testharc. Ebbe beletartozik a birkózás és a foldharc is. Japán jujutsut annyira nem ismerem, brazil jitsu után bokszolni lejártam, de azzal az a gond hogy utcán teljesen más a harci értéke az ökölvívásnak. Egyetlen bunyot nem lattam meg sosem, ahol csak box lett volna, vagy az elso másodpercben pleknibol kiütés, vagy birkózás és foldharc. Ez a két variáció van utcán. Először mindenképp egy testharc stílusú sportot ajánlok / birkózás/ judo / foldharc/. És esetleg ha ezekbe már otthon vagy akkor mehet melle az ökölvívás. De a box önmagában kevés
2021. jan. 9. 21:29
 20/51 anonim ***** válasza:

Én is támogatom a testharci-földharci stílusokat (brazil jiu jitsu, birkózás, judo), mert belföldön jól oktatják őket, és nagy sportértékük van, de ez az "utca" kifejezés már kezd vicces lenni. Pontosan mit jelent nektek az utca? Ti hol láttok ilyen bunyókat, meg küzdelmeket az utcán? A kocsmai verekedéseket értitek az utca szó alatt, vagy a szórakozóhelyen történő, koncert közbeni kakaskodásokat? Csak mert az rohadtul nem az utca. Ma már az utca nem úgy néz ki, mint sokak fejében. Méterenként 10 térfigyelő kamera van beszerelve, ráadásul minden embernek ott lapul a zsebében az okostelefonja, amivel azonnal képes bármit levideózni, és már posztolni is a netre.

Komolyan még valaki azt hiszi, hogy az utcán találkozik egymással Zoli, a bokszoló, aki ideges Petire, a birkózóra, mert az lefeküdt a csajával, úgyhogy Zoli és Peti egymásnak esik az utcán, aztán az egyik kiüti a másikat, és győz a jobbik. Ez már maximum a kocsmákban fordul elő, amikor az alkoholista, kiégett, nagypofájú segédmunkás két vodka között beleköt egy másik gyökérbe, aztán dulakodnak egy kicsit, leverik a poharakat az asztalról, majd szétszedik őket a többiek, és megy mindenki vissza a piájához. Vagy esetleg szórakozóhelyeken, ahol két rajzolt szakállú, szedett szemöldökű, ecsethajú, rózsaszín pólós, konditerembe hetente egyszer lejáró patkány verekszik össze egy hozzá hasonlóval, aztán a biztonságiak egy másodperc alatt kivágják őket a helyről. Ilyenek nincsenek utcán.

Az utca egy átlagos, rohanó hely, ahol az égvilágon semmi nem történik, csak nagyon ritkán, de akkor hátulról megkéselnek, vagy csoportosan (minimum hárman, de legtöbbször sokkal többen) random megtámadnak, bekerítenek, megdarálnak ököllel, aztán elveszik a telefonodat és a tárcádat. Ez az utca. Az utcán nincsenek olyan jellegű bunyók, mint amire itt állítólagosan a küzdősportok felkészítenek.

Itt mindenki ilyen gyakran verekszik utcán, hogy ennyire képben vagytok azzal, melyik stílus jó bunyóra, és melyik nem?

2021. jan. 9. 21:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!